Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2025
Παρά τους μακρύς χειμώνες και τη φήμη για υψηλή φορολογία, η Φινλανδία εμφανίζεται ξανά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Στις 20 Μαρτίου, η χώρα των λιμνών βρέθηκε στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για όγδοη συνεχή χρονιά, σε σύνολο 146 κρατών. Ακολούθησαν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή κυριαρχία των σκανδιναβικών χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας.
Η έκθεση δεν μετρά απλώς τα χαμόγελα και το γέλιο, αλλά συνολική ικανοποίηση από τη ζωή. Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup, με τους συμμετέχοντες να βαθμολογούν τη ζωή τους σε κλίμακα από το 0 έως το 10. Οι Φινλανδοί, που φημίζονται περισσότερο για τη σεμνότητά τους παρά για την εξωστρέφεια, έδωσαν στον εαυτό τους βαθμό 7,7, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 5,6. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, το Αφγανιστάν, που σπαράσσεται από τον πόλεμο, καταγράφει μόλις 1,4.

Προηγμένα, ασφαλή και ισότιμα κράτη
Η Φινλανδία και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες συγκαταλέγονται σταθερά μεταξύ των πιο ασφαλών, προοδευτικών και κοινωνικά σταθερών κρατών του πλανήτη. Κυριαρχούν επίσης σε δείκτες όπως ο «γυάλινος ουρανός» του Economist, που καταγράφει την πρόοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, οι λεγόμενοι θάνατοι της απελπισίας (αυτοκτονίες, υπερβολικές δόσεις) εμφανίζουν μείωση στις βόρειες χώρες, αν και ξεκινούν από υψηλά ιστορικά επίπεδα.
Οι σκανδιναβικές χώρες είναι και από τις πλουσιότερες ανά κάτοικο, κάτι που ενισχύει σημαντικά την υποκειμενική ευημερία. Ωστόσο, άλλες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική υπεραποδίδουν ως προς την ευτυχία σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημά τους. Εκεί, οι άνθρωποι γελούν συχνότερα και δηλώνουν περισσότερη απόλαυση στην καθημερινότητα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κοινό φαγητό με άλλους, συγκριτικά με το να τρώει κανείς μόνος, αποτελεί έντονα καθοριστικό παράγοντα για την αίσθηση ευημερίας — το ίδιο σημαντικό με το εισόδημα ή την εργασία. Στη Λατινική Αμερική οι κάτοικοι τρώνε κατά μέσο όρο εννέα γεύματα την εβδομάδα με φίλους ή συγγενείς, έναντι λιγότερων από τα μισά σε περιοχές όπως η Νότια Ασία. Η κοινωνική συνοχή φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το ΑΕΠ.
Μόνοι και δυστυχισμένοι στις ΗΠΑ
Το φαινόμενο αυτό ίσως εξηγεί γιατί η ευτυχία έχει υποχωρήσει σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου αυξάνεται η μοναξιά. Οι Αμερικανοί τρώνε μόνοι, ζουν μόνοι και εργάζονται μόνοι. Σε έρευνα, το 18% των νέων ενηλίκων στις ΗΠΑ δήλωσε πως δεν έχει κανέναν στον οποίο να αισθάνεται κοντά. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψυχική υγεία των νέων έχει σταθεροποιηθεί, η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων παραμένει σοβαρό πρόβλημα.

Αντίθετα, η μοναχικότητα στη Φινλανδία έχει διαφορετικό πρόσημο. Οι Φινλανδοί αγκαλιάζουν τη σιωπή και τη μοναχική ζωή, συχνά περνώντας χρόνο σε εξοχικές κατοικίες (mökkis) και απολαμβάνοντας τη σάουνα ως τελετουργία εσωτερικής γαλήνης. Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ευτυχία απειλείται από την κοινωνική αποσύνδεση, οι Φινλανδοί δείχνουν πως η ευημερία δεν είναι απαραίτητα συλλογική ή θορυβώδης – αλλά μπορεί να είναι ήσυχη και στοχαστική.
Πηγή: Lifo.gr
Σχετικά
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
Ήταν συγγραφέας και η δεύτερη σύζυγος του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, σε ηλικία 103 ετών
Αυτά είναι τα 9 αυθεντικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου, που θα λειτουργήσουν φέτος
Η περίοδος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων Χωριών είναι από τις 21 Νοεμβρίου 2026 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2027
«Πράσινο φως» για το νέο glamping στην Πάφο
Το glamping έρχεται να προσθέσει μια διαφορετική επιλογή διαμονής στην περιοχή του Ακάμα, με έμφαση στη φύση και την εμπειρία
Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και... χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Back to Travel» της Cyprus Airways – Πτήσεις με επιστροφή από €80 (μόνο για 2 μέρες)
Στην προσφορά περιλαμβάνονται και οι νέες, όλο τον χρόνο, συνδέσεις της Cyprus Airways με Ρώμη, από τις 11 Δεκεμβρίου, και Μόναχο, από τις 17 Δεκεμβρίου.