Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2025
Το European Best Destinations ζήτησε από 84.029 ταξιδιώτες να ονοματίσουν το αγαπημένο τους κάστρο στην Ευρώπη -και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος άμα κρίνουμε από το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερα από 50.000 κάστρα.
Παραδόξως, δεν ήταν ένα τυπικό μεσαιωνικό κάστρο που κέρδισε την πρώτη θέση, αλλά το κάστρο Ravadinovo, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1990 από έναν Βούλγαρο αρχιτέκτονα, του οποίου το όνειρο ζωής από όταν ήταν μικρό παιδί ήταν να δημιουργήσει ένα κάστρο.
Αυτό το κάστρο είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Βουλγαρίας και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα φρούρια σε αυτή την λίστα δεν προσφέρουν μόνο πανοραμική θέα. Πίσω από τις βαριές τους πόρτες φιλοξενούν εκδηλώσεις, στεγάζουν εντυπωσιακές συλλογές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και χρησιμεύουν ακόμη και ως χώροι για παραμυθένιους γάμους.
Από την Βουλγαρία μέχρι την Ισπανια και την Γαλλία, ακολουθούν τα κάστρα που ξεχωρίσαμε από την λίστα.
Ravadinovo: Στην κορυφή της λίστας με τα ευρωπαϊκά κάστρα
Το κάστρο Ravadinovo δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τον αρχιτέκτονα Georgi Kostadinov Tumpalov. Η κατασκευή του δημοφιλούς αξιοθέατου ξεκίνησε το 1996, σε ένα ήσυχο μέρος κοντά στο χωριό Ravadinovo. Με τη βοήθεια της οικογένειας του Tumpalov και των κατοίκων του χωριού, 20.000 τόνοι ασβεστόλιθου μετατράπηκαν σε μια κατασκευή που προκαλεί δέος. Κάθε λεπτομέρεια του σχεδιασμού θυμίζει το μεγαλείο των μεσαιωνικών βασιλείων και τη γοητεία των ευφάνταστων παραμυθιών.
Το κάστρο Ravadinovo φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο κάστρο, το οποίο περιβάλλεται από γραφικούς κήπους και ένα οινοποιείο, πραγματοποιούνται και τελετές γάμων.
Ένα γαλήνιο καταφύγιο
Το Αλκαζάρ της Σεγόβια στην Ισπανία, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο δυτικά της Παλιάς Πόλης της Σεγόβια, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Μάλιστα, αποτέλεσε το πρότυπο για το κάστρο στο κλασικό έργο κινουμένων σχεδίων της Disney του 1937, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι.

Ένα κάστρο το οποίο είναι εξίσου μοναδικό είναι το Neuschwanstein, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στη Βαυαρία και έγινε κατά παραγγελία του βασιλιά Λουδοβίκου Β’ το 1868.
Αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα ήταν εμπνευσμένο από τις όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ και τους μεσαιωνικούς θρύλους, αντανακλώντας τα ρομαντικά ιδεώδη και την επιθυμία του βασιλιά για ένα γαλήνιο καταφύγιο.
Η κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως, αλλά οι μαγευτικοί πύργοι και το γραφικό τοπίο του Neuschwanstein προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Disney.
Σαν παραμύθι
Σε έναν απόκρημνο λόφο με θέα τα σμαραγδένια νερά της λίμνης Μπλεντ, το κάστρο του Μπλεντ είναι ένας από τους πιο μαγευτικούς παραμυθένιους προορισμούς της Ευρώπης. Αυτό το χιλίων ετών φρούριο, που θεωρείται το παλαιότερο κάστρο της Σλοβενίας, είναι κάτι περισσότερο από ένα ορόσημο- είναι ένα μαγικό ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Σλοβενίας. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το μουσείο του κάστρου, το οποίο αφηγείται την ιστορία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, με αντικείμενα όπως ένας φλάουτο των Νεάντερταλ ηλικίας 60.000 ετών, το αρχαιότερο καταγεγραμμένο μουσικό όργανο στον κόσμο.

Τέλος, μεταφερόμαστε στο Château du Haut-Kœnigsbourg, στη βορειοανατολική Γαλλία, το οποίο περιβάλλεται από πυκνά δάση και προσφέρει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Ρήνου. Η τελευταία αποκατάσταση έγινε από τον αρχιτέκτονα Bodo Ebhardt, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού κάιζερ Γουλιέλμου Β’ το 1908. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γαλλία κατέλαβε το κάστρο σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919. Υπάρχει ένα μουσείο στο χώρο και οι εκδηλώσεις με μεσαιωνικό θέμα αποτελούν πόλο έλξης.
Σχετικά
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες
Γνωστό κτήμα της Λευκωσίας αποκτά νέα εντυπωσιακή αίθουσα για γάμους
Μια νέα εποχή ξεκινά στο Κτήμα Κουσιουμή!
9 μεγάλες εικόνες από την Αφροδίτη της Λευκόλλας που επέστρεψε στον Πρωταρά
Μεγαλειώδης τελετή υποδοχής της Αφροδίτης της Λεύκολλας στον Πρωταρά
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πρεμιέρες στο ΣΙΓΜΑ
Τα προγράμματα που κάνουν δυναμική αρχή για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.
Lidl και WWF επιτυγχάνουν σημαντικά ορόσημα στη βιώσιμη προμήθεια φοινικέλαιου
Έμπρακτη Δράση για Υπεύθυνη Προμήθεια
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 15 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Ετοιμάσου για υπέροχα φθινοπωρινά ταξίδια
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80
5 λόγοι για να κάνεις διακοπές τον Σεπτέμβριο στο AYA Resort
Από το day pass μέχρι μια ονειρεμένη διαμονή