Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2024
Το Θέατρο ΑντίΛογος, μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού, επιστρέφει με το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Για όλα φταίει η Κονγκολέζα» στην αυλή του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Μια γυναίκα στα Εξάρχεια βγάζει βόλτα το σκυλί της και έρχεται «πρόσωπο με πρόσωπο» με την αντανάκλαση της στη βιτρίνα ενός ψιλικατζίδικου. Σύντομα, αυτή η καθημερινή βόλτα, θα μετατραπεί σε ένα «ταξίδι» συνειδητοποίησης μιας επώδυνης πραγματικότητας, ένα ταξίδι κατανόησης της δικής της πορείας και των αμέτρητων περιστατικών καθημερινής κακοποίησης που υφίσταται.
Το «για όλα φταίει η Κονγκολέζα» είναι ένα έργο, που πραγματεύεται, πολλές φορές με χιούμορ, όλα αυτά τα «μικρά» εγκλήματα έμφυλης βίας, την τοξική «ματσίλα», τον ακραίο σεξισμό, που νομιμοποιούνται μέσα από το χαρακτηρισμό τους ως μέρος του «γυναικείου» ρόλου και που καλούνται καθημερινά όλες οι γυναίκες να παίξουν.
Το έργο αποκαλύπτει όλα αυτά που η κοινωνία, το σύστημα, αναγκάζει τα κορίτσια να «φορέσουν», σαν μέρος της χορογραφίας του φύλου τους, για να αποενοχοποιείσει πατροπαράδοτες κακοποιητικές συμπεριφορές και την εκμετάλλευση της γυναίκας.
Η ηρωίδα του έργου δεν κάνει κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα: είναι ένα κορίτσι που ερωτεύτηκε, μια γυναίκα που παντρεύτηκε, έφτιαξε σπίτι, γέννησε και που «βάφτισε» ζωή το καθήκον της να υπηρετεί «υπόγεια» τον Άντρα και το σύστημα.

Οι παραστάσεις στηρίζονται στο πρόγραμμα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και τον στόχο Ισότητας Φύλων:
Το πρόγραμμα –σειρά εργαστηρίων και παραστάσεων– στηρίζεται από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Οργανισμού να προωθήσει την ισότητα των φύλων ως προϋπόθεση δίκαιων, ειρηνικών κοινωνιών και βιώσιμης ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, η UNESCO προωθεί δράσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού.

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Διανομή: Χριστίνα Χριστόφια και Φρειδερίκη Τομπάζου
Ενδυματολογική επιμέλεια & Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Χειρισμός φωτισμού Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ
Φωτογράφιση: Χρίστος Αβρααμίδης
Βιντεογράφιση διαφημιστικού σποτ – social media: Γιώργος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Νεόφυτος Αβραάμ
Παραστάσεις: Για όλο τον Σεπτέμβριο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 το βράδυ
Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία (Αμμοχώστου, 55 - 59)
Προπώληση εισιτηρίων: SOLDOUT TICKETS
Τιμή εισόδου 15 ευρώ /12 ευρώ (συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές)
Χορηγοί: ΟΠΑΠ Κύπρου, Κυπριακή Εθνική επιτροπή UNESCO, Laiko Cosmos Trading
Χορηγοί επικοινωνίας: ΡΙΚ , Dialogos media Group, ΓΝΩΜΗ
Σχετικά
«Ο Πατέρας» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Δέντρο
Ο Σταύρος Λούρας πρωταγωνιστεί στο πολυβραβευμένο έργο του Φλόριαν Ζελέρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη
«Το Βουνί» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό
Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Λουίζας Παπαλοΐζου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Κυριάκου
Το βραβευμένο «Brandy Sour» ζωντανεύει στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας
Το μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά ως σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο με ζωντανή μουσική, στον απόηχο του ιστορικού Λήδρα Πάλας.
«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» ζωντανεύει από την Αθήνα στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας
Το αριστούργημα του Διονυσίου Σολωμού μεταμορφώνεται από την Αντιγόνη Γύρα σε ένα δυναμικό σκηνοθετημένο αναλόγιο, με ποίηση, μουσική και σωματική αφήγηση στο Καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα»
Όλα έτοιμα για το 10ο ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το επετειακό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 28 & 29 Αυγούστου στη Γιαλιά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά