Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2025
Η Λευκωσία 2030, υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του στόχου της για παρουσίαση του έργου Κυπρίων δημιουργών που διαπρέπουν στο εξωτερικό, παρουσιάζει την παγκύπρια πρεμιέρα του έργου του Άντη Σκορδή «β». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025 (20:30), στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024.
Το «β», είναι μια διαθεματική περφόρμανς τεσσάρων μουσικών, ενός μαέστρου/electronics και VJ σε ζωντανή δημιουργία. Η μουσική διαμορφώνεται ως κύκλος επτά κομματιών, με τέσσερα μεγαλύτερα έργα, τα οποία διαχωρίζονται με σύντομα ηλεκτρονικά κομμάτια/ ιντερλούδια. Το έργο ορίζεται από τη μουσική, τα φώτα, το κείμενο και τις κινούμενες εικόνες ως μια τελετή που εκτυλίσσεται σε τρία στάδια: Προετοιμασία – συμβάν – κάθαρση.
Το έργο βασίζεται στο “Duino Elegies” του Reiner Maria Rilke και πιο συγκεκριμένα στην πρώτη ελεγεία. Η μουσική είναι γραμμένη για μέτσο-σοπράνο, μπάσο κλαρινέτο, τσέλο, κρουστά και ηλεκτρονικά στοιχεία. Έχει αναφορές από σύγχρονη κλασική μουσική, σε συνδυασμό με μπαλινέζικη γκαμελάν, καρνατική μουσική και techno, ως βάση για μια ηχητική εμπειρία που προσκαλεί τον ακροατή σε μια τελετουργία όπου οι έννοιες της ομορφιάς και του τρόμου υπογραμμίζονται και κατευθύνουν την τελετή.
Το έργο αποτελεί ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου 2024 και από τον περασμένο Ιούλιο κυκλοφορεί και σε βινύλιο τόσο στην Κύπρο και όσο και στην Ελλάδα.
Η παράσταση περιλαμβάνει τη χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών και έντονων ηχητικών εφέ.
Συντελεστές:
Σύνθεση/ ηλεκτρονικά: Άντης Σκορδής
Μέτζο - σοπράνο: Σοφία Σαρρή
Μπάσο κλαρινέτο: Γιώργος Γεωργίου
Τσέλο: Ιάσων Ιωάννου
Κρουστά: Αλέξανδρος Ιωάννου
Προβολές/ εικαστική ταυτότητα: Έλια Καλογιάννη
Διάρκεια: 60΄
Εισιτήρια: Από την ιστοσελίδα Soldout Tickets: bit.ly/NIF24_tickets, τα καταστήματα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
Τιμές εισιτηρίων:
ZΩΝΗ A: €16/ €12
ΖΩΝΗ B: €14/ €10
ΖΩΝΗ Γ: €12/ €8
ΖΩΝΗ Δ: €10/ €6
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00) &
Ταυτότητα Φεστιβάλ
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art, Nicosia2030 (candidate city for the European Capital of Culture)
Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Χορηγοί επικοινωνίας: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ, Τηλεόραση SIGMA
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
06 Φεβρουαρίου 2025
Σχετικά
Ο Γιώργος Σαμπάνης έρχεται στη Λάρνακα για τη συναυλία του καλοκαιριού!
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης προσγειώνεται στην Κύπρο!
O Χρήστος Θηβαίος γιορτάζει 30 χρόνια στη δισκογραφία, με δύο μεγάλες συναυλίες στην Κύπρο
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί μας, τον Αύγουστο, με την παράσταση "30 Χρόνια Μέρες Αδέσποτες"
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στα Λεύκαρα
Το μεγαλύτερο μουσικό event του καλοκαιριού έρχεται στα Λεύκαρα!
Ένα μουσικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κυπριακών παραμυθιών στον Στρόβολο
Η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Παραμυθκιών Ήχοι – Η Καρκιά της Ρήγαινας» επιστρέφει προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη αφήγηση, ζωντανή μουσική και κυπριακή παράδοση
Ο Καναδάς κάνει το ντεμπούτο του στην Eurovision 2027
H EBU ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η δημόσια τηλεόραση του Καναδά θα κάνει το ντεμπούτο της στην Eurovision 2027, τον ερχόμενο Μάιο στη Βουλγαρία.
To Farmakas Music Festival ανακοίνωσε το εκρηκτικό line up του
Η πλατεία του Φαρμακά θα γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης
Το Minthis Music Festival Υποδέχεται Καλλιτέχνες Παγκόσμιου Βεληνεκούς Αυτόν Τον Ιούλιο
Τον φετινό Ιούλιο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει αυτό το επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας σε ένα σκηνικό μοναδικό στο είδος του.
Oι 36+1 συναυλίες που θα απολαύσουμε τον Ιούλιο σε πόλεις και χωριά της Κύπρου
Όλες οι μεγάλες συναυλίες του μήνα
Ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στα Λύμπια για μια μοναδική συναυλία κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό
Ο αγαπημένος ερμηνευτής ανεβαίνει στη σκηνή του Θεατριού του Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, παράδοση και τα τραγούδια που αγαπήθηκαν όσο λίγα
Mια μοναδική καλοκαιρινή βραδιά στο χωριό με την Έλενα Αναγιωτού
Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια, όμορφες μελωδίες και μοναδικές στιγμές
Tο 3ο Pernera Street Music Festival θα γεμίσει τον Πρωταρά με μουσική
9 μουσικές σκηνές και 40 μουσικοί θα μας συντροφέψουν μουσικά για ένα μόνο βράδυ κατά μήκος της λεωφόρου Περνέρα στη Ριβιέρα του Πρωταρά.
Το The Landmark Nicosia υποδέχεται τους Goldsingers για πρώτη φορά στη Λευκωσία
Γαστρονομία, μουσική και διασκέδαση δίνουν ραντεβού στο ειδυλλιακό σκηνικό του The Landmark Nicosia, στο Sunken Garden στην πιο απίθανη καλοκαιρινή βραδιά με live performance από τους Goldsingers