Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2025
Την εικαστική έκθεση με τίτλο «Oops! I broke the sun» παρουσιάζει στο Space for International Cooperation [SiC], στην Αθήνα, ο Κύπριος καλλιτέχνης PASHIAS.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας από τον οργανισμό Art Futures – Serendipity in Action με βάση το Άμστερνταμ και το Space forInternational Cooperation [SiC], έχοντας επιλέξει τον PASHIAS ως Art Futures Fellow 2025, και αποτελεί εφαλτήριο για τον καλλιτέχνη να εξελίξει την πολύχρονη μελέτη του με θεματικό άξονα τα ιστορικά τεκμήρια και αφηγήματα ως μέσα κατανόησης της σύγχρονης ανθρώπινης πραγματικότητας.
Ένας σφαιρικός όγκος σαν κοιλιά, πλευρικές λαβές σαν χέρια, ένας στενός λαιμός και ένα στόμα. Η σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου και του πήλινου σώματος υπερβαίνει τις οπτικές παραμέτρους και την εικόνα, εξισώνοντας το σώμα και τον αμφορέα με δοχεία που μεταφέρουν, φυλάσσουν και εκχύνουν ουσίες, υλικότητες, εμπειρίες, ιδέες και αξίες.
Η μεταμορφωτική αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτέχνη και αμφορέα αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά ταυτίσεων και ανταλλαγών, που αποκαλύπτει την υλικότητα και τη σωματικότητα, όχι μονό των ‘αισθητικών αντικειμένων’, αλλά γενικότερα του ιστορικού χρόνου και της κληρονομιάς που τα εμπεριέχουν.
H υβριδικότητα, της performance art, των πολυμεσικών και συμμετοχικών εγκαταστάσεων του PASHIAS, είναι αυτή που επιτρέπει την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων μετουσίωσης και πύκνωσης. Προϋπόθεση όμως για την εμπέδωση αυτής της υβριδικότητας ως καταστατικής συνθήκης της πολιτισμικής παραγωγής είναι μια εικονοκλαστική διάθεση απέναντι σε κάθε είδους κανονικότητες και μονοθεϊσμούς.
Ο βασιλιάς – ήλιος, στο κέντρο της έκθεσης, νοηματοδοτεί και αποκαλύπτει ταυτότητες. Το αμφίσημο δοχείο αφθονίας και φωτός που δίνει μορφή στα πάντα χρωματίζοντάς τα με τις ακτίνες του, μπορεί να βλάψει οτιδήποτε δεν τηρεί απόσταση ασφάλειας ή το κοιτάζει με ευθύτητα.
To μπλε της Μεσογείου, o πορτοκαλί απόηχος του δειλινού και η κίτρινη σφαίρα που παίζει κρυφτό, αποτελούν θραύσματα του ραγισμένου φωτός. Για τον εικαστικό PASHIAS, η θραύση των ειδώλων και των δοχείων που αντιπροσωπεύουν τέτοιους μονισμούς δεν είναι μόνο μια απαραίτητη συμβολική πράξη, αλλά και η προϋπόθεση για την απελευθέρωση αποκρυσταλλωμένων μορφών, ενεργειών και ουσιών που δεν χωράνε στις καθιερωμένες κοινωνικές φόρμες.
Η έρευνά του εικαστικού PASHIAS έχει παρουσιαστεί στο Musée des Augustins για το Festival International d’Art de Toulouse (2014), στην αρχαιολογική συλλογή Γεωργίου & Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (2017), στη συλλογή έργων τέχνης του Χριστόφορου Σάββα – Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (2018), στη συλλογή έργων τέχνης του Μιχάλη Μιχαηλίδη – Λεβέντειος Πινακοθήκη (2020), στα ιστορικά Αρχεία Λάρνακας – Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης (2021) και στην αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Fitzwilliam – Cambridge (2024).
Εγκαίνια: Σάββατο 29 Μαρτίου, Αθήνα, Space for International Cooperation [SiC] (Νηλέως 6, Θησείο). 19.00. Διάρκεια: μέχρι 19 Απριλίου, Τετάρτη – Σάββατο, 3:00μμ – 7:00μμ και κατόπιν ραντεβού με email στο contact@pashias.art ή στο τηλέφωνο 6933198804
Σύμβουλος Επιμέλειας & Κείμενα: Γιώργος Παπαδόπουλος
Σχετικά
Προσωρινά για Πάντα | Temporary Forever: Η isnotgallery και το Almyra παρουσιάζουν τη νέα ομαδική έκθεση του καλοκαιριού
Σύμφωνα με το concept της φετινής έκθεσης, το καλοκαίρι δεν μένει ποτέ, αλλά επιστρέφει, τακτικά, αξιόπιστα
Urban Kaleidoscope: Μια πολυδιάστατη εξερεύνηση της σύγχρονης αστικής ζωής
Η έκθεση Urban Kaleidoscope συγκεντρώνει έργα δέκα τοπικών και διεθνών καλλιτεχνών σε μια πολυδιάστατη παρουσίαση
Το Graphic Stories Vol.12 συνεχίζει το ταξίδι του στην Πάφο
Προβολή ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση αφίσας και δημιουργικά εργαστήρια στο Μέρος Β΄ του 12ου ConFest Οπτικής Επικοινωνίας
«ΜΟΪΚΑΝΕΣ»: έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Λουκά στο Serena στον Πρωταρά
H έκθεση παρουσιάζει την τοπική κοινωνική πρακτική μέσα από μια ενιαία φωτογραφική έκθεση με installation
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
A slight indisposition: Η μεταμόρφωση ως πράξη επιβίωσης και επαναπροσδιορισμού στο NiMAC
Η νέα ομαδική έκθεση «A slight indisposition» φέρνει στη Λευκωσία δεκαέξι σύγχρονους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, διερευνώντας τις έννοιες της αλλαγής, της μνήμης και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines