Δημοσιεύτηκε στις 01 Σεπτεμβρίου 2025
Εδώ και 65 χρόνια ο κ. Λεωνίδας Λεωνίδου κρατά ζωντανή μια παράδοση που σιγά σιγά χάνεται: τα μηναλλάγια.
Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο πρόγνωσης του καιρού, που στηρίζεται αποκλειστικά στην παρατήρηση του ουρανού και των φυσικών φαινομένων στις αρχές Αυγούστου, ώστε να εξαχθούν οι προβλέψεις για ολόκληρο τον χρόνο. Μια πρακτική που υπήρξε πολύτιμη για τις παλαιότερες γενιές, τότε που η τεχνολογία δεν είχε ακόμη προσφέρει τα εργαλεία της σύγχρονης μετεωρολογίας.
Ο Λεωνίδου φιλοξενήθηκε στο Πρωτοσέλιδο, όπου μίλησε αναλυτικά για τις προβλέψεις του. Γενικά είπε ότι οι παρατηρήσεις που έχω κάνει φέτος μου έδειξαν ότι θα έχουμε πολύ καλό χειμώνα, να ξεχάσουμε τα περσινά και τα προπέρσινα. Τα μικρά φράγματα θα γεμίσουν 100%. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πολύ υψηλή θερμοκρασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια, ενώ εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να φτάσουμε στο μέλλον στους 50 βαθμούς Κελσίου.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι τοπικές βροχές θα έχουμε 7 με 8 Σεπτεμβρίου και 14 με 20. Τα πρωτοβρόχια αναμένεται ότι θα είναι στις 14 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι «τα νερά τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι πολλά και θα γεμίσουν μανιτάρια τα βουνά».
Τα πρώτα χιόνια σύμφωνα με τον Λεωνίδα Λεωνίδου θα είναι από τις 15 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Για τον Ιανουάριο σημείωσε ότι «θα έχουμε καταπληκτικές βροχές, θα μας πνίξουν οι βροχές και τα χιόνια. Θα έχουμε πολύ βαριές χιονοπτώσεις. Δεν έχω μηχανήματα, δεν είμαι προφήτης αλλά θα έχουμε ένα μέτρο χιόνι».
Αναλυτικά οι προβλέψεις:
Σχετικά
Αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των επιβατών αεροπλάνων – Αποζημιώσεις, αυθαίρετες χρεώσεις και δωρεάν θέσεις
Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία
Καιρός: Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος στο εσωτερικό – Αλλάζει ξανά το σκηνικό την Παρασκευή
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η τοιχογραφία που έδωσε χρώμα στον Πρωταρά
Νέα τοιχογραφία δίνει χρώμα και καλλιτεχνική ταυτότητα στην τουριστική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας.
Διεθνής διάκριση για την παραλία Αγίου Ερμογένη
Ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς της παράκτιας ζώνης του Δήμου Κουρίου, πήρε και φέτος τη "Γαλάζια Σημαία"
Δωρεάν είσοδος στο διάσημο υδροπάρκο για όλους τους μπαμπάδες!
Οι μπαμπάδες μπαίνουν δωρεάν στο Fasouri Watermania για τη Γιορτή του Πατέρα
Στο «μενού» βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πότε αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση
Coastal Urban Futures: Τριήμερη έκθεση και πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για το μέλλον της παράκτιας ζώνης της Λάρνακας
Με προβολή ταινιών, ποδηλατική περιήγηση και ακρόαση ηχοτοπίων
Αυτές είναι οι 18 πιο καθαρές, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες του Πρωταρά
Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας με 18 Γαλάζιες Σημαίες για το 2026
Η καλοκαιρινή Madame Figaro κυκλοφορεί με cover girl τη Βίκυ Καγιά
Ένα τεύχος γεμάτο μόδα, ομορφιά, προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές και ουσιαστικές συναντήσεις.
Νέα σημαντική διάκριση για κυπριακό ξενοδοχείο
Το Louis Ledra Beach, μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels, βραβεύεται ξανά για τις καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές του
Ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες στο Cap St Georges Hotel & Resort
Υπάρχουν μέρη που απλά πας για διακοπές, και υπάρχουν και μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου με Γαλάζια Σημαία για το 2026
56 παραλίες και οι 2 μαρίνες βραβεύθηκαν φέτος από σύνολο 123 περιοχών νερών κολύμβησης