Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2025
Συνεχίζονται οι πρόβες για το ανέβασμα του έργου "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΣΚΡΟΥΤΖ!" με την πρεμιέρα να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.
Το "Χρόνια Πολλά κύριε Σκρουτζ" είναι η θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Charles Dickens "A Christmas Carol" από την Ιρένε Μαραντέι με τη σκηνοθετική υπογραφή του Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρουτζ.
Η κλασική νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών, μεταφέρθηκε δεκάδες φορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το θέατρο, ανέβηκε σε μιούζικαλ και οπερέτες, έγινε εικονογραφημένη σειρά κόμικς, σειρά κινουμένων σχεδίων κλπ ενώ παραμένει στις μέρες μας τραγικά επίκαιρη.
Η συναισθηματική και ηθική μεταστροφή ενός από τους πιο απολαυστικούς μισανθρώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα μέσα από μια μεγάλη παραγωγή και αποτελεί θεατρική πρόταση για όλη την Οικογένεια. Σκοπός οι θεατές της παράστασης μας, να ταξιδέψουν στο χρόνο, να βιώσουν τη θεατρική μαγεία, να αισθανθούν ξανά παιδιά και έφηβοι, να προβληματιστούν, να συγκινηθούν και να γελάσουν, φεύγοντας στο τέλος πιο ανάλαφροι.
Στόχος, να ανακαλύψουν ξανά το πραγματικό νόημα της μεγάλης γιορτής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης μας και εσωτερικά να αναφωνήσουν: Ζήτω τα Χριστούγεννα, Ζήτω η Ζωή. Όλο το χρόνο!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και χρηματιστής. Όμως δεν χαίρεται τα χρήματά του. Δεν έχει οικογένεια–το μοναδικό μέλος της οικογενείας του, ο γιος της νεκρής αδελφής του, ο Φρεντ, μάταια προσπαθεί να τον «παρασύρει» σε ένα γεύμα στο σπίτι του–δεν έχει φίλους–ο μοναδικός του φίλος, ο συνεργάτης του Τζέηκομπ Μόρλεϋ, πέθανε πριν επτά χρόνια. Έτσι περνά τις μέρες του στο θλιβερό γραφείο του, με τον πολύπαθο υπάλληλό του τον Ρόμπερτ Κράτσιτ, ενώ τα πρωινά δεν παραλείπει να επισκεφθεί το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κοπίασε πολύ για να αποκτήσει την περιουσία του, κι έτσι ζει πολύ λιτά, σ’ ένα άδειο και καταθλιπτικό σπίτι. Περιφρονεί τις μικρές χαρές που δίνει η κοινωνική συναναστροφή ενώ γιορτές όπως τα Χριστούγεννα του προκαλούν μόνον απέχθεια.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, δέχεται μια επίσκεψη. Είναι το φάντασμα του Μάρλεϋ, του παλιού του συνεταίρου. Φορτωμένο με αλυσίδες, το φάντασμα του αποκαλύπτει πως μετά θάνατον, άνθρωποι σαν αυτόν βασανίζονται από τύψεις για τον τρόπο με τον οποίο σπατάλησαν τη ζωή τους εδώ στη γη. Του στέλνει λοιπόν τρία πνεύματα που, κατά τη διάρκεια της νύχτας των Χριστουγέννων, τον ξεναγούν σε σκηνές από τη ζωή του και τη ζωή των συνανθρώπων του στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Του θυμίζουν παλιές αγάπες και φιλίες, του αποκαλύπτουν τη δυστυχία αλλά και τη χαρά που κρύβεται στα σπίτια και στις καρδιές των ανθρώπων, την ελπίδα και την απελπισία..
Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Ιρένε Μαραντέι
Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Video Art: Μαρία Μιτσή
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου
Ηθοποιοί: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Έλια Ιωαννίδου, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Ειρήνη Καραγιώργη, Γιώργος Ιωσήφ, Στέλιος Στυλιανού, Παναγιώτης Γεωργίου
Συμμετέχουν τα μικρά παιδιά: Νικολίνα Μωυσέως, Άρης Χρυσάνθου, Πάνος Αθανασόπουλος, Χριστίνα Κωνσταντίνου.
Χειρισμός Φωτισμού-Ήχου: Μαρίλια Κωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Πέτρου
Μακιγιάζ: Λίτσα Ιωαννίδου
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Maeson
Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου
Φωτογραφίες: Χρήστος Αβρααμίδης
Πληροφορίες παραστάσεων στην έδρα: Από 17 Οκτωβρίου (Παρασκευή & Σάββατο 20:30 και Κυριακή 19:00).
Παραστάσεις στις άλλες πόλεις:
Λάρνακα, 29 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος (Τετάρτη),
Πάφος, 5 Νοεμβρίου, Μαρκίδειο θέατρο (Τετάρτη),
Λεμεσός, 19 Νοεμβρίου, Ριάλτο (Τετάρτη).
Όλες οι παραστάσεις στην περιοδεία έχουν έναρξη στις 20:30
Εισιτήρια ONLINE: SoldOut Tickets
Πληροφορίες-Κρατήσεις: Θέατρο ΑΝΕΜΩΝΑ, Τηλ. 70007721
ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-
Θέατρο Ανεμώνα
17 Οκτωβρίου 2025
Σχετικά
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival