Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2025
Την ανακοίνωση έκανε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, πριν από τέσσερις ημέρες, χωρίς να αποκαλύψει βέβαια ονόματα.
Διευκρινίζεται πως πρόκειται για 244 πρόσωπα και 94 οργανώσεις.
Ο αριθμός των φετινών υποψηφιοτήτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τις 286 της περυσινής χρονιάς. Παραμένει πάντως χαμηλότερος από το ρεκόρ των 376 υποψηφίων που είχαν προταθεί το 2016.
Σύμφωνα με το καταστατικό, η λίστα των υποψηφίων δεν δημοσιοποιείται παρά μόνο μετά την πάροδο 50 ετών. Ωστόσο, εκείνοι που προτείνουν κάποιον για Νόμπελ Ειρήνης δεν δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν την ταυτότητα του υποψηφίου τους.
Πέρυσι, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, ένα κίνημα επιζώντων από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, που διεξάγει εκστρατεία κατά της διάδοσης πυρηνικών όπλων αναδεικνύοντας με τις μαρτυρίες τους γιατί «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά».
Νόμπελ Ειρήνης 2025: Ποια ονόματα «παίζουν»
Ο αμερικανός βουλευτής Ντάρελ Άισα ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν το αξίζει περισσότερο». Το γραφείο του βουλευτή διευκρίνισε αργότερα πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκαναν τον Άισα να λάβει αυτήν την πρωτοβουλία.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο ουκρανός βουλευτής Ολεξάντρ Μερέσκο έχει προτείνει από τον περασμένο Νοέμβριο τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αμέσως μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει πυροδοτήσει εντάσεις με κάποιες επιλογές του, όπως τις διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς την εκπροσώπηση του Κιέβου ή της ΕΕ, καθώς και τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε η πρόταση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Ζιζέλ Πελικό, η οποία έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των θυμάτων βιασμού στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που είχε παγκόσμια απήχηση.
Μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου γνωστοποίησαν ότι έχουν προτείνει επίσης τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πάπα Φραγκίσκο.
Σχετικά
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες
Γνωστό κτήμα της Λευκωσίας αποκτά νέα εντυπωσιακή αίθουσα για γάμους
Μια νέα εποχή ξεκινά στο Κτήμα Κουσιουμή!
9 μεγάλες εικόνες από την Αφροδίτη της Λευκόλλας που επέστρεψε στον Πρωταρά
Μεγαλειώδης τελετή υποδοχής της Αφροδίτης της Λεύκολλας στον Πρωταρά
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πρεμιέρες στο ΣΙΓΜΑ
Τα προγράμματα που κάνουν δυναμική αρχή για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.
Lidl και WWF επιτυγχάνουν σημαντικά ορόσημα στη βιώσιμη προμήθεια φοινικέλαιου
Έμπρακτη Δράση για Υπεύθυνη Προμήθεια
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 15 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Ετοιμάσου για υπέροχα φθινοπωρινά ταξίδια
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή