Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2025
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή της Eurovision 2025 και η EBU ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στους κανονισμούς. Η αρχή, γίνεται με την εισαγωγή νέας πολιτικής σχετικά με τις σημαίες που επιτρέπονται στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού, όπως αναφέρει το ogaegreece.com.
Eurovision 2025: Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
Αρχικά, η EBU ανακοινώνει πως καταργεί τις συνεντεύξεις Τύπου μετά τα live shows των ημιτελικών και του Μεγάλου Τελικού. Όπως θυμόμαστε όλοι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον Β’ Ημιτελικό πέρσι στο Μάλμε, αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά την επίμαχη ερώτηση που δέχθηκε η τραγουδίστρια από το Ισραήλ αλλά και τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν απέναντί της η Μαρίνα Σάττι (με το πολυσυζητημένο χασμουρητό) και ο Ολλανδός εκπρόσωπος, Joost Klein.
Αναλυτικότερα, καταργούνται οι συνεντεύξεις Τύπου και περιορίζονται οι σημαίες στον χώρο του διαγωνισμού. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς αγγίζουν βασικούς μέχρι τώρα πυλώνες του μουσικού αυτού θεσμού, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια. Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «τα πολιτικά μηνύματα πρέπει να αποφεύγονται», ενώ η χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, η Ελβετία, «δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία της έκφρασης».
Δεύτερος κανονισμός προβλέπει πως το κοινό έχει τη δυνατότητα να κυματίζει οποιαδήποτε σημαία επιθυμεί στην αρένα, συμπεριλαμβανομένων των σημαιών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της Παλαιστίνης και χωρών που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Για τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι κανόνες είναι πιο αυστηροί. Η πολιτική σχετικά με τις σημαίες αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μόνο με την επίσημη σημαία της χώρας τους. Δηλώσεις αλληλεγγύης, όπως για παράδειγμα με την ουκρανική σημαία, τις οποίες παρουσίασαν αρκετοί συμμετέχοντες το 2022, απαγορεύονται φέτος για τους συμμετέχοντες.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις, τόσο από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την Eurovision αλλά και από τους Eurofans, που υποστηρίζουν ότι θίγουν ουσιώδεις αξίες της Eurovision, όπως η ελευθερία έκφρασης και η διαφάνεια του διαλόγου.
Η EBU από την πλευρά της υποστηρίζει, σύμφωνα με το ogaegreece.com, ότι ο λόγος αυτής της απόφασης, είναι για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πολιτική δήλωση στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι χώρες συμμετέχουν με το σκεπτικό ότι «είναι όλες μαζί, χωρίς να διχάζουν» αλλά το κοινό δεν περιορίζεται η ελευθερία του λόγου και ελεύθερα μπορεί να εκφραστεί.
Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, με το θέμα να φτάνει μέχρι και στην Ευρωβουλή, η EBU απάντησε επίσημα σε ομάδα ευρωβουλευτών που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια στην Eurovision 2025. Οι ιθύνοντες ξεκαθάρισαν ότι «ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια διοργάνωση μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων και ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AN είναι πλήρες και ενεργό μέλος της EBU δικαιούται να συμμετέχει».
Σχετικά
«Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ»: Μία μοναδική συναυλία με ζωντανή μουσική, 100μελή χορωδία και ηθοποιούς
μοναδική διασκευή και αφήγηση στα Ελληνικά του γνωστού παραμυθιού, για καλό σκοπό
Eurovision 2026 Ελλάδα: Στις 4 Ιανουαρίου η ανακοίνωση των 28 φιναλίστ
Η ανακοίνωση των τραγουδιών θα γίνει από την εκπομπή «Sing for Greece – Ελληνικός Τελικός 2026 – Οι φιναλίστ»
Η πιο cool ελληνική μπάντα κατεβαίνει Λευκωσία τις γιορτές
Ο Ηλίας Μπόγδανος μαζί με το συγκρότημά του, τους INCO, έρχονται Κύπρο
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου έρχεται τις γιορτές στη Λευκωσία
Μία ανεβαστική εμφάνιση, με πολλές επιτυχίες
Γιάννης Διονυσίου και Γιάννης Παπαγεωργίου μαζί επί σκηνής
Γιορτάζουν την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο «Λακούβα» με μία εμφάνιση στη Λευκωσία
Χριστουγεννιάτικη μαγεία με Κωστή Μαραβέγια στη Λευκωσία
Ζούμε τον πιο γιορτινό ρυθμό των Χριστουγέννων με live μουσική, χορό και μαγεία για μικρούς και μεγάλους
Dani Gambino: Βάζει φωτιά στις γιορτές! Η πιο εκρηκτική συναυλία στην Κύπρο την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου!
Οι Γιαγκίνηδες θα στήσουν μία μεγάλη (λαϊκορεμπέτικη) γιορτή στην Αγία Βαρβάρα
Το πιο φρέσκο ρεμπετολαϊκό σχήμα, έρχεται Κύπρο
Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης - Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία του διαγωνισμού
Λούκας Γιώρκας, στο Maestro Live Stage!
Ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι, που δεν πρέπει να χάσεις!
Τα πρώτα στοιχήματα για τον νικητή της Eurovision 2026
Φαβορί το Ισραήλ, σε ποια θέση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος;
Νίκος Κουρκούλης και Χριστίνα Σάλτη σε μια μεγάλη live βραδιά
Μια εκρηκτική μουσική βραδιά που θα γράψει τον Δεκέμβρη με ένταση και παλμό