Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουνίου 2025
Ο Σύνδεσμος Φίλων του Πολιτιστικού Ομίλου «Διάσταση» τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα «Πλεύσις», στην Πλατεία Παλαιού Λιμανιού, στη Λεμεσό.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τέσσερα μέρη. Στο πρώτο, ο Κώστας Σερέζης θα παρουσιάσει προσωπικές αφηγήσεις από τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του μαζί με τον συνθέτη σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, αναδεικνύεται η οικουμενική διάσταση του έργου και της προσωπικότητας του Μίκη Θεοδωράκη.
Το αφιέρωμα εμπλουτίζεται με προβολή αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ διάρκειας 12 λεπτών, το οποίο είχε γυρίσει ο ίδιος ο Σερέζης το 1994 και αποτυπώνει σπάνιες στιγμές από τη δράση του συνθέτη.
Ακολουθεί μουσικό μέρος, στο οποίο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύονται από το φωνητικό σύνολο «Διάσταση» και την ομάδα «Ες αεί», φωτίζοντας τη διαχρονικότητα του μουσικού του έργου.
Παράλληλα, στον χώρο φιλοξενείται έκθεση από το προσωπικό αρχείο του Κώστα Σερέζη, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος και συνοδοιπόρος του Θεοδωράκη από το 1991 και έπειτα, συνοδεύοντάς τον σε πολλές από τις σημαντικές καλλιτεχνικές και πολιτικές του διαδρομές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Σερέζης είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης, ο οικουμενικός» (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2002).
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Η εξασφάλιση δελτίων εισόδου γίνεται μέσω της πλατφόρμας ticketmaster.cy, των καταστημάτων ACS ή στο τηλέφωνο 7777 7040.
Η αφίσα του αφιερώματος περιλαμβάνει έργο του ζωγράφου και διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγανίου, Χρίστου Γαρουφαλή.
>> Τετάρτη 4 Ιουνίου, αίθουσα «Πλεύσις», Πλατεία Παλαιού Λιμανιού, Λεμεσός, 20:00.
Σχετικά
Ο Demos Beke live στο AMARA
Στο The Bar του AMARA, η μουσική γίνεται μέρος της εμπειρίας και τα καλοκαιρινά βράδια αποκτούν ακόμη ένα λόγο για να τα θυμόμαστε.
Τα Λεύκαρα τραγουδούν Παντελίδη, Μητροπάνο, Καρρά και Σφακιανάκη για καλό σκοπό
Ένα φιλανθρωπικό μουσικό αφιέρωμα σε τέσσερις φωνές που άφησαν εποχή, με τον DJ Peris στα decks και είσοδο με εισφορά €5
Το παλιό λαϊκό τραγούδι ζωντανεύει στην καρδιά της Πάφου
Μια δωρεάν μουσική βραδιά με αγαπημένες μελωδίες του ελληνικού πενταγράμμου στήνεται στην είσοδο της Δημοτικής Αγοράς
Τα μεγάλα live στα χωριά που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον 15αύγουστο
Αυτό που θα συμβεί φέτος στην ορεινή Κύπρο, ομολογουμένως δεν το περιμένει κανείς
Eurovision 2027: Ανακοινώθηκε η πόλη της Βουλγαρίας που φιλοξενήσει τη διοργάνωση
Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε από τη BNT
Το Fengaros Festival ανακοίνωσε ήδη τις ημερομηνίες για το 2027
Το δημοφιλές φεστιβάλ ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό του
Η Πλατεία Ζουχουρί τον Σεπτέμβριο θα μετατραπεί σε μια μεγάλη υπαίθρια σκηνή jazz μουσικής
Το Larnaka Jazz Festival επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά, με δωρεάν είσοδο και μπίρα στους επισκέπτες
«Πού ’ναι τα χρόνια»: Ένα μουσικό ταξίδι στο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή
Η παράσταση με τους Δημήτρη Φανή και Μαρίνα Βερζανλή παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο σε Δύμες, Κοράκου και Κάτω Δρυ
Ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδά Καζαντζίδη και Μητροπάνο σε μια δωρεάν συναυλία
Η μουσική παράσταση «Τρεις Φωνές» έρχεται στον Άγιο Αθανάσιο, με τη συμμετοχή του Λευτέρη Πιτσιλλίδη και του οκταμελούς Μουσικού Σχήματος «Ορφέας»
Eurovision 2027: Η EBU αλλάζει τους κανονισμούς του Διαγωνισμού – Όλες οι νέες αλλαγές
Σύμφωνα με την EBU, οι αλλαγές έχουν ως στόχο να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σε όλους όσοι συμμετέχουν στον Διαγωνισμό
Δωρεάν συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα στη Λεμεσό
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά γεμάτη αγαπημένες μελωδίες!
6 μουσικά απογεύματα στη Λεμεσό
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού ξανά στο «Οκτάγωνο»!