Things to Do , Top Stories

Κατασκευαστής βιολιών

Ένας Κύπριος φτιάχνει χειροποίητα βιολιά επιπέδου!

Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2014

Από πολύ μικρός αγαπούσε με πάθος τη μουσική και ασχολήθηκε ειδικότερα με την εκμάθηση βιολιού, η οποία συνέβαλε στη μετέπειτα συμμετοχή του στην Κρατική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Η αγάπη του για τη δημιουργία, για την αναζήτηση της τελειότητας και του διαφορετικού, είναι και τα στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά στον τρόπο ζωής του.

Ένα εντυπωσιακό ρεζουμέ

Σπούδασε κατασκευή βιολιών στο 'Istituto Professionale Internazionale per l'Artigianato Liutario e del Legno Antonio Stradivari' στην Κρεμόνα της Ιταλίας με καθηγητή το Maestro V. Bissolotti. Το 2003 πήρε το 'Diploma di Tecnico di Liuteria'. Το έτος 2003-2004 έκανε την πρακτική του εξάσκηση κοντά στον Maestro T.Matsushita. Το 2004 ειδικεύθηκε στην κατασκευή βιολιών αποκτώντας το πτυχίο της 'Qualifica Regionale di Liutaio'. Το 2005 πήρε το δίπλωμα του κατασκευαστή δοξαριών, αφού παρακολούθησε σχετικά μαθήματα με το Maestro G.Lucchi. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τιμήθηκε με αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των 'Premio grandi-Taglietti' (2001), 'XII Premio Maestro Piero Ferraroni' (2003) και 'Duilio Negroni' (2004).

Για την κατασκευή ενός βιολιού

Τα βιολιά, τα οποία κατασκευάζει είναι όλα χειροποίητα, σύμφωνα με την παράδοση της σχολής της Κρεμόνας, ακολουθώντας πιστά την τέχνη των αρχαίων μαέστρων, αρχίζοντας από την επιλογή των ξύλων και καταλήγοντας στην περίφημη συνταγή του βερνικιού. Αρχικά επιλέγει ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει και έπειτα κατασκευάζει το ανάλογο καλούπι. Στη συνέχεια, διαλέγει το ξύλο και αρχίζει σταδιακά να κολλάει και να σκαλίζει τα διάφορα μέρη έως ότου το άψυχο ξύλο αποκτήσει μορφή και ήχο. Η περίπλοκη αυτή διαδικασία απαιτεί γύρω στις 250 εργάσιμες ώρες και ένα μήνα επιπλέον για το βερνίκι. Για την επιτυχή διεκπεραίωση της παραπάνω διαδικασίας σημαντική προϋπόθεση είναι και η λεπτομερής παρατήρηση αρχαίων οργάνων διάσημων κατασκευαστών, καθώς επίσης και η μελέτη κλάδων όπως είναι η ακουστική φυσική, η τεχνολογία του ξύλου, η χημεία κ.ά.

Βιολί στα μέτρα σου

Από το 2006 δημιουργεί στο δικό του εργαστήριο στη Λευκωσία. Γνωρίζοντας ότι στην Κύπρο, οι περισσότεροι συνήθως προτιμούν ένα έτοιμο και πιο οικονομικό, αν και υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν και αντιλαμβάνονται την ποιοτική ανωτερότητα ενός χειροποίητου οργάνου, έχει συμπεριλάβει και την εισαγωγή έτοιμων ποιοτικών βιολιών, μεγάλου φάσματος, ώστε να εξυπηρετεί τις ποικίλες ανάγκες της κυπριακής αγοράς, ενώ παράλληλα, ασχολείται με επιδιορθώσεις και αναπαλαιώσεις αρχαίων οργάνων.

Μιχάλης Παντελίδης - MP Violins Ltd (22518586/99352605 www.mpviolins.com) Κατσώνη 16Γ, Λευκωσία.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close