Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2025
Ο Στέφανος Πελεκανής κατάφερε τα τελευταία χρόνια να κερδίσει μία θέση στους εκπροσώπους του παραδοσιακού, δημοτικού τραγουδιού, τόσο με τις φωνητικές του ικανότητες, όσο και με τα τραγούδια που συνθέτει.
Ο καλλιτέχνης που ξεχώρισε και αγαπήθηκε για τις ερμηνείες του αλλά και το ξεχωριστό ηχόχρωμά του, ο Στέφανος Πελεκανής, ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι γεμάτο εμφανίσεις, τραγούδια, παραδοσιακή μουσική, γιορτές και πανηγύρια.
Μάλιστα ανακοίνωσε τους σταθμούς της καλοκαιρινής του περιοδείας, η οποία θα τον ταξιδέψει από άκρη σε άκρη του νησιού!
Πιο κάτω οι ημερομηνίες και οι τοποθεσίες που ανακοίνωσε μέχρι στιγμής!

Ο Κύπριος ερμηνευτής με καταγωγή από τη Μόρφου, σπούδασε βυζαντινή και κλασσική μουσική και από μικρή ηλικία ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική και τους βυζαντινούς ύμνους, είναι ψάλτης ενώ παράλληλα είναι καθηγητής φιλολογίας.
Στην πορεία του μέχρι στιγμής είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με καταξιωμένους δημιουργούς, όπως ο Ευαγόρας Καραγιώργης, η Κυριακού Πελαγία, o Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο Μιχάλης Ττερλικκάς αλλά και με σπουδαίους καλλιτέχνες της γενιάς του όπως η Αρετή Κετιμέ, η Άντρη Καραντώνη, ο Δημήτρης Μεσημέρης κ.ά. και έχει κάνει περιοδείες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.
Από μικρός έδειξε την αγάπη του για τη μουσική, κάνοντας μαθήματα πιάνου, σολφέζ, θεωρία της μουσικής, αρμονία και βυζαντινή μουσική. Όντας μαθητής ξεκίνησε να ψέλνει σε Ιερό Ναό της ενορίας του και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Συμμετείχε σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και χορωδίες κατά την παιδική του ηλικία και στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως επίσης σε συναυλίες έντεχνης, παραδοσιακής μουσικής με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Νεοελληνική Λογοτεχνία εκπονώντας διπλωματική εργασία στο Χρονικό της Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά. Από το 2013 εργάστηκε για δέκα συναπτά έτη ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μόλις το 2019, μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του αποφάσισε να ασχοληθεί πλήρως και επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας την πρώτη του συναυλία στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας τον Σεπτέμβρη του 2019, όπου ο κόσμος τον τίμησε δεόντως με την παρουσία του. Παράλληλα άρχισε να κοινοποιεί τις ερμηνείες του σε παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική στο διαδίκτυο και ο κόσμος έδειξε μεγάλη ανταπόκριση κάνοντας τις αναρτήσεις του δημοφιλείς και γνωστές στο ευρύ κοινό ακόμη και εκτός Κύπρου. Μετά την μεγάλη αυτή ανταπόκριση άρχισαν να τον καλούν σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Σήμερα περιοδεύει σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό, κάνει συνεργασίες με σπουδαίους και καταξιωμένους ερμηνευτές και παράλληλα δημιουργεί μαζί με τους συνεργάτες του νέες συνθέσεις που αφήνουν το στίγμα τους στα μουσικά δρώμενα του τόπου.
Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Τα Ποιητάρικα – Η φωνή της Κύπρου» με συμμετοχές από τον χώρο της παράδοσης, όπως η Κυριακού Πελαγία, ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο Χαμπής Αχνιώτης κ.α. Έχει κυκλοφορήσει επίσης δύο ψηφιακά άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις αγαπημένων παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και επιλογή βυζαντινών ύμνων. Το 2023 κυκλοφόρησε επίσης σε συνεργασία με άλλους δημιουργούς δύο επανεκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών με πειραματική προσέγγιση συνδυάζοντας είδη μουσικής.
Το Απρίλιο του 2024 κυκλοφόρησε η δεύτερη του προσωπική δισκογραφική δουλειά, ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ σε στίχους του Μιχάλη Χατζημιχαήλ και σε μουσικές του ιδίου, ένα ταξίδι με τίτλο «Εν Η Αγάπη Γιασεμίν» που μπορείτε να ακούσετε ψηφιακά, ή να προμηθευτείτε επικοινωνώντας με τον Στέφανο Πελεκανή στα κοινωνικά του δίκτυα.
Σχετικά
Ο Ηλίας Βρεττός στο Monte Caputo για το «Wish for the Stars»
Mια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, αγαπημένα τραγούδια και εντυπωσιακές ερμηνείες
Το "Full House" απογειώνει τις Παρασκευές στο Παλαιά Ελιά Live Stage!
Η νύχτα που σου αλλάζει τη διασκέδαση στη Λευκωσία!
Η Ελένη Δήμου επιστρέφει στη Λεμεσό για μία ξεχωριστή live βραδιά
Το ραντεβού δίνεται στο Vinylio Wine Etc, στη Λεμεσό, για μια μουσική έξοδο με καλό κρασί και τραγούδια που παραμένουν διαχρονικά
Οι Hermaphrodite’s Child επιστρέφουν στην Κύπρο για τρεις βραδιές rock 'n' roll!
Ετοιμαστείτε να χορέψετε με τη μουσική θρύλων όπως τους The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys, Elvis Presley, Chuck Berry και The Kinks
200 Κιθάρες με τον Γιώργο Περρή, σε δυο μοναδικές συναυλίες στην Κύπρο
Συμμετέχει στο τραγούδι η Μαρίζα Αναστασιάδη
Windcraft Back: 10 χρόνια Windcraft Loud, με τη μουσική στο προσκήνιο
Μια σειρά εργαστηρίων και συναυλιών μεταξύ 31 Οκτωβρίου-29 Νοεμβρίου 2026 στη Λευκωσία
Το ZAZZA Music Theater έκανε δυναμικό opening
Φέτος, συστήνεται στο κοινό μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αγαπημένες φωνές, διαχρονικά τραγούδια και μια ξεχωριστή εμπειρία νυχτερινής διασκέδασης
Ο Γιώργος Θεοφάνους έρχεται στο Olio για μια ξεχωριστή βραδιά
Ο αγαπημένος δημιουργός συναντά το κοινό της Λευκωσίας μαζί με τέσσερις ερμηνευτές.
Ζορμπαλά, Σαΐα και Διονυσίου σε τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι
Η «Διάσταση» παρουσιάζει τις «9 Μουσικές Εικόνες» σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, με μουσική επιμέλεια Νεοκλή Νεοφυτίδη.
Το Quatuor Diotima γιορτάζει 30 χρόνια και επιστρέφει στη Λευκωσία
Το διακεκριμένο γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων συναντά ξανά το κυπριακό κοινό στις 30 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory, με έργα Μπραμς, Μπετόβεν και Γιώργου Απέργη.
Ο Χάρι Στάιλς ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την περιοδεία του «Together, Together»
Ο τραγουδιστής πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη σειρά συναυλιών που έχει φιλοξενηθεί ποτέ στο Madison Square Garden από έναν καλλιτέχνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του «Together, Together»
Ο Papazó έρχεται στη Λευκωσία για ένα live στο DownTown
Ο τραγουδοποιός που ξεκίνησε με διασκευές από το μπαλκόνι του δίνει ραντεβού με το κυπριακό κοινό στις 18 Δεκεμβρίου.