Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2025
Η Nicosia For Art - η ομάδα παραγωγής πίσω από το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας – παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη μια παράσταση λόγου και μουσικής, βασισμένη στο έργο του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Καρούνη, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Απριλίου αποκλειστικά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, εξιστορεί τα γεγονότα της Εβδομάδας των Παθών, από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα έως τη Σταύρωση και την Ανάσταση, μέσα από επτά σκηνές και έξι νέες μουσικές συνθέσεις του Θωμά Κωνσταντίνου.
Στο μουσικο-θεατρικό αναλόγιο οι Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Στογιάννη και Ζαχαρίας Καρούνης ερμηνεύουν επιλεγμένα αποσπάσματα στίχων του Ρωμανού, σε ποιητική απόδοση στα νέα ελληνικά, με τη μορφή δραματοποιημένων διαλόγων και αφηγήσεων. Ηθοποιοί και μουσικοί αποτελούν τα όργανα της σκέψης του Ρωμανού, παρουσιάζοντάς μας την αιώνια πάλη του μυαλού και της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου να εκφραστεί… να διαλέξει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται με πρωτότυπες ορχηστρικές μουσικές συνθέσεις, με τη συνοδεία πενταμελούς μουσικού συνόλου, προ-ηχογραφημένων ηχητικών τοπίων και οπτικών προβολών.
Ο Ρωμανός
«Αισθάνομαι την ανάγκη αυτούς που αγαπούμε να τους φέρουμε κοντά στη δική μας ευαισθησία. Από το Βυζάντιο διάλεξα τον Ρωμανό τον Μελωδό». Έτσι αφηγούνταν ο Οδυσσέας Ελύτης την επιρροή που άσκησε στο έργο του ο Ρωμανός.
Για τον νομπελίστα ποιητή «λίγοι, ελάχιστοι, ακόμη και σήμερα, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το χαρτί που του έδωσε κάποια νύχτα η Παναγία να καταβροχθίσει, όπως μας λένε τα συναξάρια, τον έκανε άξιο να μεταμοσχεύσει από τον κορμό του αρχαίου στον κορμό του μεσαιωνικού ελληνισμού έναν ειδικό τρόπο του εκφράζεσθαι που έφτασε σώος ως τις μέρες μας».
Η Μετάφραση
Η ποιητική απόδοση των κειμένων του Ρωμανού για πρώτη φορά στη νέα ελληνική από τον π. Ανανία Κουστένη (1945-2021) αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια πνευματική κληρονομιά. Γιατί δεν καθιστά απλώς κατανοητό γλωσσικά στη σύγχρονη εποχή το ποιητικό αριστούργημα του Ρωμανού, αλλά κατορθώνει να βιώσει τα νοήματά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε πρωτότυπο και μεταφρασμένο κείμενο σχεδόν να ταυτίζονται.
Όπως χαρακτηριστικά προλογίζει ο π. Ανανίας Κουστένης: «Ο Ρωμανός είναι μια αποκάλυψη. Στο διάβα των αιώνων “εμέθυσε” πολλούς. Μεγάλος μάστορας του λόγου και Άγιος του Θεού. Άνθρωπος αγάπης και ταπείνωσης. Καθώς διαβάζουμε τους στίχους του, νιώθουμε στ’ αλήθεια πως μας πιάνει απ’ το χεράκι του και πολύ απαλά και στοργικά μας πηγαίνει εκεί που θέλει. Κι εμείς χαιρόμαστε κι αφηνόμαστε σ’ εκείνον. Και τρυγάμε αχάλαστες χαρές κι αλλάζει λίγο λίγο η ζωή μας».
