Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2025
Με βαθύτατη θλίψη το Υφυπουργείου Πολιτισμού αποχαιρετά τον σκαπανέα των κυπριακών γραμμάτων, φιλόσοφο, ερευνητή και ποιητή Κλείτο Ιωαννίδη.
Ο Κλείτος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Μουτουλλά το 1944, σπούδασε φιλοσοφία, θρησκειολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Παρίσι (1967-1974) από όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα. Ήταν πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου ΕΝΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Pen και διηύθυνε το Θερινό Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Παρίσι, στην Αθήνα και στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών από το 1977 μέχρι το 1999 και το 1986 κυκλοφόρησε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας (τέλος 19ου αι και 20ού αι.).
Υπήρξε καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής στα Πανεπιστήμια Frederick και ΤΕΠΑΚ και επιστημονικός συνεργάτης της Ι. Μονής Κύκκου. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη φιλοσοφία, τη θρησκειολογία, την ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, την αρθρογραφία, την επιστημονική έρευνα, την μετάφραση, τη συγγραφή και παρουσίαση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Το συγγραφικό του έργο είναι τεράστιο και καλύπτει τους τομείς της φιλοσοφίας, της ποίησης, της θρησκειολογίας και της προφορικής ιστορίας, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τον πολιτισμό της Κύπρου.
Το Υφυπουργείο Πολίτισμού εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Αναβολή προγραμματισμένης συναυλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 «Συναυλία Κυπριακής και Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών, αναβάλλεται, λόγω της κατάστασης των πυρκαγιών.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σπηλιών.
Σχετικά
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση