Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2024
Έναρξη προβολών για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2024, στις 8:30μ.μ. με το ντοκιμαντέρ No Other Land, σε σκηνοθεσία Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, και Rachel Szor – μια συμπαραγωγής Παλαιστίνης – Νορβηγίας.
8:30μ.μ. No Other Land (95’)
Σύνοψη:
Εδώ και πέντε χρόνια, ο Basel Adra, Παλαιστίνιος ακτιβιστής, κινηματογραφεί την ισοπέδωση της κοινότητάς του, της Μασάφερ Γιάτα, από την ισραηλινή κατοχή, κτίζοντας παράλληλα μια απροσδόκητη σχέση με έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο που επιθυμεί να συστρατευτεί στον αγώνα του.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πληθώρα διεθνών βραβείων ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Καλύτερoυ Ντοκιμαντέρ στη φετινή Berlinale, το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Panorama, το Μεγάλο Βραβείο στο Millennium Docs Against Gravity στην Πολωνία, βραβεία κοινού σε CPH:DOX και ZagrebDox και άλλα σημαντικά βραβεία.

10:30μ.μ. Μουσική Περφόρμανς: Spivak Presents Fine Quality Day
Η Spivak θα παρουσιάσει μια σειρά από συνθέσεις από την επερχόμενη κυκλοφορία της Big 2007 Facts στο Pyrgatory Sudios, όπου εξερευνά τη σχέση μεταξύ της φύσης και της σύγχρονης αστικής ύπαρξης. Δανείστηκε δουλειά από δημιουργούς και ποιητές για να πλάσει ένα δικό της πειραματικό ηχητικό τοπίο.

Παράλληλες Προβολές:
1 – 8 Αυγούστου
@ Queen Eleanor Suite, Χαρουπόμυλος Λανίτη | Lanitis Carob Mill
Είσοδος Ελεύθερη
When you Cannot, 15', 2024
Τασούλα Χατζηγιάννη (Παρουσία της σκηνοθέτιδας)
ΗΠΑ / USA
ΣΑΒΒΑΤΟ | 3.8.24
ΤΡΙΤΗ | 6.8.24
Ώρες προβολής: 19:00, 20:00, 21:00
Το When you Cannot (draft version) αποκαλύπτει τις σημασίες της πολιτιστικής κληρονομιάς εν καιρώ πολέμου και εκτοπισμού. Το φιλμ καταγράφει την δεκαετή ανακατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο χωριό Κοντέα της Κύπρου. Καθώς οι Τουρκικές αρχές επιτρέπουν να τελεστεί λειτουργία στην εκκλησία μόνο μια φορά τον χρόνο, οι ιστορίες των προσκυνητών που παρευρέθηκαν το 2024 αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική ενσωματώνει τα τραύματα και την ανθεκτικότητα.
Active Citizens Fund in Greece: Stories of Social Change
Λουκάς Παλαιοκρασάς (Παρουσία του σκηνοθέτη)
ΚΥΡΙΑΚΗ | 4.8.24
ΔΕΥΤΕΡΑ | 5.8.24
ΤΕΤΑΡΤΗ | 7.8.24
Ώρες Προβολής: 19:00, 20:00, 21:00
Ανιχνεύοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ο σκηνοθέτης Λουκάς Παλαιοκρασάς παρουσιάζει τέσσερα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με ήρωες καθημερινούς ανθρώπους των οποίων οι ζωές επηρεάστηκαν θετικά από το πρόγραμμα. Μέσα από θεματικές όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας και η πρόσβαση παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση, οι ιστορίες αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα και οι άνθρωποί του παρέχουν στήριξη σε ευάλωτες ομάδες που αντιμετωπίζουν ποικίλες κοινωνικές προκλήσεις.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr
To Φεστιβάλ διεξάγεται μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου 2024, με καθημερινές προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ.
Πρόγραμμα προβολών: www.filmfestival.com.cy
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Εισιτήρια: €5 ανά ταινία, €35 κάρτα φεστιβάλ (για όλες τις προβολές)
Προπώληση: https://www.soldoutticketbox.com/en/event/19-lemesos-international-documentary-film-festival
Εισιτήρια θα διατίθενται και στην είσοδο από 1η Αυγούστου. Ώρες ταμείου: 6μ.μ. – 10:30μ.μ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από τη Brave New Culture και επιχορηγείται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Το Φεστιβάλ στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.
Yπότιτλοι: Ελληνικοί, Αγγλικοί
Όλες οι ταινίες είναι για άτομα άνω των 18 ετών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Tηλέφωνο 99 517 910
Ε-mail: lemesosdocs@gmail.com
Website: www.filmfestival.com.cy
Instagram | Facebook | TikTok @lemesosdocfest
-
Χαρουπόμυλοι Λανίτη
01 Αυγούστου 2024
Σχετικά
6 νέες ταινίες στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα
Από την κατασκοπευτική μαύρη κωμωδία του Martin McDonagh και τον σκανταλιάρη γάτο του Dr. Seuss μέχρι τον George Michael και την επιστροφή του Godzilla, οι πρεμιέρες της 5ης Νοεμβρίου αλλάζουν διαρκώς ρυθμό.
Flash Festival: Τρεις μέρες με χορό, μουσική, θέατρο και σινεμά στο Ριάλτο
Από ένα μουσικό ταξίδι στα δάση του Τροόδους μέχρι το «The Effect» της Lucy Prebble, η δεύτερη διοργάνωση φέρνει καλλιτέχνες και θεατές στην ίδια σκηνή, από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου.
Το Μένικο υποδέχεται ένα διήμερο παιδικό φεστιβάλ γεμάτο παιχνίδι και περιπέτεια
Φουσκωτά, αναρρίχηση, παιδικές βάρκες και μυστικές αποστολές στο EX DREAM, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, με δωρεάν είσοδο για τους γονείς.
Η Νιβ Κάμπελ θα επιστρέψει στο «Scream 8»
Η εμπορική επιτυχία της ταινίας φέρνει αναπόφευκτα μια νέα συνέχεια, με τις αδελφές Ζάκερμαν να αναλαμβάνουν ης έβδομτο σενάριο και τη Σίντνεϊ Πρέσκοτ να επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.
Έρχεται ένα διήμερο Street Food Festival, με Ηλία Βρεττό και Ανδρομάχη
Ένα διήμερο γεμάτο street food, μουσική, παιχνίδια και διασκέδαση.
Το MOTHERWITCH στην κορυφή του κυπριακού box office το Σαββατοκύριακο του Halloween
Το κυπριακό κοινό αγκαλιάζει την πρώτη κυπριακή ταινία τρόμου. Οι προβολές παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα λόγω αυξημένης ζήτησης.
Επιστρέφει δυναμικά η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού - Όλα όσα θα γίνουν εκεί
Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το βιβλίο στη Λεμεσό επιστρέφει δυναμικά και φέτος, προσκαλώντας το κοινό σε ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, συγγραφείς, συζητήσεις, παρουσιάσεις, δράσεις, ιδέες και πολιτιστικές συναντήσεις.
Η Τσάδα ετοιμάζει την πρώτη της Μανιταρογιορτή με χριστουγεννιάτικη διάθεση
Εξόρμηση για συλλογή μανιταριών, διάλεξη, μουσική, χορός και δραστηριότητες για παιδιά στην πλατεία του χωριού
5 συναυλίες για την ειρήνη στο 13ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής
Αυτοσχεδιασμοί, διεθνείς συνεργασίες και παγκόσμιες πρεμιέρες στο φεστιβάλ του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών, από τις 9 έως τις 14 Νοεμβρίου
Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Το Χιπ Χοπ της Μεσογείου» των Social Waste έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ένα από τα σημαντικότερα, πιο ανήσυχα ηχητικά και έντονα πολιτικοποιημένα χιπ χοπ συγκροτήματα στην Ελλάδα, οι Social Waste, αποκτούν το δικό τους κινηματογραφικό πορτρέτο.
James Bond: Οι 22 ηθοποιοί που έφτασαν μια ανάσα από το να γίνουν 007 – Ποιοι έχασαν τον ρόλο από τον Daniel Craig
Ο James Bond είναι από τους πιο περιζήτητους ρόλους του Χόλιγουντ· πολλοί διάσημοι ηθοποιοί λίγο έλειψε να γίνουν 007. Όσο περιμένουμε τον έβδομο ηθοποιό, θυμόμαστε τους Bond που χάσαμε.