Οι Συντελεστές
Αφήγηση: Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Στογιάννη, Ζαχαρίας Καρούνης
Σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή - ερμηνεία ύμνων: Ζαχαρίας Καρούνης
Ποιητική απόδοση στα Νέα Ελληνικά: Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης
Επιλογή και επιμέλεια κειμένων: Δήμητρα Στογιάννη, Θωμάς Κωνσταντίνου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενορχήστρωση, Music design: Θωμάς Κωνσταντίνου
Ενοργάνωση εγχόρδων: Γιάννης Πλαγιαννάκος, Θωμάς Κωνσταντίνου
Ερμηνεύουν οι μουσικοί:
Ούτι: Θωμάς Κωνσταντίνου
Κανονάκι: Στέφανος Δορμπαράκης
Βιολοντσέλο: Δέσποινα Σπανού
Κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκος
Κρουστά και ηχητικά τοπία: Μανούσος Κλαπάκης
Σχεδιασμός φωτισμών και οπτικών προβολών: Δημήτρης Κούτας
Επιμέλεια οπτικών προβολών: Ζαχαρίας Καρούνης
Video Animation, graphic design: Θάνος Κοσμίδης
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Φραγγέλης, Νικόλας Προκοπίου
Επιστημονική σύμβουλος: Δήμητρα Αγγελοπούλου, Ζωή Λιάκα
Ενδυματολόγος: Εβελίνα Δαρζέντα
Καλλιτεχνική επιμέλεια παραγωγής: Θωμάς Κωνσταντίνου
Εκτέλεση παραγωγής: ΕΘΟΣ ΑΜΚΕ
Παραγωγή: Nicosia For Art, Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Κατάλληλο για ηλικίες: 14+
Διάρκεια: 70΄
Εισιτήρια: Από την ιστοσελίδα Soldout Tickets: bit.ly/NIF24_tickets, τα καταστήματα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
Τιμές εισιτηρίων:
ΖΩΝΗ Α: €36/ €32
ΖΩΝΗ Β: €32/ €28
ΖΩΝΗ Γ: €28/ €24
ΖΩΝΗ Δ: €24/€20
Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων: Παιδιά, μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ηθοποιοί, ΑΜΕΑ (δωρεάν) με παρουσίαση σχετικής ταυτότητας.
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00) & bit.ly/Website_NIF2024
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
07 Απριλίου - 08 Απριλίου 2025
Σχετικά
Αλλάζει ημερομηνία η εμφάνιση της Ρίας Ελληνίδου στη Λεμεσό
Η εμφάνιση της Ρίας Ελληνίδου στο Theama Venue στη Λεμεσό αλλάζει ημερομηνία
Πέντε Κύπριοι συνθέτες παρουσιάζουν νέα έργα σε ένα πολυμεσικό κοντσέρτο
“Flows of Time / Ροές Χρόνου” με πιάνο, ηλεκτρονικά και εικόνα
Της μάνας μας ηχώ: Λόγος, μουσική και κίνηση στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Λόγος, μουσική και κίνηση συναντιούνται εδώ, για να αφηγηθούν ιστορίες που ξεκινούν από τη μορφή της Μάνας–Παναγίας
Η σειρά Candlelight® κάνει το ντεμπούτο της στην Κύπρο με συναυλίες στη Λευκωσία
Το ιστορικό Θέατρο Παλλάς φιλοξενεί ζωντανές μουσικές εμπειρίες υπό το φως χιλιάδων κεριών, μετά την επιτυχία του Candlelight σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: Από τον Saint-Saëns στην Κάρμεν!
Η βραδιά ξεκινά με το έργο Ο Δρόμος του Αρχάγγελου του Νέστωρ Ταίηλορ, μια υποβλητική ελεγεία για έγχορδα
Ο Χατζιδάκις συναντά τον Ραχμάνινοφ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για δύο πιάνα και μουσική δωματίου
Marlon Jackson, o αδερφός του Michael Jackson έρχεται στην Κύπρο για συναυλία!
Μια premium live concert εμπειρία στη Λεμεσό, γεμάτη διαχρονικές επιτυχίες και τη μοναδική μουσική κληρονομιά της οικογένειας Jackson
MTV Video Music Awards 2026: Όλοι οι νικητές και νικήτριες
Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η Madonna
Άννα Βίσση: Όλα όσα έγιναν στη συναυλία - Η «προσγείωση» στο ΟΑΚΑ και η αφιέρωση στον Μαζωνάκη
«Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής. Κάναμε στο Καλλιμάρμαρο δύο χρονιές, θέλατε στο ΟΑΚΑ έτσι δεν είναι; Εγώ τις κρατάω τις υποσχέσεις μου» είπε η Άννα Βίσση, ανοίγοντας τη συναυλία της
Παπαρίζου, Βανδή και 3 ακόμα μεγάλοι καλλιτέχνες στην Κύπρο με τον Ρέμο
Η μεγαλειώδης επετειακή συναυλία του Αντώνη Ρέμου θα απογειώσει τη Λευκωσία
«Ρεμπέτικο – Το τρίχορδο ταξίδι»: Μια εμβληματική συναυλία-αφιέρωμα από τον Δήμο Στροβόλου
Στο τραγούδι οι Πέτρος Κουλουμής και Μαρίνα Βερζανλή
Μια μεγάλη γιορτή προσφοράς με τον Κωνσταντίνο Αργυρό
10 Χρόνια Yianis Christodoulou Foundation: Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους