Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 4 παραδοσιακές γιορτές του σαββατοκύριακου

Η παράδοση στα καλύτερά της!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτό το σαββατοκύριακο λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Γιορτή του Παλουζέ στα Σπήλια
Η καθιερωμένη Γιορτή του Παλουζέ, η οποία πέρσι αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επανέρχεται στο χωριό Σπήλια, με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, με χορό και τραγούδια. Τη γιορτή διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Σπηλιών - Κουρδάλων την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, ο οποίος μας προσκαλεί στις 11:00 π.μ. στην Κρυά Βρύση για ζεστό παλουζέ και παραδοσιακά εδέσματα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του COVID -19.
Μάθε περισσότερα, εδώ.
>> Κυριακή 24 Οκτωβρίου, Σπήλια, επ. Λευκωσίας. 


Παρασκευή παραδοσιακού παλουζέ και σουτζούκκου
Περνώντας από το χωριό Χανδριά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Κυπερούντα, κάνε στάση στο Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων. Εκεί τις Κυριακές του Οκτώβρη αλλά και την αργία της 28ης Οκτωβρίου θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού σουτζιούκκου αλλά και του παλουζέ στο Χαρτζίν από την κυρία Σκευούλα και φυσικά θα τα απολαύσεις και τα δύο!  Δοκίμασε λοιπόν ζεστό παλουζέ στις 3,10,17,24 και 28 Οκτωβρίου στις 11.00. 
>> Κυριακή 24 & Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, Οικογενειακό Κέντρο Η Πλατεία Των Κέδρων, Χανδριά, επ. Λεμεσού. Για Κρατήσεις: 99036224 (Στέλλα).

3ο Φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού»
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει το τρίτο φεστιβάλ παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού». Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρό του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων. Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου και την παρασκευή παλουζέ. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Κυπριακό Όμιλο Παράδοσης «Πέρκαλλος», πλούσιο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.
Μάθε περισσότερα, εδώ
>> Κυριακή 24 Οκτωβρίου, Αγ. Δημήτριος Μαραθάσας, επαρχία Λεμεσού, 10.00.

Κερνάμε Υγιεινά
Την ερχόμενη Κυριακή 24/10/21, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα διοργανώσει ακόμα μία ξεχωριστή εκδήλωση κουλτούρας και γεύσεων με τίτλο «ΚΕΡΝΑΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ!» στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ» που διοργανώνονται κάθε Κυριακή με σκοπό την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Παρουσιάζοντας νέα σειρά προτάσεων φαγητού, καφέ και γλυκού για τους επισκέπτες η οποία θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους, αυτή την Κυριακή από τις  10:00 π.μ μέχρι και τις 3:00 μ.μ θα προσφέρονται επιλογές street food όπως παραδοσιακές κούπες, χαλλουμωτές, τραγανές πισίες με το μέλι και αμύγδαλα, σιηννόπιττες, τρεμυθόπιττες αλλά και vegan επιλογές όπως τυρόπιτες με τυρί αμυγδάλου, ωμοφαγικά γλυκά και γλυκά χωρίς γλουτένη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας «Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 από τις 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ. προγραμματίζεται η όγδοη σε σειρά εκδήλωση, με θέμα «ΚΕΡΝΑΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ», όπου θα κερνάμε στους επισκέπτες μας Ζεστή Κολοκυθόσουπα από φετινές κυπριακές κόκκινες κολοκύθες! Θα πραγματοποιηθούν επίσης τρία εργαστήρια μαγειρικής και θα μάθουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ για μικρούς και μεγάλους. 
Στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήρι 1: Μάθετε πως να  φτιάχνετε σοκολατούχο γάλα χωρίς ζάχαρη! Φτιάχνουμε ένα υπέροχο ρόφημα με τα φουντούκια, προσθέτουμε κακάο και γλυκαίνουμε το ρόφημα μας με φοινίκια!  
Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί  το Εργαστήρι 2: Γκρανόλα για πρωινό ή για σνακ όλες τις ώρες! Φτιάχνουμε γκρανόλα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη! Ένα απολαυστικό σνακ για όλες τις ώρες με τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς! 
Στις 12:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήρι 3: Υγιεινές σοκολατένιες μπάλες για ενέργεια! Αποφεύγουμε τις σπατάλες, γι’ αυτό και παίρνουμε τα υπολείμματα από το γάλα φουντουκιού που φτιάξαμε στο πρώτο εργαστήρι και τα μεταμορφώνουμε σε μπάλες (τρούφες) όλο γλύκα και ενέργεια, χωρίς ψήσιμο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη!   Για όλα τα εργαστήρια θα δοθούν στο κοινό οι συνταγές! »
Η σειρά εκδηλώσεων θα συνεχιστεί με διαφορετικό θέμα κάθε επόμενη Κυριακή στον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον Άγιο Θεόδωρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, με χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν σε Οινογαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα που διοργανώνονται στην Κύπρο μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis). 
>> Κυριακή 24 Οκτωβρίου, υπαίθριος χώρος Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, Άγιος Θεόδωρος. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το 99 151358.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close