Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2025
Οι τάσεις στον τουρισμό αλλάζουν τόσο γρήγορα όσο και στη μόδα. Προορισμοί που μέχρι χθες θεωρούνταν «μυστικ» γίνονται ξαφνικά δημοφιλείς, ενώ άλλοι που είχαν χτυπηθεί από υπερτουρισμό βλέπουν τους αριθμούς τους να μειώνονται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το Κατάρ κρατά τα σκήπτρα της ταχύτερης τουριστικής ανάπτυξης στον κόσμο με αύξηση 138% στους επισκέπτες από το 2019. Ακολουθούν η Αλβανία και το Ελ Σαλβαδόρ, δείχνοντας ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν νέες εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα.
Το Κατάρ γνωρίζει τη μεγαλύτερη τουριστική άνθηση
Όπως αναφέρει το Time Out, το Κατάρ, το οποίο βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, έχει σημειώσει αύξηση 138% στον αριθμό των τουριστών από το 2019 -περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Πέρυσι, περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν τη χώρα της ερήμου, σε σύγκριση με 2,1 εκατομμύρια το 2019.
Παρά τις αφόρητες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 43°C το καλοκαίρι, οι επισκέπτες συρρέουν στα πολλά θέρετρα, εστιατόρια και μουσεία της χώρας, τα οποία, όπως σημειώνει η Telegraph, φαίνεται να «βοηθούν τους ανθρώπους να παραβλέψουν τις αποπνικτικές θερμοκρασίες και το αμφισβητήσιμο ιστορικό της χώρας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Αλβανία και το Ελ Σαλβαδόρ ανεβαίνουν στην κατάταξη
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Αλβανία, η οποία από «κρυμμένο μυστικό» για οικονομικές διακοπές έχει μετατραπεί σε ανερχόμενο τουριστικό hotspot. Μόνο το 2024 υποδέχτηκε 11,2 εκατομμύρια επισκέπτες -μια εντυπωσιακή αύξηση 84% σε σύγκριση με τα 6 εκατομμύρια του 2019. Η βαλκανική χώρα έχει θέσει ως στόχο τα 20 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως έως το 2030, στόχο που, με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, δείχνει απολύτως εφικτός.
Στην τρίτη θέση συναντάμε το Ελ Σαλβαδόρ, μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής που έχει αφήσει πίσω της το σκοτεινό παρελθόν της. Κάποτε γνωστή ως η «πρωτεύουσα των δολοφονιών» στον κόσμο, έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία να μειώσει δραστικά τον δείκτη ανθρωποκτονιών -από 106 σε μόλις 1,9 ανά 100.000 κατοίκους. Μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση που αλλάζει ριζικά την εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή.
Από το 2019, έχει σημειώσει αύξηση 80% στους επισκέπτες, με 3,2 εκατομμύρια άτομα να επισκέπτονται τη χώρα το 2024.
Δείτε τη λίστα με τους 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο:
- Κατάρ – 138%
- Αλβανία – 84%
- Ελ Σαλβαδόρ – 80%
- Πουέρτο Ρίκο – 75%
- Μπαχρέιν – 72%
- Σαουδική Αραβία – 70%
- Κολομβία – 58%
- Κουρασάο – 51 (50,86)%
- Νήσοι Τερκς και Κάικος – 51 (50,72)%
- Τανζανία – 48%
Σχετικά
Aya Resort: Βουτιές, χαλάρωση και luxury vibes στον ολοκαίνουριο, lifestyle προορισμό του νησιού
Ένα adults-only 5 αστέρων καταφύγιο όπου η premium φιλοξενία συναντά την ενέργεια του ΑΥΑ Summer Club, την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή εμπειρία του νησιού
Το νέο Toyota RAV4 παρουσιάστηκε επίσημα στην Κύπρο
Η έκτη γενιά του εμβληματικού SUV της Toyota έκανε πρεμιέρα σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Pavilion, στη Λευκωσία
Ελληνικό νησί κορυφαίος βιώσιμος προορισμός στην Ευρώπη: «Η επιτομή της αυθεντικής Ελλάδας»
Η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχεται από μία διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα
9 κομψά κτήματα και αίθουσες γάμου, για ονειρεμένες δεξιώσεις
Ο απόλυτος οδηγός για υπέρλαμπρα events, γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις, εταιρικές εκδηλώσεις και άλλα
Αυτό είναι το νέο, εντυπωσιακό σημείο του Πρωταρά
Ένα νέο floor mural στην καρδιά του Πρωταρά, θα αποτελέσει το νέο καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς και φωτογραφικό τοπόσημο
Οι καλύτερες παραλίες της Ευρώπης αποκαλύφθηκαν και ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις ελληνικές
Στη φετινή κατάταξη βρέθηκαν συνολικά 11 ευρωπαϊκές παραλίες, από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά και η Ιρλανδία
Πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά - Ανοικτό το ενδεχόμενο καταιγίδων
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Καλοκαίρι στον προορισμό που τα έχει όλα: Πολυτελή διαμονή, κορυφαίες εγκαταστάσεις και ολοκληρωμένες εμπειρίες
Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο με πλήρη λειτουργία και ολοκληρωμένη εμπειρία lifestyle
Τρέιλερ για την 4η σεζόν του «Ted Lasso»
Με το Μουντιάλ προ των πυλών, η Apple προγραμματίζει τη νέα σεζόν της πολυβραβευμένης σειράς τον Αύγουστο μην και υπάρξουν ποδοσφαιρικά στερητικά σύνδρομα
Ήρθε κι Έδεσε: Δεν λέμε αντίο, κάνουμε πάσα στο μουντιάλ και λέμε «στο επανιδείν το Φθινόπωρο»!
Το αγαπημένο, ανατρεπτικό δίδυμο, ολοκληρώνει αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου τη φετινή σεζόν
Ετοιμαζόμαστε για βουτιές στην «πισίνα του Λέλλου»
Ανοίγει για το καλοκαίρι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας