Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025
Τα Χανιά αδιαμφισβήτητα είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και σίγουρα κέρδισαν με το σπαθί τους μία θέση (την 66η) στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για φαγητό, στη λίστα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα taste Atlas.
Τα τοπικά πιάτα και οι παραδοσιακές συνταγές των Χανίων καλύπτουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και εμείς σου προτείνουμε κάποια αντιπροσωπευτικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις σα βρεθείς σε αυτή τη μαγευτική πόλη. Η κουζίνα της περιοχής έχει σαφείς επιρροές από την Ενετοκρατία, με αστικές προσθήκες, όπως η κρεατότουρτα του Πάσχα ή το μπουρέκι με κολοκυθάκια και φυσικά τα χανιώτικα τυριά.
Και στα χανιώτικα πιάτα πρωταγωνιστούν τοπικά προϊόντα που βρίσκουμε στις κουζίνες όλης της Κρήτης, όπως το στακοβούτυρο που νοστιμίζει πολλά παραδοσιακά πιάτα και η σφακιανή πίτα.
Τα τηγανητά κατέχουν ξεχωριστή θέση στη χανιώτικη κουζίνα, καθώς εκεί θα γίνει στα γρήγορα το κοτόπουλο ή το κουνέλι, οι πατάτες, τα αβγά και πίτες.
Ξεχωριστή θέση έχουν πιο περίπλοκες συνταγές ή πιάτα για ειδικές περιστάσεις, όπως το χανιώτικο γιαχνί, γνωστό και ως τσιγαριαστό αρνί ή ριφάκι, το γιορτινό βραστό, με κρέας κυρίως από μεγαλύτερα ζώα και κότα, για να δώσει πλούσιο ζωμό στον οποίο θα βράσει το πιλάφι, το γνωστό γαμοπίλαφο με την ξεχωριστή γεύση που βράζεται επί ώρες, το Αντικριστό. Το Απάκι είναι ο ιδανικός μεζές για τη ρακή, ενώ τα σκαλτσούνια τα τρώμε όλες τις ώρες.
Τα άγρια χόρτα μαγειρεύονται φρικασέ με κρέας, μπαίνουν σε πιτάκια, γίνονται σαλάτες, γίνονται γιαχνερά και τσιγαριαστά, προστίθενται σε ομελέτες, ενώ τα μανιτάρια τηγανητά στο αλεύρι ή στιφάδο.
Οι χοχλιοί (σαλιγκάρια), αγαπημένο φαγητό των Κρητικών, έχουν πάμπολλους τρόπους να μαγειρευτούν, με πιο διαδεδομένο τους μπουμπουριαστούς. Τα λαδερά, με φρέσκα ζαρζαβατικά, και τα όσπρια κατέχουν τη δική τους θέση στην Κρητική κουζίνα, με πιο αγαπημένα τα ντολμαδάκια και τους γεμιστούς ανθούς με ρύζι και δυόσμο, που συνοδεύονται από γιαούρτι.
Ενδιαφέρον είναι και τα ξεροτήγανα, που μοιάζουν με δίπλες, αλλά και τα σιουφιχτά μακαρόνια, ζυμαρικά εξαιρετικά γευστικά.
Η πρώτη 10άδα με τις καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο
Η πρώτη δεκάδα από τις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό στο κόσμο της λίστας taste Atlas θα λέγαμε ότι ανήκει στην Ιταλία με έξι πόλεις να την εκπροσωπούν, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε θέσεις της πρώτης τετράδας (Νάπολη, Μιλάνο, Μπολόνια, Φλορεντία),
Οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας συμπληρώνονται από την ινδική πόλη Μουμπάι, το Παρίσι, τη Βιέννη και την Ιαπωνική Οσάκα.
Αναλυτικά:
Νάπολη
Μιλάνο
Μπολόνια
Φλορεντία
Μουμπάι
Ρώμη
Παρίσι
Βιέννη
Τορίνο
Οσάκα
Σχετικά
Η Θεσσαλονίκη κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για babymoon
-Τι είναι αυτό το νέο είδος ταξιδιού που κάνει θραύση
Αλλάζουν οι τιμές στις παραλίες της Αγίας Νάπας - Πόσο κοστίζουν κρεβατάκι και ομπρέλα
Νέος τιμοκατάλογος στις παραλίες
Τα τρία έργα που θα αλλάξουν το Παραλίμνι
Εκδόθηκε η άδεια για το έργο της δημιουργίας της Πλατείας Παραλιμνίου
12 πολυτελή ξενοδοχεία και ισάριθμες εμπειρίες για τον Άγιο Βαλεντίνο
Κλείστε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, περιποιηθείτε τους εαυτούς σας, πιείτε κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα και γιορτάστε τον έρωτα
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις από €14.99 σε 12 προορισμούς
Ετοιμάσου να οργανώσεις ένα city break της τελευταίας στιγμής ή ένα χαλαρό χειμωνιάτικο ταξίδι,
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο της Sunrise που ανοίγει τον Μάιο στον Πρωταρά (εικόνες)
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα κοντά σε γνωστή χρυσή αμμώδη παραλία του Παραλιμνιού
4 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα Top 100 Hotels Worldwide
Διεθνής Διάκριση για την Louis Hotels
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που εξερευνώνται πιο εύκολα με τα πόδια -Μια ελληνική πόλη στη λίστα
Όταν επιλέγουν έναν προορισμό για διακοπές, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη το πόσο εύκολο είναι να τον εξερευνήσουν, με το πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς.
Η Αγλαντζιά συστήνει τον φετινό της Βασιλιά Καρνάβαλο με ένα χιουμοριστικό βίντεο
Πρωταγωνιστές οι Δήμαρχος Λευκωσίας, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς και ο νέος Βασιλιάς Καρνάβαλος