Δημοσιεύτηκε στις 07 Νοεμβρίου 2024
Μια μουσικοποιητική παράσταση εμπνευσμένη και βασισμένη σε επιλογές ποιημάτων του τολμηρού, καυστικού και απόλυτα ερωτικού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Με επιλογές από τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα». Ποιήματα εντελώς ερωτικά, με κυρίαρχο θέμα τον ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο, ο ποιητής τολμάει να απενοχοποιήσει λέξεις, λόγος για τον οποίο σχολιάστηκε έντονα. Άλλωστε ο έρωτας είναι έκθεση, υπέρβαση όσων γνωρίζουμε, μας καθιστά ευάλωτους, αλλά και μας απελευθερώνει.
Οι επιρροές μας για την παράσταση, προέρχονται από το απωθημένο, το αλγεινό υπέδαφος της μνήμης, το οποίο αποτελεί το βασικό υλικό πολλών ποιημάτων. Η αίσθηση της μοναξιάς του υποκειμένου, η σύλληψη της αδυναμίας του να επικοινωνήσει και να κοινωνήσει στον άλλο πόθους, πάθη κι επιθυμίες, γίνεται για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο αυτοσκοπός, που με τη σειρά του έγινε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του συγκεκριμένου δρώμενου.
Μας συνεπήρε η αλήθεια του λόγου του και η τολμηρή και υπερευαίσθητη γραφή του. Η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεστή εικόνων και συναισθημάτων, αποτελεί το μέσον για την δημιουργική ομάδα μας να καταθέσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκφράζει μέσα από τα έργα του. Μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Με αυτές τις μεταβατικές γέφυρες αποδίδονται τα ποιήματα σε μορφή παράστασης.

«..Ακόμα μια φωτιά
αντί να με κάψει, με ζέστανε..»
Ντίνος Χριστιανόπουλος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931. Ήταν σύγχρονος Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου " και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κυρίαρχο θέμα της ποίησής του, η εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά. Κατά καιρούς κυνηγήθηκε πολύ από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Η τολμηρότητα της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων»,σόκαρε ιδιαίτερα, καθώς τη χαρακτήριζε μια εξομολογητική διάθεση ερωτικού χαρακτήρα. Η επόμενη συλλογή του «Ξένα γόνατα» ενόχλησε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του "Εναντίον". Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου του 2020, σε ηλικία 89 ετών.

«..και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος..»
Tα βιβλία του ΝΤ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις IANOS στο Ιανός.gr
Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου
Παραγωγή: ArtKeepers Theatre House
Επί σκηνής/ Κείμενα: Σαλώμη Ιεροπούλου
Σύνθεση/Επί σκηνής: Σάββας Σάββα
Μακιγιάζ: Ραφαέλα Ιεροπούλου
Φωτισμός/Τεχνικά: Μαρία Χρίστου
Φωτογραφία: Π. Μιλτιάδους
Χώρος: Θέατρο Αιγαία, Αγίων Ομολογητών 81,1080, Λευκωσία
Σάββατο 23/11 στις 20:00 και Κυριακή 24/11 στις 19:00
Κρατήσεις: Τηλέφωνο 97745520
Σχετικά
Ο Νίκος Απέργης στην Λευκωσία για μία μεγάλη (δωρεάν) συναυλία
Ο διάσημος τραγουδιστής έρχεται στην Κύπρο για ένα ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι
Στη Μάλτα η Junior Eurovision 2026!
Στον διαγωνισμό του 2026 θα συμμετάσχουν ταλαντούχοι ερμηνευτές ηλικίας 9 έως 14 ετών.
Η Κύπρος στη Γιουροβίζιον: Μία ρετρό αναδρομή με στρας, λακ και παγιέτα - Οι συμμετοχές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Μία αναδρομή στην πορεία της χώρας μας στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό του κόσμου
Eurovision 2026: Τα στοιχήματα μετά τους ημιτελικούς - Σε ποια θέση είναι τα φαβορί
Άνοδος για την Delta Goodrem που εντυπωσίασε το κοινό και σημαντική πτώση για την Κύπρο - Η πρώτη δεκάδα των στοιχημάτων λίγο πριν τον τελικό
Βραδιά αφιερωμένη στον Chopin με την Jeneba Kanneh-Mason στο Minthis Music Festival 2026
Το πρόγραμμα της συναυλίας αναδεικνύει την κομψότητα και το συναισθηματικό βάθος της μουσικής του Chopin
Eurovision 2026: Ανακοινώθηκε η σειρά εμφάνισης του Μεγάλου Τελικού-Σε ποια θέση εμφανίζονται Κύπρος και Ελλάδα
Η σειρά εμφάνισης του αυριανού Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2026 ανακοινώθηκε επίσημα μέσα από το Eurovision.tv, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη βραδιά του διαγωνισμού
Eurovision 2026: Στον τελικό η Κύπρος με την Αντιγόνη - Οι χώρες που πέρασαν από τον Β' Ημιτελικό
Ποιες χώρες πάνε στον τελικό του Σαββάτου διεκδικώντας την πρωτιά του φετινού διαγωνισμού
Διεθνής διάκριση για τον Κύπριο συνθέτη Άντη Σκορδή
Ο Άντης Σκορδής βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στην Κατηγορία Α του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Ακορντεόν Jaume Padrós 2026
Eurovision 2026: Απόψε ο Β’ Ημιτελικός με την Κύπρο – Σε τι θέση εμφανίζεται η Antigoni
Τι ώρα ξεκινάει η διοργάνωση
Η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Κύπρο, με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και μια θαυμάσια ορχήστρα συναντιούνται στη σκηνή του Παττιχείου!
Θοδωρής Φέρρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία του στη Λάρνακα
Με μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, οι συναυλίες της περιοδείας υπόσχονται μοναδικές μουσικές εμπειρίες, γεμάτες ένταση, συναίσθημα και ατμόσφαιρα