Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2025
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για το θάνατο του μαέστρου και συνθέτη Άγι Ιωαννίδη ο οποίος στη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του ως μαέστρος σε σημαντικές ορχήστρες σε πολλές χώρες, διεύθυνε έργα από ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις, τιμώντας την πατρίδα του.
Ο Άγις Ιωαννίδης ήταν μια κορυφαία μουσική προσωπικότητα της Κύπρου αλλά και του διεθνούς χώρου. Έγραψε κλασσική μουσική, όπερες και ανέβασε στη σκηνή της κλασσικής μουσικής, με διασκευές, δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια, έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Με τις γνώσεις, το ταλέντο και τη μεγάλη εμπειρία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος στο εξωτερικό έβαλε γερές βάσεις στην Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου και στην Ορχήστρα Νέων, ως ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής τους. Η δημιουργία και ανάπτυξη, με δική του πρωτοβουλία, του Μουσικού Εργαστηρίου της Κρατικής Ορχήστρας Νέων και της μετέπειτα παγκοσμίως αναγνωρισμένης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, συνέβαλαν τόσο στην ενίσχυση της προσπάθειας εκπαίδευσης των νέων μουσικών όσο και στη σημαντική διεύρυνση του ρεπερτορίου και στην ανάπτυξη του επιπέδου των ορχηστρών.
Για την πολύχρονη, ανεξάντλητη και αξιόλογη αυτή προσφορά του, το ΑΚΕΛ του απένειμε το 2023 το βραβείο «Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης».
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άγι Ιωαννίδη και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου.
Η ανακοίνωση του Υφ.Πολιτισμού
Με βαθιά θλίψη, το Υφυπουργείο Πολιτισμού αποχαιρετά τον διακεκριμένο Κύπριο αρχιμουσικό και συνθέτη Άγι Ιωαννίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες Πέμπτη στη Λευκωσία, σε ηλικία 82 ετών.
Ο Άγις Ιωαννίδης υπήρξε μια εμβληματική μορφή της μουσικής ζωής της Κύπρου, με σπουδαία διεθνή πορεία και αφοσίωση στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ως πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και ως συνθέτης με πλούσιο έργο, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της χορωδιακής τέχνης στον τόπο μας, εμπνέοντας γενιές μουσικών και φίλων της μουσικής.
Η προσφορά του, τόσο ως μαέστρου με πολυετή δράση στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όσο και ως δημιουργού με έργα που παρουσιάστηκαν και αναγνωρίστηκαν διεθνώς, αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, αποχαιρετώντας έναν άνθρωπο που με το ταλέντο, την έμπνευση και το ήθος του σημάδεψε ανεξίτηλα τη μουσική ζωή της πατρίδας μας.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί με δημόσια δαπάνη, ως ένδειξη βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού της πολιτείας προς το έργο και τη μνήμη του, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανεκτίμητη συνεισφορά του στον πολιτισμό και την τέχνη
Σχετικά
Η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο, με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και μια θαυμάσια ορχήστρα συναντιούνται στη σκηνή του Παττιχείου!
Θοδωρής Φέρρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία του στη Λάρνακα
Με μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, οι συναυλίες της περιοδείας υπόσχονται μοναδικές μουσικές εμπειρίες, γεμάτες ένταση, συναίσθημα και ατμόσφαιρα
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ
Δίνουμε και φέτος ραντεβού στις 8, 9 και 10 Ιουλίου 2026, στον γνωστό χώρο της τάφρου της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία
H Mελίνα Ασλανίδου έβαλε την Κύπρο στο summer tour της
Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της στην Κύπρο
Λύμπια 2026: Οι 9 «καυτές» συναυλίες αυτό το καλοκαίρι στα Λύμπια
Aνακοινώθηκαν τα πιο δυνατά live του φετινού καλοκαιριού
O Δημήτρης Μπάσης έρχεται Κύπρο το καλοκαίρι
μια ξεχωριστή μουσική παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μεγάλες επιτυχίες και αυθεντική λαϊκή ψυχαγωγία
Eurovision 2026: Ο Akylas στον μεγάλο τελικό - Ποιες χώρες πέρασαν από τον Α' Ημιτελικό
Ο Έλληνας καλλιτέχνης εντυπωσίασε το κοινό και κέρδισε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, διεκδικώντας την πρώτη θέση στον φετινό διαγωνισμό
Eurovision 2026: Η Ελλάδα πέρασε στον Μεγάλο Τελικό (βίντεο)
Δείτε την εμφάνιση της Ελλάδας στον Α’ Ημιτελικό
Eurovision 2026: 10 facts που πρέπεις να ξέρεις πριν τον πρώτο ημιτελικό
Η Eurovision 2026 βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους eurofans να μετρούν αντίστροφα για τις πρώτες εμφανίσεις.
Αναβάλλεται η συναυλία του Νίκου Μακρόπουλου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»
Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία
Eurovision: Από τον Ρακιντζή μέχρι την Conchita – Οι εμφανίσεις που σόκαραν και έγραψαν ιστορία
H σκηνή της Eurovision έχει χαρίσει μερικές από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές στην ποπ κουλτούρα.