Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Γεύσεις από Ξυνιστέρι της Πάφου

Εννέα επιλεγμένες φιάλες Ξυνιστέρι της Πάφου, για να γνωρίσεις και να συγκρίνεις την πιο διάσημη κυπριακή ποικιλία

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου 2014

Το καλύτερο κυπριακό λευκό σταφύλι δίνει από τα αμπέλια του Τροόδους -τολμώ να πω- πολύ καλής φήμης κρασιά, με δύναμη, νεύρο, οξύτητα και δομή. Με την αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα το Ασύρτικο ‘ευημερεί’ σε ολόκληρο το νησί. Απόλυτα ξηρό ή ‘προκλητικά’ γλυκό (Κουμανδαρία), με ή χωρίς βαρέλι, με έντονη χορτώδη και ορυκτότητα (Λεμεσός) ή περισσότερο φρούτο όπως στον Κάθηκα, τα παρακάτω κρασιά επιδεικνύουν τις αστείρευτες δυνατότητες και τις διαφορετικές όψεις της ποικιλίας. Αρχίζουμε από Πάφο…

2013 Βασιλικό Οινοποιείο Κάθηκα, Πάφος

Όλα για τη φινέτσα και την ισορροπία -αυτό είναι το μότο των πλείστων οινοποιιών για την εσοδεία 2013. Και ο Βασιλικός δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένα ‘παιχνίδισμα’ αρωμάτων στο οποίο πότε αποκαλύπτεται η βοτανική-λουλουδάτη διάσταση του Ξυνιστεριού στον Κάθηκα και πότε η απαράμιλλη φυτικότητά του, να παίζουν ‘κρυφτό’ μεταξύ τους, μη θέλοντας να ‘κυριαρχήσει’ η μία πάνω στην άλλη. Κάπου ενδιάμεσα ξεφεύγουν απολαυστικές νύξεις από φλούδες εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και μανταρίνι, αλλά το μέτρο δεν χάνεται πουθενά. Στο στόμα μάς εντυπωσίασε η λιπαρότητα του κρασιού και το άψογο ‘δέσιμό’ της με τη ‘στρογγυλευμένη’ οξύτητα. Πουθενά εξάρσεις, πουθενά ‘γωνίες’, πουθενά ‘ασύνδετο’. Η επίγευση μακρά, απολαυστική, ατελείωτη θα λέγαμε, με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά να δίνουν τη θέση τους διαδοχικά σε βότανα.

2013 Οινοποιείο Έζουσα, Άγιος Χρυσόστομος, Κανναβιού, Πάφος

Ένα όμορφο και έντονο λευκό κρασί που μπήκε στη λίστα των κυπριακών best-sellers με την αξία του. Δροσιστικό και ευχάριστο, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα, το λευκό Άγιος Χρυσόστομος του Οινοποιείου Έζουσα αναδεικνύει τις θαλασσινές γεύσεις του καλοκαιριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φαντάσου ένα πλούσιο γεύμα με μεγάλη ποικιλία από μεζεδάκια (θαλασσινά, τηγανητά), από αυτά που ‘φωνάζουν’ για φρέσκο λεμόνι, προκειμένου η φρεσκάδα του να τα απογειώσει. Αυτό το ρόλο αναλαμβάνει ο Άγιος Χρυσόστομος με τα λεμονάτα αρώματά του και τη ζωντανή οξύτητά του, φέρνοντας την αποστολή του εις πέρας με χαρακτηριστική ευκολία! Η επιτυχία του δημοφιλούς αυτού κρασιού δεν οφείλεται σε ένα μυστικό, αλλά σε πολλά. Ανάμεσά τους το εξαιρετικό terroir της περιοχής, η προσεκτική οινοποίηση που ‘ποντάρει’ τόσο στα φρέσκα αρώματα όσο και στη δυνατή οξύτητα. Τελικά η επιτυχία ποτέ δεν είναι τυχαία.

2013 Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς, Αλίνα, Πάφος

Δημοφιλής λευκή ετικέτα από τον εκλεκτό αμπελώνα Βουνί Παναγιάς. Εκφράζει όμορφα και πιστά την τυπικότητα ενός Ξυνιστεριού σε ασβεστολιθικούς αμπελώνες με μεταλλικότητα, λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα. Ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής του. Λαμπερό, υποκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Σύνθετη αρωματική παλέτα όπου οι φυτικοί χαρακτήρες του φρέσκου χόρτου και της πιπεριάς συνυπάρχουν με νότες λευκόσαρκων φρούτων, όπως αχλάδι, ροδάκινο και πεπόνι. Πλούσιο στη γεύση, διακρίνεται για τη δροσερή οξύτητα, τη λιπαρότητα, τη γευστική πολυπλοκότητα και την επίμονη, φρουτώδη επίγευση.

2013 Οινοποιείο Κολιός, Περσεφόνη, Πάφος

Στα όμορφα αμπελοτόπια πάνω στο οροπέδιο Βουνί Παναγιάς και Αμπελίτη οι χειμώνες είναι πιο κρύοι και τα καλοκαίρια ήπια και δροσερά. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για ένα κομψό, λευκό κρασί που θέλει να προσφέρει μία ελαφριά έκρηξη αρωμάτων και οξύτητας στο ίδιο ‘πακέτο’. Το λευκό Περσεφόνη είναι ένα κρασί κρυστάλλινο και λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα και με πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα, εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους, λίτσι και με γλυκιά χροιά πεπονιού. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία, δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή επίγευση που συντελεί στη μακρά παραμονή των αρωμάτων.

2013 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Λεμόνα, Πάφος

Φρέσκο, ευχάριστο και δροσιστικό, ο Τσαγγαρίδης λευκός είναι ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες γευστικών συνδυασμών αλλά και απόλαυσης. Πρασινοκίτρινο διαυγές, κρυστάλλινο χρώμα. Έντονη, εντυπωσιακή μύτη με φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, ανανά, πεπονιού και νότες αρωμάτων χόρτου, αλλά και εσπεριδοειδών, που συμπληρώνεται από ένα γεμάτο σώμα, με ιδανική λιπαρότητα αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα οξύτητα, μα και μακρά, φρουτώδη επίγευση. Μια άριστη οινοποίηση του Ξυνιστεριού που ασφαλώς εντυπωσιάζει, φιλικό σε όλους τους ανθρώπους.

2013 Οινοποιείο Φικάρδος, Αμάλθεια, Πάφος

Όμορφο, τυπικό, λευκό κρασί από τη σταθερά αγαπημένη ποικιλία Ξυνιστέρι. Λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες, φρέσκα αρώματα λευκών φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων στη μύτη και στο στόμα. Φρέσκο κρασί, γεμάτο και ισορροπημένο, με δροσερή οξύτητα, επίγευση που διαρκεί και με τεράστια γκάμα συνδυασμών στο τραπέζι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ελκυστική τιμή, εξηγούν τους λόγους που η ετικέτα αυτή παραμένει αμείωτα δημοφιλής. Αρμονία γεύσεων με σαλάτες, ορεκτικά και ψάρια τηγανητά.

2013 Οινοποιείο Τσαλαπατή, Ρήγαινα, Πολέμι, Πάφος

Δροσερό, λευκό κρασί, από την ποικιλία Ξυνιστέρι, κομψό με διακριτικά αρώματα στη μύτη αλλά και εκφραστικό στόμα. Μύτη λοιπόν, με αρώματα ευγενικής φυτικότητας και κίτρινου φρούτου, σε συνδυασμό με ανανά και πεπόνι και πολύ καθαρό ροδάκινο. Στόμα καλό, ελαφρότερο σε ένταση από τη μύτη, ευκολόπιοτο, με ευχάριστη οξύτητα, που αποτελεί άριστη επιλογή σε ένα τραπέζι με ποικίλους συνδαιτυμόνες και τη συνοδεία μαλακών πιάτων, όπως θαλασσινά, ψαρικά και πουλερικά.

2013 Οινοποιείο Σιούφας, Κοιλίνια, Πάφος

Ό,τι περιμένεις από το καθημερινό σου κρασί βρίσκεται σε ένα ποτήρι λευκό Σιούφα. Καλοφτιαγμένο, αρωματικό, ευχάριστο, δροσιστικό, ένα κρασί που παρέχει εξαιρετικό value for money. Αν το πίναμε έχοντας μπροστά μας και τη θέα στη θάλασσα που προσφέρει η Πάφος, δεν θα ζητούσαμε τίποτα παραπάνω… Μέτριο λεμονοπράσινο, με φρεσκάδα στη μύτη που συνδυάζει αρώματα φρούτων όπως εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, σε συνδυασμό με νύξεις φυτικότητας. Στο στόμα είναι ξηρό, με ισορροπημένη οξύτητα και μέτρια σε διάρκεια, φρουτώδη επίγευση. Ένα easy to drink κρασί, με κομψό αρωματικό χαρακτήρα, χωρίς δυνατότητες παλαίωσης στη φιάλη.

2013 Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας, Άγιος Ανδρόνικος, Παναγιά, Πάφος

Πολύ αξιόλογο λευκό κρασί που αξιοποιεί τέλεια όλες τις αρωματικές και γευστικές πτυχές των ποικιλιών που συνθέτουν το χαρμάνι του. Επιπλέον χαρακτηρίζεται από όμορφη οξύτητα και πολύ καλή διάρκεια, που οδηγεί σε μία ευχάριστα λεμονάτη επίγευση. Σύνθετη αρωματική παλέτα από φυτικούς χαρακτήρες και νότες ώριμων φρούτων. Πλούσιο και λιπαρό στο στόμα, διακρίνεται για τη φρεσκάδα και την τραγανή οξύτητα καθώς και για την έντονη, φρουτώδη επίγευση.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close