Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2025
Ενώ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου απολαμβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο ή υποφέρει από τον καύσωνα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, λίγες χώρες βιώνουν ακριβώς το αντίθετο: κρύες θερμοκρασίες και χιονισμένο χειμώνα.
Στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές είναι αντίστροφες, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι παραλίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι γεμάτες από λουόμενους, προορισμοί όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική αγκαλιάζουν τον χειμώνα.
Αργεντινή
Η χειμερινή περίοδος στην Αργεντινή, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, μεταμορφώνει τμήματα της χώρας σε ένα χιονισμένο παράδεισο.
Η περιοχή της Παταγονίας προσφέρει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χειμερινά τοπία, με προορισμούς όπως το Μπαριλότσε και η Ουσουάια, που δίνουν κορυφαίες δυνατότητες για σκι, σνόουμπορντ και εκπληκτική θέα στα βουνά.
Το Μπαριλότσε συχνά αποκαλείται «Ελβετία της Νότιας Αμερικής».
Η Ουσουάια, η νοτιότερη πόλη του κόσμου, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δείτε παγετώνες, πιγκουίνους και χιονισμένα δάση.
Χιλή
Ο χειμώνας στη Χιλή είναι γεμάτος από μαγευτικά βουνά, συναρπαστικά χειμερινά σπορ και εντυπωσιακά τοπία. Τα βουνά των Άνδεων, που εκτείνονται σε όλη τη χώρα, φιλοξενούν μερικά από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Νότιας Αμερικής, όπως το Βαγιέ Νεβάδο, το Πορτίγιο και το Λα Παρβά, όλα σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Σαντιάγο. Για όσους αγαπούν τα άγρια τοπία, η Παταγονία είναι μια εξωπραγματική εμπειρία. Μέρη όπως το Εθνικό Πάρκο Torres del Paine γίνονται ακόμα πιο μαγικά με λιγότερους τουρίστες, καθαρό αέρα και χιονισμένες κορυφές.
Εν τω μεταξύ, στην έρημο Ατακάμα, ένα από τα πιο ξηρά μέρη της Γης, οι χειμωνιάτικες νύχτες προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες συνθήκες για παρατήρηση των άστρων στον κόσμο.
Αυστραλία
Ο χειμώνας στην Αυστραλία είναι ήπιος στις περισσότερες πόλεις, αλλά κρύος στα υψίπεδα, προσφέροντας μια ποικιλία εμπειριών. Ενώ το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη απολαμβάνουν καθαρό, ευχάριστο καιρό, ιδανικό για περιηγήσεις, ο χειμώνας φέρνει χιόνια στα Snowy Mountains και την Τασμανία. Η άγρια ζωή της Αυστραλίας είναι επίσης πιο ενεργή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστώντας την εποχή ιδανική για να παρατηρήσετε φάλαινες κατά μήκος της ακτής, καγκουρό να πηδούν στα εθνικά πάρκα και κοάλα να κοιμούνται στα δέντρα ευκαλύπτου.
Νέα Ζηλανδία
Ο χειμώνας στη Νέα Ζηλανδία είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ειδικά στο Νότιο Νησί, όπου το τοπίο μεταμορφώνεται σε ένα χιονισμένο παραμυθένιο τοπίο. Το Κουίνσταουν, που συχνά αποκαλείται «πρωτεύουσα της περιπέτειας στον κόσμο», είναι ένας προορισμός, με πρόσβαση σε τέσσερα χιονοδρομικά κέντρα παγκόσμιας κλάσης (Coronet Peak, The Remarkables, Cardrona και Treble Cone). Εκτός από το σκι, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν σνόουμπορντ, αναρρίχηση στον πάγο ή ακόμα και σκι με ελικόπτερο στις μαγευτικές Νότιες Άλπεις. Για όσους προτιμούν χαλαρωτικές χειμερινές αποδράσεις, η Νέα Ζηλανδία προσφέρει γεωθερμικές ιαματικές πηγές, ειδικά στο Ροτορούα και στο Χάνμερ Σπρινγκς. Ο χειμώνας είναι επίσης μια εξαιρετική εποχή για παρατήρηση φαλαινών στο Καϊκούρα, όπου μπορείτε να δείτε φάλαινες, δελφίνια και όρκες.
Νότια Αφρική
Η Νότια Αφρική μπορεί να μην είναι ο πρώτος προορισμός που σας έρχεται στο μυαλό για κρύες διακοπές, αλλά η ήπια, ξηρή περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο είναι στην πραγματικότητα μια από τις καλύτερες εποχές για σαφάρι. Εθνικά πάρκα όπως το Kruger National Park και το Addo Elephant Park προσφέρουν απαράμιλλη παρατήρηση της άγριας φύσης, καθώς τα ζώα συγκεντρώνονται γύρω από τις σπάνιες πηγές νερο. Στα βουνά Ντράκενσμπεργκ, το καλοκαίρι φέρνει χιονισμένες κορυφές και γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας.
Το φαινόμενο των αντίστροφων εποχών
Γιατί όμως όταν στην Κύπρο και γενικά στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε καλοκαίρι, κάποιες άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή και η Νότια Αφρική, έχουν χειμώνα; Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη δεν στέκεται κάθετα στον Ήλιο, αλλά είναι ελαφρώς γερμένη στον άξονά της. Καθώς η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο μέσα σε έναν χρόνο, η κλίση αυτή προκαλεί αλλαγές στις εποχές.
Για έξι μήνες, το βόρειο ημισφαίριο γέρνει προς τον Ήλιο και δέχεται περισσότερο φως και ζέστη — γι’ αυτό έχουμε καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, το νότιο ημισφαίριο είναι πιο μακριά από τον Ήλιο, δέχεται λιγότερο φως και έχει χειμώνα.
Έξι μήνες μετά, συμβαίνει το αντίθετο: το νότιο ημισφαίριο γέρνει προς τον Ήλιο και έχει καλοκαίρι, ενώ το βόρειο έχει χειμώνα.
Έτσι εξηγείται γιατί όταν εμείς απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη ζέστη το καλοκαίρι, στην άλλη άκρη της Γης κάποιοι άλλοι ζουν τον χειμώνα, με κρύο, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.
Σχετικά
Aya Resort: Βουτιές, χαλάρωση και luxury vibes στον ολοκαίνουριο, lifestyle προορισμό του νησιού
Ένα adults-only 5 αστέρων καταφύγιο όπου η premium φιλοξενία συναντά την ενέργεια του ΑΥΑ Summer Club, την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή εμπειρία του νησιού
Το νέο Toyota RAV4 παρουσιάστηκε επίσημα στην Κύπρο
Η έκτη γενιά του εμβληματικού SUV της Toyota έκανε πρεμιέρα σε μια εντυπωσιακή βραδιά στο Pavilion, στη Λευκωσία
Ελληνικό νησί κορυφαίος βιώσιμος προορισμός στην Ευρώπη: «Η επιτομή της αυθεντικής Ελλάδας»
Η διάκριση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχεται από μία διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα
9 κομψά κτήματα και αίθουσες γάμου, για ονειρεμένες δεξιώσεις
Ο απόλυτος οδηγός για υπέρλαμπρα events, γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις, εταιρικές εκδηλώσεις και άλλα
Αυτό είναι το νέο, εντυπωσιακό σημείο του Πρωταρά
Ένα νέο floor mural στην καρδιά του Πρωταρά, θα αποτελέσει το νέο καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς και φωτογραφικό τοπόσημο
Οι καλύτερες παραλίες της Ευρώπης αποκαλύφθηκαν και ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις ελληνικές
Στη φετινή κατάταξη βρέθηκαν συνολικά 11 ευρωπαϊκές παραλίες, από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά και η Ιρλανδία
Πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά - Ανοικτό το ενδεχόμενο καταιγίδων
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Καλοκαίρι στον προορισμό που τα έχει όλα: Πολυτελή διαμονή, κορυφαίες εγκαταστάσεις και ολοκληρωμένες εμπειρίες
Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο με πλήρη λειτουργία και ολοκληρωμένη εμπειρία lifestyle
Τρέιλερ για την 4η σεζόν του «Ted Lasso»
Με το Μουντιάλ προ των πυλών, η Apple προγραμματίζει τη νέα σεζόν της πολυβραβευμένης σειράς τον Αύγουστο μην και υπάρξουν ποδοσφαιρικά στερητικά σύνδρομα
Ήρθε κι Έδεσε: Δεν λέμε αντίο, κάνουμε πάσα στο μουντιάλ και λέμε «στο επανιδείν το Φθινόπωρο»!
Το αγαπημένο, ανατρεπτικό δίδυμο, ολοκληρώνει αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου τη φετινή σεζόν
Ετοιμαζόμαστε για βουτιές στην «πισίνα του Λέλλου»
Ανοίγει για το καλοκαίρι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας
10 φθηνά ελληνικά νησιά για διακοπές το 2026
Αναζητάτε νησιά με φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και φθηνά ξενοδοχεία; Δείτε τη λίστα με τα πιο οικονομικά νησιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.