Ένα μοναδικό ξωκλήσι που περιτριγυρίζεται από αρχαία

Η Αγία Κυριακή ή Παναγία Χρυσοπολίτισσα είναι μια όμορφη μικρή εκκλησία με υψωμένα μονοπάτια γύρω από αυτή. Εάν πηγαίνεις προς τους Τάφους των Βασιλέων από το λιμάνι είναι καλά σηματοδοτημένο και θα το βρεις εύκολα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και υπάρχουν πολλά να δεις εκεί. Είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς κατά την παραμονή σου στην Πάφο και η ιστορία θα σε πάρει πίσω στο 45 μ.Χ. και μετέπειτα σε σημαντικά γεγονότα, όταν οι Άγιοι Παύλος και Βαρνάβας ήρθαν στην Κύπρο.

Είναι μια από τις πιο όμορφες βυζαντινές εκκλησίες του νησιού και είναι αφιερωμένη στην Παναγιά. Αυτό που την κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι ότι περιτριγυρίζεται από αρχαία κειμήλια και έχει πίσω της μια τεράστια ιστορία.

Η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα βρίσκεται στην Κάτω Πάφο και χτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του νησιού την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο. Εντός του χώρου βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Παύλος μαστιγώθηκε πριν ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος ασπαστεί τον Χριστιανισμό.

Ο ναός είχε αρχικά επτά κλίτη, αλλά αργότερα μειώθηκαν σε πέντε κλίτη. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Εάν δεν την έχεις επισκεφτεί έως τώρα, αξίζει να το κάνεις σύντομα!

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31