Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2024
Αναβαθμισμένο επιστρέφει το 7ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, που φέτος πραγματοποιείται στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, προσφέροντας στους λάτρεις του είδους εννέα ημέρες ποιοτικών ταινιών από όλο τον κόσμο.
Η διοργάνωση, για άλλη μια φορά, αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες φίλους του ντοκιμαντέρ και επιπλέον καλλιτέχνες, δημιουργούς και μέλη της κριτικής επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες, καθιστώντας την παλιά πόλη της Λευκωσίας επίκεντρο προσέλευσης εκατοντάδων ενδιαφερόμενων.
Η φετινή διοργάνωση του ΑΕΙ Film Festival περιλαμβάνει κυπριακά ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες από Ολλανδία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κ.ά.
Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση είναι ο βετεράνος Κύπριος σκηνοθέτης Άδωνις Χριστοφόρου. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού τμήματος οι ταινίες του «Ένας Καρπασίτης» (1977) και «Ένας Καρπασίτης- Μέρος Β’» (1982) με θέμα τη ζωή του Ζαχαρία Νικόλα Ζαοπόδα που διώχτηκε από το χωριό του στην Καρπασία από τις δυνάμεις εισβολής το 1977 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Πελαθούσα της επαρχίας Πάφου.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το «Lynch/ Oz» (2022) του Ελβετού Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, που εξετάζει τις επιρροές της ταινίας «Ο Μάγος του Οζ» στο σύμπαν του διάσημου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. Σημαντική ταινία είναι και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Pico Reja» (2021) των Ρεμέδιος Μαλβάρεθ και Αρτούρο Αντουχάρ, που εστιάζει σε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους στην Ευρώπη που άφησε πίσω του το καθεστώς του Φράνκο.
Παράλληλα, προβάλλεται σε διεθνή πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ της Αυστραλής Πενέλοπι ΜακΝτόναλντ «Audrey Napanangka» (2022), που εστιάζει στην καθημερινότητα και τις προκλήσεις ενός ζευγαριού στην Αυστραλία, της αυτόχθονος Όντρεϊ και του Σικελού συντρόφου της Σάντο.
Ακόμη, προβάλλεται η ταινία του Δημήτρη Τράγγαλου «Αβάντι Μαέστρο» που ρίχνει φως στη ζωή του καραγκιοζοπαίχτη Ιάσονα Μελισσινού λίγο πριν παραδώσει την τέχνη του στο γιο του.
Η ταινία «La Escondida» του Ράφαελ Ράιχλ (Αυστρία/ Μεξικό 2023) αφηγείται τον παραλληλισμό δύο διαφορετικών κόσμων εργασίας στην πόλη-λιμάνι Πουέρτο Εσκονδίδο στο Μεξικό.
Από πλευράς Κύπρου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μικρού μήκους εθνογραφικό ντοκιμαντέρ του Χριστόδουλου Τσιελεπή «Blackgold – Η Επιστήμη Συναντά την Βιομηχανία», που παρουσιάζει την αξία της χαρουπιάς στο παρελθόν και πως κατά το πέρασμα των χρόνων έχει μειωθεί ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας και παραγωγής της αλλά και οι αιτίες που επηρέασαν να χαθούν μεγάλες εκτάσεις γης.
Το ΑΕΙ Film Festival, το οποίο καθιερώθηκε ως σημαντικός θεσμός του πολιτιστικού πυλώνα της οπτικοακουστικής Τέχνης στην Κύπρο, διαργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό Οργανισμό ΑΕΙ AUDIOVISUAL FORUM και θεσμικός χορηγός του είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου.
Το ΑΕΙ Film Festival δίνει έμφαση στην ανάδειξη ποιοτικών ταινιών με θεματολογία που εμπίπτει στο τρίπτυχο της Αρχαιολογίας, Εθνογραφίας και Ιστορίας (Α.Ε.Ι.) και αναδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου και άλλων χωρών. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διεθνή αναγνωρισμένα Φεστιβάλ από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA).
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Κύπρο και είναι διαγωνιστικό. Από φέτος ενισχύεται και με την πολιτιστική συνεργασία του ΑΕΙ AUDIOVISUAL FORUM με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Frederick.
Όλες οι πληροφορίες του Φεστιβάλ και των φετινών δράσεων είναι αναρτημένες στη σχετική ιστοσελίδα.
Σχετικά
Ο Γούντι Αλεν ετοιμάζει την 51η ταινία του στη Μαδρίτη
Ο Γούντι Αλεν επιστρέφει πίσω από την κάμερα για τη νέα του ταινία, με τα γυρίσματα να ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου και τη Μαδρίτη να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας.
Τα Σπήλια μάς κερνούν ζεστό παλουζέ!
Mάθαμε την ημερομηνία για το Φεστιβάλ Παλουζέ στα Σπήλια
Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στην 3η Γιορτή της Μπανάνας που επιστρέφει στην Κισσόνεργα
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
20 φεστιβάλ και γιορτές σε πόλεις και χωριά για να βγεις έξω αυτό το σαββατοκύριακο
Σοκολάτα, κρασί, παλουζές, παραδοσιακές τέχνες και μουσική μάς δίνουν αφορμές για βόλτες σε πόλεις και χωριά της Κύπρου, το τριήμερο 2–4 Οκτωβρίου.
33 ταινίες από όλο τον κόσμο στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου
Από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου, το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό φιλοξενεί τη 16η διοργάνωση, με προβολές μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation κάθε βράδυ στις 20:00
Όλα όσα θα γίνουν στο 2ο Φεστιβάλ Αβοκάντο στην Αργάκα
Το 2ο Φεστιβάλ Αβοκάντο έρχεται με συνταγές από γνωστούς σεφ, ζωντανή μουσική, χορό και δραστηριότητες για παιδιά
Η Άλασσα μάς προσκαλεί να ζυμώσουμε, να χορέψουμε και να γνωρίσουμε την παράδοσή της
Το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Άλασσας έρχεται με παραδοσιακές γεύσεις, βιωματικά εργαστήρια και ελεύθερη είσοδο
Το Poetry MOVES επιστρέφει με θέμα τον Χρόνο
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης «Poetry MOVES International Festival / Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης» περιλαμβάνει εκθέσεις, μουσική, βίντεο και παραστάσεις
Ρία Ελληνίδου, Γιώτα Νέγκα, ιππότες, βασίλισσες και διεθνή θεάματα στο 21ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας
Η Αγία Νάπα φορά το μεσαιωνικό της στέμμα για πέντε εντυπωσιακές βραδιές
12 συναρπαστικά φεστιβάλ που δίνουν χρώμα και ρυθμό στον Οκτώβριο
Ροκ και τζαζ μουσική, κινηματογράφος, street food, μεσαιωνικά θεάματα και οικογενειακές δράσεις γεμίζουν την Κύπρο με ξεχωριστές εμπειρίες
50 παραδοσιακά φεστιβάλ σε πόλεις και χωριά για να ζήσεις τον Οκτώβριο στην Κύπρο
Από τον παλουζέ, τη ζιβανία και την Κουμανδαρία μέχρι τη σοκολάτα, το μήλο και την μπανάνα, ο πιο γευστικός μήνας του φθινοπώρου μάς ταξιδεύει σε ολόκληρο το νησί
Το 3ο Φεστιβάλ Φθινοπώρου & Halloween επιστρέφει στον Κόρνο
Δύο ημέρες γεμάτες παιχνίδι, δημιουργία και φθινοπωρινές εμπειρίες για όλη την οικογένεια!