Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2025
Πέθανε σε ηλικία 100 ετών το πρωί της Κυριακής η σπουδαία κυρία του ελληνικού πενταγράμμου, Καίτη Γκρέυ.
Η τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Η Καίτη Γκρέυ, το πραγματικό της όνομα Αγγελική Καλαϊτζή γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1924. Η σπουδαία τραγουδίστρια γεννήθηκε στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και έχει τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα καθώς και άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη "Το μαράζι". Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.
Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.
Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκεινος και Εκείνος.
Για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας γνωρίζοντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής. Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα.
Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπογράφει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στην μικρή οθόνη. Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξολοκλήρου μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο ενώ το τραγούδι των τίτλων "Εγώ σε νίκησα ζωή" με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο δε βγήκε ποτέ στη δισκογραφία. Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο Έτσι όπως τα έζησα. Έπαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Παντρεύτηκε και χώρισε σε νεαρή ηλικία. Ήταν για πέντε χρόνια αρραβωνιασμένη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, και έπειτα με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.
Παντρεύτηκε δύο φορές: με τον Νίκο Ηλιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950–2021), και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Σχετικά
Αυτό είναι το νέο μουσικό σχήμα του Kanella bar
Δύο καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί
Η εκρηκτική Πάολα έρχεται για μία μεγάλη συναυλία στο χωριό
Αντισυμβατική και εκκεντρική για την σκηνική της παρουσία. Και πάνω από όλα σπουδαία αυθεντική λαϊκή...
Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στη Βάβλα τον Μάιο
Ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα, street food, παζαράκι με τοπικά προϊόντα, καθώς και cocktails, μπύρες και κρασί
27 μουσικά ραντεβού του Μαΐου στην Κύπρο
Συναυλίες, live εμφανίσεις και μεγάλες μουσικές βραδιές γεμίζουν τον μήνα με ρυθμό, συναίσθημα και διασκέδαση
Έλλη Κοκκίνου: Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Zazza Λευκωσίας
Η αγαπημένη τραγουδίστρια ανεβαίνει στη σκηνή της κυπριακής πρωτεύουσας, υποσχόμενη εκρηκτικές βραδιές με παλμό και μεγάλες επιτυχίες
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στο χωριό, με τον Μάκη Δημάκη
Στο χωριό Άγιος Θεράποντας αυτό το καλοκαίρι έρχεται κάτι μοναδικό
«Θύμισες»: Ο Παντελής Θαλασσινός και η Ειρήνη Τουμπάκη στην Ερήμη, σε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι
Δωρεάν συναυλία στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Oddschecker: Η Ελλάδα «καλπάζει» στις στοιχηματικές προτιμήσεις – Συνεχίζεται η εντυπωσιακή άνοδος της ελληνικής συμμετοχής
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει η κυπριακή συμμετοχή
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έρχεται για την πρώτη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού στον Πρωταρά
Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για την εμφάνισή του
200 κιθάρες επί σκηνή με την Γιώτα Νέγκα
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει προσωπικές της επιτυχίες, αλλά και τραγούδια, σταθμούς της διαδρομής της
Αντώνης Ρέμος: Η ξαφνική ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα στη νυχτερινή Αθήνα
Ο Αντώνης Ρέμος αποσύρεται από τη νύχτα τον ερχόμενο χειμώνα