Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2025
Η Eins Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή με τίτλο Porous Defense Practices για το Vima Art Fair.
Επεκτείνοντας τη συνεχή του έρευνα που αφορά τις διασυνδέσεις μεταξύ ύλης, σωματικότητας και γης, ο Τουμπουρής εκθέτει μια νέα σειρά επιτοίχιων γλυπτών. Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ενσώματη γνώση, την αυτοβιογραφία και το τοπίο, αναφορές οι οποίες εμφανίζονται σε πολλαπλές εκφάνσεις της αναπαράστασης, σε αντικείμενα, εικόνες και χειρονομίες.
Υλικά όπως μέταλλο βαμμένο με ηλεκτροστατική βαφή, μελάνι σε ανοξείδωτο χάλυβα χαραγμένο με λέιζερ, χυτό αλουμίνιο, υαλωμένα κεραμικά και πέτρες, συναρμολογούνται από τον Τουμπουρή για να συνθέσουν μια σειρά μελετών που αφορά την αυτοεθνογραφία μέσω της μνήμης και της σχετικότητας, σε μια προσπάθεια εσφαλμένης προετοιμασίας για αυτά που δεν προέκυψαν ακόμα.
Παράλληλα, ο Τουμπουρής συμμετέχει στην ομαδική έκθεση The posterity of the sun σε επιμέλεια του Ludovic Delalande στα πλαίσια του Vima Art Fair. Για αυτή την έκθεση, ο Τουμπουρής παρουσιάζει το έργο On dormancy, μια εγκατάσταση κεραμικών έργων που ανταποκρίνεται στην τοποθεσία και το Skipping time, μια ανάγνωση κειμένου που γράφτηκε από τον Τουμπουρή, και πραγματοποιείται καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες από τον Edward Madanat.
Πρόγραμμα αναγνώσεων:
Παρασκευή 16 Μαΐου: 16:00, 17:00, 18:00, 19:00
Σάββατο 17 Μαΐου: 16:00, 17:00, 18:00, 19:00
Κυριακή 18 Μαΐου: 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00
Τοποθεσία: Κύριος χώρος της έκθεσης The posterity of the sun
Διάρκεια: 17 λεπτά
Ο Λεόντιος Τουμπουρής (γ. 1982, Λευκωσία) είναι εικαστικός και παιδαγωγός με έδρα τη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2009 και από το Τμήμα MLitt Sculpture του Glasgow School of Art το 2016.
Αντλώντας από οργανικές δομές, παραδόσεις της αναπαράστασης, την αυτοβιογραφία, και πρακτικές του λόγου, ο Τουμπουρής εφευρίσκει μεθόδους παρατήρησης για να παράξει έργο που αναφέρεται στους συσχετισμούς μεταξύ ύλης, σώματος και γης. Οι αφηγηματολογικές θεωρήσεις εκδηλώνονται ως υλικές υποδηλώσεις, επανεμφανίσεις, γλωσσικές αποκρίσεις και διαπραγμάτευση διαφόρων τύπων ανάπτυξης και βαθύ χρόνου. Το έργο του διαμορφώνεται σε ομάδες και σειρές που συμπεριλαμβανουν γλυπτική, εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στο χώρο, κείμενα, ήχο, κινούμενη εικόνα, σχέδιο και επιτελεστικές χειρονομίες.
Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: ARCO Madrid, eins gallery, IFEMA, Μαδρίτη, Ισπανία (2024, duo), With mountains, and stars, and particles, eins gallery, Λεμεσός (2023), Briefly eternal, Art-o-rama, Μασσαλία, Γαλλία (2022), Reconfiguring motions, Korai, Λευκωσία (2022), Palimpsest of voices, Glasgow International, Ηνωμένο Βασίλειο (2021, με το Δημοτικό Σχολείο Oakgrove).
Ομαδικές εκθέσεις: Splendore ô joie, joie, joie…, Fernet-Branca Foundation, Σαιν-Λουί, Γαλλία, επιμέλεια Richard Neyroud (2024), No Self Control, Space52, Αθήνα, Ελλάδα, επιμέλεια Ντίνος Χατζηραφαηλίδης (2023), Under|mining, Καλαβασός, επιμέλεια Γαβριήλ Κουρέας, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργος Λάζογλου (2022).
>> Vima Art Fair ώρες λειτουργίας Πέμπτη 15 Μάη (Εγκαίνια) 15:00-23:00.
>> Παρασκευή 16 Μάη, 15:00-20:00 Σάββατο 17 Μάη, 15:00-20:00 Κυριακή 18 Μάη, 12:00-19:00
για περισσότερες πληροφορίες 99 522977
Σχετικά
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Women in Focus: Η γυναίκα του 20ού αιώνα μέσα από το βλέμμα των μεγαλύτερων φωτογράφων της ιστορίας
Μια Εμβληματική Έκθεση Φωτογραφίας που θα καθηλώσει
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες