Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2025
Ο Αλέξης Κούγιας υπήρξε ο πιο γνωστός ποινικολόγος της Ελλάδας. Ήταν δικηγόρος-ποινικολόγος, ποδοσφαιρικός παράγοντας και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ. Σαράντα πέντε χρόνια σταδιοδρομίας στις δικαστικές αίθουσες με 22.000 δίκες, από τις οποίες οι μισές περίπου για κακουργήματα, ο Αλέξης Κούγιας γνώριζε άριστα πώς να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Τα τελευταία χρόνια ο διάσημος ποινικολόγος περνούσε δύσκολα με την υγεία του, ειδικά το τελευταίο διάστημα αφού έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Πρόσφατα στα social media, ο γιος του Χρήστος επιβεβαίωσε πως η κατάσταση του γνωστού ποινικολόγου ήταν κρίσιμη και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά τους και οι δύσκολες ώρες που περνούσαν ο ίδιος και η αδελφή του. Ο Αλέξης Κούγιας νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με την κατάσταση της υγείας του 74χρονου ποινικολόγου να επιδεινώνεται μέχρι που κατέληξε.
Αλέξης Κούγιας - Βιογραφικό
- Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1951 στην Πετρούπολη, όπου και μεγάλωσε. Είναι 72 ετών.
- Σπούδασε Νομική αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε αποκτώντας τις απαραίτητες γνώσεις για τη δικηγορία.
- Έχει εξειδικευθεί στον ποινικό τομέα και έχει εκπροσωπήσει περιπτώσεις μεγάλου κύρους.
- Ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Για πρώτη φορά απασχόλησε τη δημοσιότητα το 1976 ως συνήγορος του Βαγγέλη Ρωχάμη. Επίσης έχει ασκήσει ποινική δικηγορία σε γνωστές υποθέσεις μεταξύ των οποίων η δίκη των Σατανιστών, της 17 Νοέμβρη κ.ά. Ακόμη είχε αναλάβει την υπεράσπιση του οδηγού της νταλίκας Δημήτρη Ντόλα, ο οποίος ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003, όπου σκοτώθηκαν 21 μαθητές από το Μακρυχώρι.
- Στις 11 Απριλίου 2005, προέβη σε ξυλοδαρμό, στην πλατεία Κολωνακίου, εναντίον του δημοσιογράφου και ακτιβιστή Γρηγόρη Βαλλιανάτου, λόγω παλαιότερης διένεξής τους, με αιτία δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλλιανάτου εναντίον του Αλέξη Κούγια σε τηλεοπτική εκπομπή. Την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Κούγιας συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος για εξύβριση, απειλή και σωματικές βλάβες. Τελικά, ένα μήνα αργότερα στις 12 Μαΐου 2005, κατόπιν απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Αλέξης Κούγιας τέθηκε σε προσωρινή αργία 6 μηνών.
- Τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
- Έχει επεκτείνει την παρουσία του σε επιχειρηματικούς τομείς, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο σε διάφορες επιχειρήσεις.

Πώς μεγάλωσε και πώς αποφάσισε να γίνει δικηγόρος
Ο Αλέξης Κούγιας μεγάλωσε σε ένα μικρό σπίτι στην Πετρούπολη με τον αδελφό του Δημήτρη και τους γονείς τους. Ο πατέρας του, Χρήστος, πρώην χωροφύλακας από το Βέλο Κορινθίας, διατηρούσε χρωματοπωλείο, ενώ η μητέρα του, Καλλιόπη, κρατούσε το νοικοκυριό. Ο Αλέξης, άριστος μαθητής, πήγαινε σε σχολείο στους Αγίους Αναργύρους και τα παιδικά του χρόνια ήταν γεμάτα με διάβασμα, δουλειές στο μαγαζί του πατέρα του, και φυσικά, ποδόσφαιρο.
Αν και ονειρευόταν να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο, όταν παρακολούθησε μία δίκη κατά της χούντας αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του δικηγόρου. Παρά την αντίθεση της οικογένειάς του, μπήκε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, ποδοσφαιρική του καριέρα εξελίσσονταν, και η ζωή του έπαιρνε νέες τροπές. Εν τέλει επέλεξε να ακολουθήσει το επάγγελμα του δικηγόρου.
Ο Αλέξης Κούγιας και η προσωπική του ζωή
- Έχει κάνει δύο γάμους
- Παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1983, αλλά μετά από δύο μήνες η σύζυγός του Τίλντα (Μαρινέλλα), εβραϊκής καταγωγής, κάηκε και σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό της σε τροχαίο δυστύχημα στην Κηφισιά
Όσα δήλωνε ο Αλέξης Κούγιας για την πρώτη σύζυγό του
«Η πρώτη μου γυναίκα σκοτώθηκε δύο μήνες μετά τον γάμο μας. Τότε ήμουν τριάντα δύο ετών. Ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Ήταν μια καλλονή με απίστευτη μόρφωση, παιδεία και κουλτούρα. Το εξομολογούμαι για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ήταν Ιταλοϊσραηλίτισσα. Παντρευτήκαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες, γιατί ο πατέρας της ήταν φανατικός Ισραηλίτης», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρώτο του γάμου που έληξε με τόσο τραγικό τρόπο. Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι αυτό που τον βοήθησε να σταθεί ξανά στα πόδια του ήταν η δουλειά του. «Κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου, ασχολούμενος αποκλειστικά με τη δουλειά. Έκανα ό,τι είχα κάνει μετά από το δικό μου ατύχημα, γιατί δεν σας κρύβω ότι και οι εξαιρετικές σπουδές μου οφείλονταν ως ένα βαθμό στο ότι ήμουν καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο. Μετά το τραγικό δυστύχημα της συζύγου μου, μετέτρεψα τον πόνο σε εργασία. Έφυγα από το σπίτι όπου μέναμε στην Εκάλη και εγκαταστάθηκα σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δίπλα από τα δικαστήρια. Δούλευα συνεχώς. Έπειτα, χρησιμοποιούσα έναν χώρο του γραφείου μου, στην οδό Σταδίου, ως υπνοδωμάτιο» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας το 2014 στο περιοδικό ΕΓΩ.
«Την είχε βαφτίσει χριστιανή η Μαρινέλλα, η οποία και μας πάντρεψε. Ήταν παρόντες και οι γονείς μου. Ήμασταν εγώ 32 κι εκείνη 26. Έπειτα από λίγο έγινε ένα ατύχημα κι έχασε τη ζωή της. Λίγους μήνες μετά τον γάμο. Ύστερα από εκείνο το σκηνικό έμεινα 10 χρόνια σε ξενοδοχείο.
Δεν πήγε ποτέ στο σπίτι μου στην Πολιτεία να πάρω τα πράγματά μου, τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί. Και μάλιστα αυτοί που αγόρασαν αργότερα το σπίτι, με είχαν ενημερώσει να πάω να πάρω τα κοστούμια μου και τις φωτογραφίες. Την επόμενη μέρα πήγα και πήρα ένα κοστούμι και εσώρουχα και κοιμόμουν σε ένα ντιβάνι στο ξενοδοχείο. Ήταν σοκ για μένα η απώλεια της συζύγου μου που κράτησε 20 χρόνια», είχε αναφέρει σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του ο πλέον 70χρονος ποινικολόγος.

Ο Αλέξης Κούγιας και η Εύη Βατίδου
Ο δεύτερος γάμος του πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2001 με το μοντέλο Εύη Βατίδου και ο γάμος τους διήρκησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2007. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Χρήστο Κούγια (9/3/2002) και την Μάιρα Κούγια (20/1/2005).


Ο Αλέξης Κούγιας και ο αθλητισμός
- Παράλληλα με τη δικηγορία ο Αλέξης Κούγιας ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.
- Αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο, σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο, τόσο στον Άρη Πετρούπολης σε μικρή ηλικία, όσο και στον Ολυμπιακό Λουτρακίου.
- Το 1997 και το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, για μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει πρόεδρος της Κορίνθου, του Άρη Πετρούπολης, της Βέροιας, του Π.Α.Σ. Γιάννινα, της Λαμίας, της Παναχαϊκής, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα του Ιωνικού Νικαιας, αλλά και του Αιγάλεω Α.Ο. του οποίου, επιπλέον, υπήρξε γενικός αρχηγός όπως και νομικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. τη δεκαετία του '80, επί προεδρίας Βίκτωρα Μητρόπουλου.
- Επίσης ο Αλέξης Κούγιας υπήρξε εκπρόσωπος του Ηρακλή στην ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ.
- Στα τέλη του 2008 ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναχαϊκής 2005 και το Μάιο του 2009 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της από τον Κώστα Μακρή
Το άγνωστο τροχαίο του Αλέξη Κούγια - Έμεινε 19 μήνες στο ΚΑΤ
Ήταν πρωί 1ης Ιουλίου, όταν ο Αλέξης Κούγιας είχε ένα σοβαρό τροχαίο που τον καθήλωσε στο κρεβάτι για 19 μήνες. Ο νεαρός τότε Αλέξης, πήρε ένα πρωινό τον δρόμο για μια καφετέρια στο γειτονικό Κιάτο. Στον δρόμο, ένας φορτηγατζής που είχε κοιμηθεί στο τιμόνι μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, έπεσε με μετωπική σφοδρότητα πάνω του, τον τραυμάτισε βαριά και τον εγκατέλειψε αναίσθητο με συντριπτικά κατάγματα στην άσφαλτο. Τον πρόλαβαν ημιθανή. Εμεινε 19 μήνες στο ΚΑΤ, με αβάσταχτους πόνους και τρομερά προβλήματα στα άκρα. Τότε ήταν που η η μοίρα του έδειξε τον δρόμο προς τη Νομική. Το ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο έπρεπε να το αφήσει πίσω του.
Με πληροφορίες από Star.gr
Σχετικά
Πανσέληνος Νοεμβρίου: Πότε θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το «Φεγγάρι του Κάστορα»
Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα
Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 70 μέτρων αφηγείται την ιστορία της Χοιροκοιτίας
Μια εντυπωσιακή νέα τοιχογραφία ξεδιπλώνει την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους της κοινότητας
Αυτές είναι οι 15 ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου για ταξίδια το 2027
Ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και το Ρέικιαβικ είναι από τις ασφαλέστερες στον κόσμο για τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη
Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Adams Beach Hotel
Από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και το φιλανθρωπικό Christmas Market μέχρι τα εορταστικά δείπνα, τις μουσικές βραδιές και τις οικογενειακές δραστηριότητες, το Adams Beach Hotel ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλη την περίοδο των γιορτών
«Μικρά μωρά, μεγάλες προοπτικές»
Τα «Μωρά Θαύματα» αναδεικνύουν τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των πρόωρων παιδιών
Καιρός: Πότε αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το Σάββατο
Διπλή επιτυχία για την Pafilia στα European Property Awards 2026–2027
Το Minthis ενισχύει τη διεθνή του αναγνώριση με το βραβείο πέντε αστέρων στην κατηγορία Best Mixed Use Development στην Κύπρο, ενώ το Elysia Blu διακρίνεται στην κατηγορία Residential Development 20+ Units
Αυτή αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2026 σύμφωνα με το λεξικό Collins του Ηνωμένου Βασιλείου
Η λέξη της χρονιάς για το 2025 ήταν το «vibe coding», η δημιουργία μιας εφαρμογής μέσω περιγραφών σε εργαλεία AI
Το νέο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Λάρνακας που θα γίνει talk of the town
Με 47 δωμάτια και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο, το πλήρως ανακαινισμένο ibis Styles Larnaca Finikoudes Beach προσθέτει μια νέα επιλογή διαμονής στο κέντρο της πόλης.
Χειμώνας στην Ευρώπη: 10 προορισμοί που αξίζει να ανακαλύψετε
Η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία προορισμών για να επισκεφθεί κανείς τον χειμώνα, είτε αναζητά χιονισμένες αποδράσεις, είτε παραθαλάσσιες διακοπές, είτε ιστορικές περιηγήσεις
Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πέφτει η θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό
Javokhir Sindarov: Η μεγάλη επιστροφή στο Cap St Georges Hotel & Resort
Η επιστροφή του Javokhir Sindarov στο Cap St Georges Hotel & Resort έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.