Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2025
Η Αντωνία Ηρωίδου έχει κάνει κλασικές μουσικές σπουδές, αλλά η ανάγκη της να εξερευνήσει νέα δημιουργικά μονοπάτια και να συνδυάσει την τέχνη με την τεχνολογία, την οδήγησε στο να αφοσιωθεί σε μία άλλου είδους τέχνη, αυτήν του digital art, στην οποία πλέον και έχει αφοσιωθεί.
Με σπουδές στο μουσικό πανεπιστήμιο Αννοβέρου, αλλά και με μια έμφυτη αγάπη για την τέχνη σε όλες της τις μορφές, η Αντωνία Ηρωίδου δημιουργεί έργα ανθρωποκεντρικά, με έντονες αναφορές στην ελληνική παράδοση και μυθολογία.

Με ένα μοντέρνο twist, όμως, που αποδεικνύει πως οι κλασικές σπουδές της μπορούν να συνδυαστούν απολύτως αρμονικά με τη σύγχρονη ψηφιακή τέχνη.
Στην Κύπρο έρχεται για να παρουσιάσει την έκθεση The Icons στο Maison Anemi στη Λεμεσό. Μία capsule συλλογή που δημιουργήθηκε με έμπνευση τις πολιτισμικές συνάψεις Ελλάδας και Κύπρου, πολιτισμικά στοιχεία και μυθολογικές μορφές της αρχαιότητας. Μία έκθεση, που εναρμονίζει το θεϊκό με το ανθρώπινο, την απλότητα με τον μοντερνιμό και την οποία επιμελείται η Έμιλυ Γιολίτη.

Από τις μουσικές σπουδές στο illustration art. Τι σας δίδαξε η μουσική σας παιδεία στον σχεδιασμό; Ταυτίζονται;
Οι τέχνες συνδέονται βαθιά μεταξύ τους, καθώς μοιράζονται τον ίδιο στόχο: την έκφραση. Η μουσική και η ζωγραφική είναι δύο διαφορετικές μορφές επικοινωνίας που επιτρέπουν στον άνθρωπο να εξωτερικεύει σκέψεις και συναισθήματα, ακόμα κι αν δεν έχει εξειδικευμένη γνώση σε αυτές. Οι σπουδές μου στην κλασική μουσική μού χάρισαν πνευματική διαύγεια, συγκροτημένη σκέψη και αισθητική καλλιέργεια. Επίσης, ανέπτυξα την ικανότητα να συνδυάζω διαφορετικά στοιχεία με τρόπο αρμονικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά με βοήθησαν να προσεγγίζω τη δουλειά μου με δομημένο τρόπο, διατηρώντας την ισορροπία και τη συνοχή σε κάθε έργο.
Ποια είναι η έμπνευση πίσω από τα σχέδια; Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Η ζωγραφική αποτελούσε ανέκαθεν έναν σημαντικό τρόπο έκφρασης για μένα, συνοδεύοντάς με σε στιγμές έντονων συναισθημάτων. Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από οτιδήποτε γύρω μου – τον πολιτισμό, την ιστορία, τη φύση, την επικαιρότητα, τον άνθρωπο. Η ανάγκη μου να εξερευνήσω νέα δημιουργικά μονοπάτια και να συνδυάσω την τέχνη με την τεχνολογία με οδήγησε στο digital art. Ήθελα να αποδείξω πως η τέχνη δεν γνωρίζει περιορισμούς και μπορεί να εξελίσσεται μαζί με την εποχή της. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Illustration Art, το οποίο με κέρδισε αμέσως και έγινε μέρος της ζωής μου.

Πόσο καιρός χρειάζεται για να δημιουργηθεί το κάθε έργο και πόσο διαφορετική είναι η καλλιτεχνική διαδικασία;
Ο χρόνος δημιουργίας κάθε έργου εξαρτάται από την πολυπλοκότητά του και την καλλιτεχνική προσέγγιση που απαιτεί. Υπάρχουν έργα που ολοκληρώνονται σχετικά γρήγορα, ενώ άλλα εξελίσσονται αργά, καθώς απαιτούν περισσότερη σκέψη και πειραματισμό. Η δημιουργία είναι μια συνεχής διαδικασία αναθεώρησης: προσθέτεις, αφαιρείς, διορθώνεις. Ένα έργο ποτέ δεν είναι απόλυτα σταθερό, ωριμάζει και διαμορφώνεται με τον χρόνο, καθώς εξερευνώ συνεχώς νέους τρόπους έκφρασης και αποτύπωσης της ιδέας.
"Αν μπορούσα να χαρίσω ένα έργο μου, θα το έδινα στη Μελίνα Μερκούρη"
Υπάρχει κάποιο έργο σας που να ξεχωρίζετε για κάποιο λόγο και αν ναι, ποιος είναι αυτός;
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ένα και μόνο έργο που ξεχωρίζω, αλλά η σειρά με θέμα την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία έχει μια ιδιαίτερη θέση για μένα. Νιώθω θαυμασμό και σεβασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης. Μέσα από τα έργα μου, επιχειρώ να αναδείξω τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία με μοντέρνες πινελιές. Έτσι, καταφέρνω να προσεγγίσω τις νέες γενιές, προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Σε ποια διάσημη προσωπικότητα θα θέλατε να δωρίσετε ένα έργο σας και γιατί;
Αν μπορούσα να χαρίσω ένα έργο μου, θα το έδινα στη Μελίνα Μερκούρη. Η αφοσίωση και το πάθος της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελούν έμπνευση για μένα. Η φράση της, “Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω”, αποτυπώνει τον ανυποχώρητο αγώνα της για τη δικαιοσύνη και την ανάκτηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες που εκτιμάτε;
Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της τέχνης. Θαυμάζω ιδιαίτερα δημιουργούς όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Γαίτης, ο Μόραλης, ο Φασιανός, ο Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Μυταράς και ο Τσαρούχης αλλά και πολλούς άλλους. Επιπλέον, νιώθω θαυμασμό για ταλαντούχους δημιουργούς, όπως ο Μανώλης Μπιτσάκης, ο Βασίλης Πέρρου, η Σύλβια Αντωνιάδη που δίνουν νέα πνοή στην ελληνική τέχνη.
Τι θα θέλατε να δείτε παραπάνω στον τομέα της τέχνης στην Ελλάδα;
Η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Θα ήθελα να δω την τέχνη να ενσωματώνεται ουσιαστικότερα στην εκπαίδευση από μικρή ηλικία, ώστε οι νέες γενιές να αναπτύσσουν δημιουργική σκέψη και καλλιτεχνική ευαισθησία. Παράλληλα, πιστεύω ότι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης, αφιερωμένο στους νέους δημιουργούς, θα μπορούσε να προωθήσει την καλλιτεχνική τους εξέλιξη και να αναδείξει την ελληνική δημιουργία σε διεθνές επίπεδο.

Θεωρείτε υποτιμημένη την ελληνική παράδοση και μυθολογία; Μπορούν αυτά τα έργα να διδάξουν τη νέα γενιά;
Δεν πιστεύω ότι η ελληνική παράδοση είναι υποτιμημένη, αλλά σίγουρα υπάρχει μια απόσταση από τις νεότερες γενιές. Μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να γεφυρώσω αυτό το χάσμα, χρησιμοποιώντας την παράδοση και την ιστορία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Η πολιτιστική μας κληρονομιά εξακολουθεί να εμπνέει τον κόσμο και θεωρώ πως έχει πολλά να προσφέρει και στις σημερινές γενιές.
Στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στο Maison Anemi θα δούμε μία capsule συλλογή. Μιλήστε μας για την έκθεση ‘The Icon’ και για τα έργα που θα παρουσιαστούν.
Η συλλογή έργων τέχνης που δημιούργησα αποκλειστικά για το Maison Anemi με τίτλο "THE ICON", αντλεί έμπνευση από τις πολιτισμικές συνάψεις Ελλάδας και Κύπρου, συνδυάζοντας πολιτισμικά στοιχεία, μυθολογικές μορφές της αρχαιότητας με μια αισθητική που εναρμονίζει την αρχαϊκή απλότητα με τη μοντέρνα ευαισθησία, την ένωση του θεϊκού με το ανθρώπινο –όπως αυτή ενσαρκώνεται στην Κυπριακή Αφροδίτη, τη θεά του φωτός και της ομορφιάς, που γεννήθηκε μέσα από τον αφρό της Πάφου. Μέσα από τη δουλειά μου επιχειρώ να παραθέσω, με ευαισθησία και ειλικρίνεια, την πολιτισμική μνήμη και τη συλλογική νοσταλγία. Να διατηρήσω και ταυτόχρονα να επαναδιατυπώσω την πολιτιστική μας κληρονομιά με μια φρέσκια ματιά – σύγχρονη, αλλά ριζωμένη βαθιά στην προσωπική μου ταυτότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μέσα από τα έργα της συλλογής, δεν προσεγγίζονται ως γεωγραφικές έννοιες, αλλά ως εσωτερικά τοπία. Ως μορφές, ήχοι, υφές και παραδόσεις που επανασυνδέονται σε μια πολιτισμική γέφυρα, αντηχώντας τον παλμό και την ψυχή της Μεσογείου. Είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, μια προσέγγιση που προσκαλεί τον θεατή να αναστοχαστεί την ταυτότητα, τη ρίζα και τη μνήμη μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης τέχνης.

Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;
Να συνεχίσω να δημιουργώ. Να μπορώ να εξωτερικεύω μέσα από τα έργα μου τις ιδέες μου, τα πιστεύω μου και τα συναισθήματα μου. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους με ένα μοναδικά μαγικό τρόπο.
H Αντωνία Ηρωίδου θα παρουσιάσει την έκθεση The Icons στο Anemi στη Λεμεσό. Η έκθεση ανοίγει το Σάββατο 31 Μαΐου στις 7 μ.μ. και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Ιουνίου. Tην επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Έμιλυ Γιολίτη.
-
Artima Bistro
31 Μαΐου - 08 Ιουνίου 2025
Σχετικά

The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.

Η Cypria Auctions επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή δημοπρασία
Μια δημοπρασία που δεν αναδεικνύει απλώς έργα τέχνης, αλλά ανοίγει περάσματα σε κόσμους πνευματικούς, συμβολικούς και εσωτερικούς.

Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"

"Unseen Gaze": Μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

«CUTS 2025»: Η έκθεση των τελειόφοιτων από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Μία ομαδική έκθεση από νέα ταλέντα

Έκθεση φωτογραφίας «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960» μέσα από τον φακό της Nomi Rowe
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός
The Icons: 10 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αντωνίας Ηρωίδου στη Λεμεσό
H έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Chroma: Η πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο της Βρετανίδας εικαστικού Jessie Woodward
Έργα γεμάτα έντονα χρώματα και αφαιρετική διάθεση

Δημοπρασία Έργων Τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Καπόπουλος
Ο Οίκος Δημοπρασιών Καπόπουλος, διοργανώνει ζωντανή δημοπρασία Έργων Τέχνης στην γκαλερί Kapopoulos fine arts, στην Λευκωσία, την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 19.00 μ.μ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό

Ατομική Έκθεση του Μιχάλη Παντελίδη στο Μουσείο Πιερίδη
Η έκθεση αναδεικνύει τη συνύπαρξη μόδας, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης