Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2025
Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, δείχνει η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2025.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, η Φινλανδία είναι η χώρα όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά. Ο John F. Helliwell, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι «οι άνθρωποι ζουν πολύ πιο ευτυχισμένοι εκεί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον». Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν «παντού πολύ απαισιόδοξοι».
Η 13η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας του ΟΗΕ (Πέμπτη, 20 Μαρτίου), κατατάσσει τις χώρες του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη ζωή τους.
Η Φινλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας 7.736 στα 10, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα.
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ υποχώρησαν στη λίστα στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα - τη χαμηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει ποτέ οι ΗΠΑ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε κλίμακα 0-10 - το μηδέν είναι η χειρότερη δυνατή ζωή και το 10 η καλύτερη δυνατή ζωή.
Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών αυτών των βαθμολογιών. Το top 20 είναι:
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ολλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Λουξεμβούργο
- Μεξικό
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
- Ελβετία
- Βέλγιο
- Ιρλανδία
- Λιθουανία
- Αυστρία
- Καναδάς
- Σλοβενία
20. Τσεχία
Η Κύπρος βρίσκεται στην 67η θέση, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση της λίστας, κάτω από τη Λιβύη (79), τον Μαυρίκιο (78), τη Τζαμάικα (73).
Το Αφγανιστάν (Νο 147) είναι για άλλη μια φορά τελευταίο στη λίστα. Η Σιέρα Λεόνε (Νο. 146), ο Λίβανος (Νο. 145), το Μαλάουι (Νο. 144) και η Ζιμπάμπουε (Νο. 143) αποτελούν την υπόλοιπη πεντάδα χωρών που οι κάτοικοι αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.
Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2025 βρήκε επίσης:
Η φθίνουσα ευτυχία και η κοινωνική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης συνδυάστηκαν για να εξηγήσουν την άνοδο και την κατεύθυνση της πολιτικής πόλωσης.
Η κοινή χρήση γευμάτων με άλλους συνδέθηκε στενά με την ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Το μέγεθος του νοικοκυριού ήταν στενά συνδεδεμένο με την ευτυχία, με τέσσερα έως πέντε άτομα να ζουν μαζί απολαμβάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στο Μεξικό και την Ευρώπη.
Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν εκ νέου «η ευτυχία έχει τις ρίζες της στην εμπιστοσύνη, την καλοσύνη και την κοινωνική σύνδεση».
«Εναπόκειται σε εμάς ως ενάρετα άτομα και πολίτες να μεταφράσουμε αυτή τη ζωτική αλήθεια σε θετική δράση, ενισχύοντας έτσι την ειρήνη, την ευγένεια και την ευημερία στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», είπε.
Ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Σε αυτή την εποχή κοινωνικής απομόνωσης και πολιτικής πόλωσης πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους στο τραπέζι ξανά - κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την ατομική και συλλογική μας ευημερία».
Η ίδια έρευνα υπέδειξε ότι οι ξένοι είναι περίπου δύο φορές πιο ευγενικοί από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο.
Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας μέτρησε την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, αφήνοντας σκόπιμα σε διάφορα σημεία «χαμένα πορτοφόλια», ώστε να διαπιστωθεί πόσα επιστράφηκαν στους κατόχους τους και συγκρίνοντας τον αριθμό αυτό με το πόσοι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως θα παραδίδονταν τα πορτοφόλια.
Το ποσοστό των πορτοφολιών που επιστράφησαν ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προέβλεπαν οι άνθρωποι και η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η πίστη στην ευγένεια των άλλων συνδέεται στενότερα με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Με πληροφορίες από BBC
Σχετικά
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες
Γνωστό κτήμα της Λευκωσίας αποκτά νέα εντυπωσιακή αίθουσα για γάμους
Μια νέα εποχή ξεκινά στο Κτήμα Κουσιουμή!
9 μεγάλες εικόνες από την Αφροδίτη της Λευκόλλας που επέστρεψε στον Πρωταρά
Μεγαλειώδης τελετή υποδοχής της Αφροδίτης της Λεύκολλας στον Πρωταρά
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πρεμιέρες στο ΣΙΓΜΑ
Τα προγράμματα που κάνουν δυναμική αρχή για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.
Lidl και WWF επιτυγχάνουν σημαντικά ορόσημα στη βιώσιμη προμήθεια φοινικέλαιου
Έμπρακτη Δράση για Υπεύθυνη Προμήθεια
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 15 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Ετοιμάσου για υπέροχα φθινοπωρινά ταξίδια
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή