Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024
Κλειστό θα παραμείνει και φέτος το καλοκαίρι το περίφημο "Ναυάγιο" στη Ζάκυνθο, ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, λόγω κινδύνου κατολίσθησης.
Συγκεκριμένα, η πρόσβαση στο "Ναυάγιο", σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται τόσο στην παραλία από θαλάσσης όσο και από την στεριά, από το λεγόμενο πλάτωμα.
Ειδικότερα, η ΚΥΑ που υπογράφεται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι:
- Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η προσέγγιση – αγκυροβολία σκαφών
- Δεν επιτρέπεται το κολύμπι από επιβαίνοντες στα σκάφη οπουδήποτε μέσα στον κόλπο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής, η οποία ενώνει τα δύο άκρα (βόριο και νότιο) του όρμου
- Στο πλάτωμα, απαγορεύεται η πρόσβαση επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.
Να σημειωθεί πως η άμμος έχει σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό το κουφάρι του πλοίου, το οποίο για δεκαετίες έχει αφεθεί έρμαιο των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ειδικά τον χειμώνα, στην περιοχή.
Οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης και συντήρησης του πλοίου δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της ασυνενοησίας των πολλών φορέων που είτε έχουν, είτε διεκδικούν ρόλο στο Ναυάγιο. Γι’αυτό ο νέος Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με κυβερνητικούς φορείς, μαζί με τον τοπικό βουλευτή, Διονύση Ακτύπη, ζητώντας να αναλάβει ο Δήμος την αποκλειστική διαχείριση του Ναυαγίου, προκειμένου και ο ” Παναγιώτης” να σωθεί και να λειτουργεί όπως πρέπει και η παραλία και το πλάτωμα θέασης.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου μίλησε στην ΕΡΤ. Όπως είπε, "… από το 1980 που έγινε το ατύχημα με το καράβι και βρίσκεται εκεί… δεν έχει σκύψει κανένας επάνω σε αυτό το πρόβλημα για τη συντήρηση… Τώρα όμως ήρθε η ώρα εμείς εδώ στη Ζάκυνθο, να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο σημείο. Βλέπουμε όλοι πως το καράβι εξαφανίζεται… Είναι κρίμα ένα τόσο πολυφωτογραφημένο σημείο που έρχονται από όλο τον κόσμο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα σημείο στην Ελλάδα, να είναι στο έλεος του Θεού.
Οι επιστήμονες σήμερα αλλά και η τεχνολογία μπορεί να το επαναφέρει, να επαναφέρει την εικόνα αυτή την πολύ φωτογραφημένη, μπορεί να ξαναδημιουργήσει. Πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα το κράτος να παρέμβουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για να πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Αν μας δώσει τις άδειες και την ελευθερία να μπορέσουμε να κινηθούμε, εμείς αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι. Να τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε το καλοκαίρι να μπορεί πάλι και ο τουρίστας και ο επισκέπτης να έρθει να δει και να απολαύσει αυτή την πανέμορφη παραλία".
Σχετικά
Η Λευκωσία ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα και προσκαλεί τις δικές σου ιδέες
Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου παρατείνεται η υποβολή προτάσεων για το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου, που θα διαρκέσει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.
Ένα διήμερο αθλητισμού και κοινών εμπειριών για την ομάδα της Pafilia στο Minthis
Το τουρνουά padel και η γιορτινή εκδήλωση που ακολούθησε έφεραν κοντά τους ανθρώπους της Pafilia, σε ένα διήμερο γεμάτο αθλητισμό, συναδελφικότητα και όμορφες στιγμές στο Minthis.
Η Barbie τιμά τη Σελίν Ντιόν με συλλεκτική κούκλα εμπνευσμένη από την εμφάνισή της στα Όσκαρ του 1998
Η κούκλα αναπαριστά την εμφάνιση της Καναδής τραγουδίστριας όταν ερμήνευσε το «My Heart Will Go On» στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1998
Οι 20 καλύτεροι προορισμοί στο εξωτερικό για μαγικά Χριστούγεννα!
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου πλησιάζει και ονειρευόμαστε γιορτινά ταξίδια στο εξωτερικό
75 επισκέψεις σε 24 χρόνια: Ο Βρετανός που έκανε το Louis Phaethon Beach δεύτερο σπίτι του
Για τον Paul Ingledew, η επιστροφή στην Πάφο δεν είναι πια διακοπές αλλά επιστροφή σε ένα μέρος γεμάτο ανθρώπους, αναμνήσεις και στιγμές ζωής.
Πανσέληνος Οκτωβρίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί στον ουρανό το «Φεγγάρι του Κυνηγού»
Από πού πήρε το όνομα του το «Φεγγάρι του Κυνηγού» και ποια είναι η ιδανικότερη στιγμή για να τη δείτε
Αυτές είναι οι νικήτριες των 21ων Βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Xρονιάς 2026
Μια λαμπερή και συγκινητική βραδιά μόλις έχει ολοκληρωθεί.
Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση
Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με πιθανές τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια παράλια.
Καλοκαίρι 2027: Ανακοινώθηκαν νέα αεροπορικά δρομολόγια από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Ανακηρύχθηκαν οι 15 πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης για διακοπές
Σύμφωνα με τα Condé Nast Traveller's 2026 Readers' Choice Awards
«Οι πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης»: Αυτή η χώρα κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις
Η Ευρώπη διαθέτει αμέτρητους δημοφιλείς προορισμούς, όμως μία πόλη ξεχωρίζςι για τη φιλοξενία της, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης για το 2026
Το "Baywatch" επιστρέφει και έσκασε το πρώτο τρέιλερ
Αν η τελευταία σας ανάμνηση από τους ναυαγοσώστες στα κόκκινα είναι από τον σεισμό του 1999, ετοιμαστείτε, καθώς η σειρά-φαινόμενο αναβιώνει τον Ιανουάριο.