Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2024
Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης και ο παραγωγός φθαρτών Ανδρέας Στρούθος, οι οποίοι μίλησαν για τις τιμές στα τρόφιμα.
Ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε αρχικά ότι οι τιμές παραμένουν σταθερά ψηλές γιατί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τα σιταρά έχουν μια ψηλή τιμή. «Αν και στη συνέχεια έπεσαν οι τιμές των σιτηρών, ορισμένες καταστάσεις και ορισμένοι επιτήδειοι κρατούν τις τιμές ψηλά. Βλέπουμε την αδυναμία του κόσμου να ζήσει και να επιβιώσει».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το αρνάκι εδώ και ένα χρόνο έχει σταθερή τιμή. «Είναι 13 μέχρι 15 ευρώ το αρνάκι. Εμείς πουλάμε το χοιρινό με τον κόκκαλο από 6 μέχρι 7 ευρώ».
Όσον αφορά το κοτόπουλο, ανέφερε ότι η τιμή είναι από 3.20 μέχρι 4.50 ευρώ, ενώ το μοσχάρι από 10 μέχρι 11 ευρώ.
Ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε ότι ο μέσος λογαριασμός που κάνει ο καταναλωτής σε ένα κρεοπωλείο είναι 18 με 19 ευρώ. «Πριν από 10 χρόνια ήταν 10 ευρώ και πριν από 5 χρόνια 14 ευρώ». Σημείωσε ότι οι ποσότητες που παίρνει είναι περίπου. «Ο Κύπριος είναι κρεατοφάγος. Σε ένα χρόνο καταναλώνει περίπου 100 κιλά το άτομο, ενώ στην ευρώ είναι περίπου 65 κιλά».
Επιπλέον ανέφερε ότι ένα έξτρα κόστος είναι οι τσάντες οι οποίες πλέον χρεώνονται 10 σεντς η μία. «Θα γράψω επιστολή στην Υπουργό Γεωργίας».
Ανεβαίνουν οι τιμές των φθαρτών
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ανδρέας Στρούθος ο οποίος ανέφερε ότι οι τιμές των φθαρτών έχουν πάρει μια άνοδο χωρίς να υπάρχει πλάνο για κάθοδο για τις τελευταίες 90 μέρες. «Ο καταναλωτής εδώ και τρεις μήνες αγοράζει την ντομάτα 3.00 ευρώ και ένα κραμπί 2.00 ευρώ».
Συμπλήρωσε ότι αυτή την βδομάδα ακρίβυνε και η πατάτα. «Παίρνουμε συνεχώς τα μηνύματα από τους καταναλωτές ότι δεν βγαίνει το τραπέζι με τα φθαρτά».
Υπογράμμισε ότι ο μέσος λογαριασμός είναι 15 ευρώ.
Ξεκαθάρισε ότι αυτή την περίοδο τα παντοπωλεία πωλούν πατάτες του ψυγείου. «Είναι κυπριακές αλλά δεν είναι φρέσκες. Έχουν έρθει πατάτες από την Ελλάδα αλλά δεν είναι η ίδια η ποιότητα με την κυπριακή πατάτα».
Όσον αφορά το λουβί, εξήγησε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε 100% καταστροφή. «Παγκύπρια κανένας παραγωγός τον Αύγουστο δεν παρήγαγε λουβί».
Τέλος, ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα γιατί εκτός από τις καιρικές συνθήκες υπάρχει και η μείωση στους υδάτινους πόρους.
Σχετικά
Η Κίνα συζητά την πώληση του TikTok στον Έλον Μασκ
Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Έλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας
Η Anima Wings ξεκινά πτήσεις από τη Λάρνακα για έναν υπέροχο προορισμό
Από τον Μάρτιο, πετάμε με Anima Wings
«Φεγγάρι του λύκου»: Απόψε η πρώτη πανσέληνος για το 2025
Η πρώτη πανσέληνος του χρόνου που ονομάζεται και ως «Φεγγάρι του Λύκου», αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της απόψε στον νυχτερινό ουρανό
Τα έργα και οι δρόμοι που κλείνουν στη Λευκωσία (από την Τετάρτη)
Εργασίες ανάπλασης και εξωραϊσμού όψεων της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου για το 2025 που αξίζει να ταξιδέψεις
Από τα αρχαία ιταλικά κρησφύγετα μέχρι τις πράσινες εκτάσεις της βρετανικής υπαίθρου, αυτοί είναι τα beeline θαύματα του κόσμου για να επισκεφθείτε
Ένα νέο κατάλυμα στο χωριό με θέα τα καταπράσινα βουνά της Μαραθάσας, το ιδανικό καταφύγιο για χειμερινές εξορμήσεις
Ένα υπέροχο σαλέ με τεράστια μπαλκόνια, μαγευτική θέα, τζάκι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις
H Ryanair συνδέει την Πάφο με τρεις νέους, ξεχωριστούς προορισμούς
Ποιους προορισμούς εντάσσει στο χειμερινό πτητικό πρόγραμμά της
Αυτές είναι οι 30 ομορφότερες πόλεις του χειμώνα σε όλο τον κόσμο
Μια πρωτότυπη έρευνα αποκαλύπτει τις πιο μαγευτικές χειμωνιάτικες πόλεις στις πέντε ηπείρους, όπου το χιόνι και τα φώτα δημιουργούν παραμυθένια σκηνικά
TripaAvisor: Δύο ελληνικά νησιά στη λίστα με τους 25 τοπ προορισμούς στον κόσμο για μήνα του μέλιτος
Οι 25 τοπ προορισμοί στον κόσμο για μήνα του μέλιτος, σύμφωνα με το Tripadvisor
Ελληνική πόλη ανάμεσα στις 100 καλύτερες του κόσμου στον τομέα του φαγητού
Βρίσκεται στην 66η θέση και δεν είναι η Αθήνα ούτε η Θεσσαλονίκη