Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου 2024
Η κωμωδία "Για όνομα" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, έρχεται στην Κύπρο με ένα εκπληκτικό θίασο ηθοποιών και μια παραγωγή που ετοιμάστηκε ειδικά για το κυπριακό κοινό. Πρόκειται για την ελληνική διασκευή της υπερ-επιτυχημένης γαλλικής κωμωδίας «Le Prenom» που ήταν υποψήφια το 2011 για 6 βραβεία Moliere. Η μεταφορά της στον κινηματογράφο το 2012 γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και έφθασε τα 2,5 εκατομμύρια θεατές. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το 2015 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου το καταχειροκρότησαν πάνω από 100,000 θεατές.
Τώρα έρχεται στην Κύπρο τον Ιούνιο για να μας κάνει να γελάσουμε πάρα πολύ. Το ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ είναι μια από τις πιο έξυπνες και πετυχημένες κωμωδίες που έχουν γραφτεί στο παγκόσμιο θέατρο.
Πρωταγωνιστούν πολύ αγαπημένοι ηθοποιοί: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουιζίδου, Κρατερός Κατσούλης, Ντόρα Μακρυγιάννη και ο Λευτέρης Ζαμπετάκης.
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Βικτόρ (Κρατερός Κατσούλης) περιμένει το πρώτο του παιδί. Η αδερφή του Ελιζαμπέτ (Ρένια Λουιζίδου) και ο άντρας της Πιερ (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) τον καλούν στο σπίτι τους για δείπνο μαζί με τη σύζυγό του Άννα (Ντόρα Μακρυγιάννη) και τον παιδικό τους φίλο Κλοντ (Λευτέρης Ζαμπετάκης). Κι ενώ περιμένουν την ως συνήθως αργοπορημένη Άννα και κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων, κάποια στιγμή η κουβέντα στρέφεται γύρω από το μωρό και ο Βικτόρ τους αποκαλύπτει ότι είναι αγόρι! Όταν τον ρωτούν ποιο όνομα έχει διαλέξει για να δώσει στο παιδί, η απάντησή του θα αναστατώσει την παρέα και θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα φέρουν το απόλυτο χάος! Μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα για χρόνια αποκαλύπτονται. Ψέματα που «προστάτευαν» σχέσεις και φιλίες έρχονται στο φως. Και επιβεβαιώνεται το μότο του έργου: ένα παιδί φέρνει την ευτυχία. Αλλά το όνομα που θα του δώσεις… μπορεί να φέρει μεγάλους μπελάδες.
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη «πρόκειται για ένα έργο που ασχολείται με τις κρυμμένες ιδεολογικές διαφορές που ανακύπτουν ως κεραυνός εν αιθρία μόλις τεθεί το ζήτημα του ονόματος αλλά πάνω από όλα είναι ένα ελαφρύ έργο που εξετάζει με ανάλαφρο τρόπο ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: τη βαθιά και πολύχρονη φιλία μεταξύ των ανθρώπων, τις διακυμάνσεις της και την αντοχή της ως κοινωνικού θεσμού παράλληλου ή και ανώτερου από την οικογένεια». Ένα παράδειγμα της προβληματικής του έργου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι και τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού που χώρισαν φίλους καρδιακούς ή παρά λίγο να διαλύσουν φιλίες χρόνων. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ τυχερός γιατί το καστ που επιλέχτηκε για το έργο συνδέεται ούτως ή άλλως με φιλικούς δεσμούς χρόνων, παράγοντας ενισχυτικός για την επιτυχία του εγχειρήματος.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-διασκευή : Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτισμοί: Alexandrar Jotovic
Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Αποστολόπουλος
Διευθύντρια σκηνής: Μόνικα Χατζηβασιλείου
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας :
Τετάρτη 5/6/2024 (ΠΡΕΜΙΕΡΑ) 9 μ.μ
Πέμπτη 6/6/2024 9 μ.μ
Παρασκευή 7/6/2024 9 μ.μ
Σάββατο 8/6/2024 – διπλή παράσταση 6 μ.μ (απογευματινή) – 9 μ.μ (βραδινή)
Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού:
Δευτέρα 10/6/2024 – 9 μ.μ
Τρίτη 11/6/2024 – 9 μ.μ
Τετάρτη 12/6/2024 – 9 μ.μ
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Uclan Cyprus – Πύλα :
Πέμπτη 13/6/2024 – 9 μ.μ
Παρασκευή 14/6/2024 – 9 μ.μ
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου :
Σάββατο 15/6/2024 στις 9 μ.μ
Κυριακή 16/6/2024 στις 6 μ.μ
ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ticketmaster.cy και στα καταστήματα ACS COURIER
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
05 Ιουνίου - 08 Ιουνίου 2024
-
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
10 Ιουνίου - 12 Ιουνίου 2024
-
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
13 Ιουνίου - 14 Ιουνίου 2024
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
15 Ιουνίου - 16 Ιουνίου 2024
Σχετικά
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival
Οι «Υπεργαλαξιακά Αποτυχημένοι» επιστρέφουν στη Λευκωσία με νέες παραστάσεις
Η κωμικοτραγική ιστορία του Κωνσταντίνου Τσίτσιου για τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και την αληθινή αντρική φιλία ανεβαίνει στο Flea Theatre