Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2025
Το γραφικό χωριό των Πλατρών μετατρέπεται σε σκηνικό για ένα μοναδικό, υπαίθριο μίνι φεστιβάλ θεάτρου αφιερωμένο στον διαχρονικό θεατρικό συγγραφέα William Shakespeare, προσφέροντας site-specific δράσεις και καλλιτεχνικές εκπλήξεις για θεατές κάθε ηλικίας. Με την επιμέλεια του σκηνοθέτη Πάρι Ερωτοκρίτου, αυτό το αφιέρωμα προσεγγίζει το έργο του Shakespeare με φρέσκια και παιχνιδιάρικη ματιά – συστήνοντας τον κόσμο του στους νεοεισερχόμενους και προσφέροντας στους μυημένους θεατές μια νέα οπτική στις διαχρονικές του ιστορίες.
Κεντρικό άξονα του αφιερώματος αποτελεί ένας πρωινός θεατρικός περίπατος. Έξι ηθοποιοί ζωντανεύουν εμβληματικές σκηνές και μονολόγους από έργα του Shakespeare σε σταθμούς-έκπληξη κατά μήκος μιας μυστικής διαδρομής, καθοδηγώντας τους θεατές σε ένα θεατρικό ταξίδι μέσα στο φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των Πλατρών.
Παράλληλα, στην πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι θεάτρου σκιών για παιδιά 6-14 ετών, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Μαρίας Μάρκου. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους χαρακτήρες από το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”, θα δημιουργήσουν φιγούρες και θα μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου σκιών.
Το απόγευμα, πέντε ηθοποιοί και ένας μουσικός παρουσιάζουν το αφηγηματικό ποίημα του Shakespeare “Αφροδίτη και Άδωνις”, ενώ η ημέρα κορυφώνεται με ένα θεατρικό αναλόγιο με την Κύπρια ηθοποιό Αγνή Σκοτ, στο οποίο η “Δυσδαιμόνα” της βραβευμένης με Νόμπελ Toni Morrison συναντά τον κινηματογραφικό “Οθέλλο” του Orson Welles.
Το αφιέρωμα προσκαλεί το κοινό να δει τον Shakespeare αλλιώς, να ανακαλύψει το χωριό από νέες οπτικές και να ζήσει μια πολυδιάστατη θεατρική εμπειρία που παντρεύει το λόγο με τη φύση, την ιστορία και την κοινότητα.
Ένα διαφορετικό θεατρικό δρώμενο. Στις Πλάτρες. Στη σκιά των δέντρων. Στην καρδιά του Shakespeare.
Πρόγραμμα
11:30 - 13:00 | “Αυτό το Ξέφωτο θα Γίνει η Σκηνή Μας” - Θεατρικός Περίπατος με σκηνές από έργα του Shakespeare
13:00 - 14:00 | Συναυλία από το Windcraft Band
17:00 - 18:00 | “Αφροδίτη και Άδωνις” του William Shakespeare
20:00 - 21:00 | H “Δυσδαιμόνα” της Toni Morrison συναντά τον “Οθέλλο” του Orson Welles - Θεατρικό Αναλόγιο
Από τις 11:00 μέχρι τις 13:00 θα λειτουργεί δωρεάν παιδικό εργαστήριο θεάτρου σκιών με θέμα το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” και εκπαιδεύτρια την Μαρία Μάρκου.
εισιτήρια:
https://www.more.com/.../theater/shakespeare-sto-bouno
-
Πλατεία Πλατρών
17 Μαΐου 2025
Σχετικά
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«The Effect» της Lucy Prebble στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο «The Effect» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Lucy Prebble, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου.
«Πλούτωνος 71»: Μια γειτονιά της Λάρνακας αφηγείται τις ιστορίες της σε κείμενο Κώστα Μαννούρη
Για τέσσερα βράδια, ο δρόμος μετατρέπεται σε ζωντανή σκηνή όπου η μουσική, το θέατρο και οι μνήμες των κατοίκων συναντιούνται
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο