Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024
Κύπριοι και Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι ξεχωρίζουν οι ίδιοι για την καλλιτεχνική τους πορεία «συναντιούνται» στη σκηνή του Παττιχείου Θεάτρου σε ειδικά αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς.
Αρχή κάνει η παράσταση «Γιώτα Νέγκα– Με τα τραγούδια σ’ ονειρεύομαι» στις 4 Νοεμβρίου, ένα αφιέρωμα στους αγαπημένους της μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Σπανός, ο Μάριος Τόκας και ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Ακολουθεί μια μέρα αργότερα η παράσταση «ΕΞΙ & ΠΕΝΤΕ» ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό Θεατρικό Τραγούδι. Ερμηνεύτρια της συναυλίας είναι η Κατερίνα Παράσχου, η οποία θα συνοδεύεται από 7μελή ορχήστρα, σε ενορχηστρώσεις του συνθέτη Κυριάκου Κώστα. Ηθοποιός επί σκηνής θα είναι η Σαββίνα Γεωργίου, σε κείμενα του Σταύρου Σταύρου, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Κολοκοτρώνη.
Ο Κώστας Χατζής, ένας από τους πιο αγαπητούς και διαχρονικούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ο Κώστας Χατζής ερμηνεύει τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες» στις 11 Νοεμβρίου. Από τα πολιτικά τραγούδια του Θεοδωράκη μέχρι τις ευαίσθητες μελωδίες του Χατζιδάκι, από τις δυναμικές συνθέσεις του Ξαρχάκου μέχρι τα ριζοσπαστικά έργα του Μαρκόπουλου.
Στις 13 Νοεμβρίου το ΤΕΠΑΚ παρουσιάζει την παράσταση «Ήχοι μιας Πόλης» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του. Η εκδήλωση αποτελεί ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα σε Κύπριους δημιουργούς, συνθέτες και στιχουργούς και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Δέσποινας Ολυμπίου, του Γιώργου Ιωάννου και του Δημήτρη Μεσημέρη. Μαζί τους το Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού «Μάριος Τόκας» και την Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων. Μουσική επιμέλεια ο Κωνσταντίνος Ζορπάς.
Η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή στις 19 Νοεμβρίου ανεβάζει το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Το Φλεβάρη του 1973, ακριβώς την επομένη των γεγονότων της Νομικής Σχολής, ο Χρήστος Λεοντής μελοποιεί το «Καπνισμένο Τσουκάλι». Μέσα από τη δύναμη της ποίησης του Ρίτσου, ακουμπώντας στο έργο που έγραψε ο ποιητής το 1948 ενώ ήταν εξόριστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολιτικών Κρατουμένων στο Κοντοπούλι Λήμνου, ο συνθέτης καταθέτει μια από τις σπουδαιότερες μελοποιήσεις που γνώρισε το ελληνικό τραγούδι. Τραγουδούν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Δημήτρης Σουρουλλάς και η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικής Κίνησης Επιλογή. Διεύθυνση χορωδίας ο Μιχάλης Γρηγορίου.
Στις 23 Νοεμβρίου ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού προτείνει μια ξεχωριστή παράσταση μουσικής, λόγου και χορού αφιερωμένη στον μεγάλο ανώνυμο Έλληνα δημιουργό. Η πηγή που ξεδιψάει και εμπνέει ακόμα τους νεότερους καλλιτέχνες ήταν και είναι η ελληνική παράδοση με τους σκοπούς, τα τραγούδια και τους χορούς να ταξιδεύουν στον κύκλο της ζωής. Ερμηνεύουν η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Πέτρος Κουλουμής. Αφήγηση η Κλαίρη Μανιάτη.
Και τέλος ο Κύκλος κλείνει στις 28 Νοεμβρίου με την παράσταση «Σε άλλα μονοπάτια» με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Πρώτος σταθμός υπήρξε το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Με αφετηρία το ¨Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα ερμηνεύσει αγαπημένα λαϊκά, ελαφρά, αρχοντορεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, καθώς και λαϊκά τραγούδια της Μεσογείου, σε ενορχήστρωση του Θωμά Κωνσταντίνου. Μαζί της μια εξαμελής μπάντα εκλεκτών μουσικών. Καλλιτεχνική επιμέλεια η Λήδα Ρουμάνη.
Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να επισκέπτεστε την σελίδα του Παττιχείου Θέατρου ή στο τηλέφωνο 25377277
Σχετικά
Μουσική περιήγηση από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική στο Κυπριακό Οινομουσείο
Οι Florian Rabe και Birgitta Birchall επιστρέφουν στη σειρά Commandaria Orchestra & Friends με μια ξεχωριστή βραδιά μουσικής δωματίου και φιλανθρωπικό χαρακτήρα
Ο Στέλιος Διονυσίου και η ορχήστρα του, σε μία μεγάλη συναυλία
Σε μία βραδιά γεμάτη μουσική, συγκίνηση και προσφορά
Ο Θοδωρής Φέρρης επιστρέφει στη Λάρνακα με νέα συναυλία μετά το sold out!
Η πρώτη εμφάνιση έγινε ανάρπαστη και ο αγαπημένος τραγουδιστής προσθέτει δεύτερη ημερομηνία στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο για ακόμη μια βραδιά γεμάτη επιτυχίες και συναίσθημα
Καιτη Γαρμπή & Διονύσης Σχοινάς έρχονται Κύπρο με το «Μ’ Εσένα Μόνο tour»
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες
Μάικλ Τζάκσον: Το Billie Jean στην κορυφή του Billboard Global 200, τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του
Η εκτόξευση του εμβληματικού τραγουδιού οφείλεται στη βιογραφική ταινία Michael
«Η Φωνή των Αγώνων» ζωντανεύει στη Λάρνακα μέσα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
Μια συγκινητική μουσική βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας με ελεύθερη είσοδο
Ο Σάκης Ρουβάς έρχεται για μία εκρηκτική βραδιά στη Λεμεσό
Ο απόλυτος Έλληνας performer ανεβαίνει στη σκηνή του Theama για ένα live γεμάτο ενέργεια, μεγάλες επιτυχίες και δυνατές στιγμές
Τέλος για το συγκρότημα πίσω από το «Barbie Girl» μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Το συγκρότημα σημείωσε ότι, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, έφτασε η στιγμή να προστατεύσουν «όσα δημιούργησαν μαζί»
Η Ρωσία λέει οριστικά «όχι» στη Eurovision
Ρώσοι αξιωματούχοι αποκλείουν επιστροφή της χώρας στον διαγωνισμό και χαρακτηρίζουν τη Eurovision «σατανική»
Μια βραδιά αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο στήνεται στη Χλώρακα
Η ΕΔΟΝ Πάφου και οι Λαϊκές Οργανώσεις Χλώρακας και Κισσόνεργας διοργανώνουν ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Sold out ο Γιάννης Κότσιρας στο Σκαλί Αγλαντζιάς - Aνακοινώθηκε δεύτερη συναυλία στη Λακατάμια
Ξεκίνησε ήδη η προπώληση εισιτηρίων
Ο Κώστας Μακεδόνας επιστρέφει στον Πλάτανο για μία καλοκαιρινή συναυλία
Νύχτα στάσου... στον Κάτω Δρυ