Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2025
Σε μία σεμνή αλλά ιδιαίτερα σημαίνουσα τελετή, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, τον Δήμο Λευκωσίας και τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, διοργανώνει την επίσημη τελετή εγκαινίων του Μνημείου Ελευθερίας.
Η εκδήλωση, η οποία αποδίδει φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 70 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959.
Η τελετή θα λάβει χώρα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στις 11:30 π.μ., με τη συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, εκπροσώπων της Εκκλησίας, βετεράνων αγωνιστών και πολιτών που επιθυμούν να τιμήσουν την ιστορική αυτή στιγμή.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος θα αναφερθεί στη σημασία του αγώνα και στη διαχρονική αξία της ελευθερίας.

Τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου θα τελέσουν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σηματοδοτώντας έτσι την αναγνώριση της θυσίας όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.
Το Μνημείο Ελευθερίας αποτελεί έναν χώρο απόδοσης τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ και υπενθύμισης των αγώνων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου. Μέσω της ανέγερσής του, διατηρείται ζωντανή η μνήμη του αγώνα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ιστορική συνείδηση των νεότερων γενεών.
Η τελετή αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου, ενώ οι διοργανωτές απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους φορείς.
Σημειώνεται ότι το μνημείο Ελευθερίας ανεγέρθηκε το 1973 ως φόρος τιμής στους μαχητές της ΕΟΚΑ στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου του 1955-1959 και βρίσκεται στον Προμαχώνα Ποντοκατάρο των ενετικών τειχών. Τα εγκαίνια του μνημείου δεν έγιναν ποτέ, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σχετικά

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Squid Game 3: Είδαμε το συγκλονιστικό φινάλε μιας αλληγορίας για την εποχή μας
Η Κορέα ξαναγράφει την παγκόσμια τηλεοπτική γλώσσα με ένα φινάλε γεμάτο σύμβολα, ελπίδα και σκοτεινή αλήθεια

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση


Τα 6 καλύτερα «μυστικά» ελληνικά νησιά για τους Γάλλους – Ποιο είναι στην κορυφή 31 δευτερόλεπτα
Σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα nosvoyagesheureux.fr.

48 Ώρες στο Άνασσα: Εκεί όπου η πολυτέλεια συναντά την ψυχή της Μεσογείου
Εκεί όπου η φύση, η υψηλή αισθητική και η αυθεντική κυπριακή φιλοξενία συναντιούνται για να προσφέρουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία