Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2024
Με την απονομή των βραβείων, των διακρίσεων και των πιστοποιητικών συμμετοχής, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος για Παιδιά και Νέους 2024. Ο Διαγωνισμός εγκαινιάστηκε φέτος για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του παιδικού και νεανικού τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, Αθηνάς Ξενίδου.
Στόχος του διαγωνισμού, είναι να δώσει ευκαιρία στους νέους δημιουργούς και να αναδείξει το ταλέντο τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ριάλτο, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του Dan Panek «Big Dreams» και της συζήτησης του Τσέχου σκηνοθέτη με το κοινό, στην παρουσία της Δρος Έλενας Χριστοδουλίδου, Ανώτερης Μορφωτικής Λειτουργού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Αλέξη Βασιλείου, Γενικού Διευθυντή του Θεάτρου Ριάλτο.
Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 27 ταινίες μικρού μήκους από όλη την Κύπρο διάρκειας 1-2 λεπτών, με θέμα την «Ψυχική Ανθεκτικότητα». Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία.
Η επταμελής Κριτική Επιτροπή, που αποτελούσαν επαγγελματίες του χώρου από την Κύπρο και το εξωτερικό απένειμε τα εξής βραβεία:
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 8-11 ετών στο «Κανένας μόνος» από το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Κ.Β.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 12-15 ετών στο «Resilience», σε σενάριο/ σκηνοθεσία των Gregory Sammal, Arina Sammal, φωτογραφία της Aleksandra Antamoshkina και ερμηνεία της Polina Kuznetsova.
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για ηλικίες 16-19 ετών στο «Mama» σε σενάριο/ σκηνοθεσία/ φωτογραφία/ μοντάζ της Άννας Χριστίνας Γκρόζα και ερμηνεία των Άννας Χριστίνας Γκρόζα, Μαρίας Γκρόζα, Αντριάνας Νινίτζοβα.
Οι πρώτες τρεις ταινίες που βραβεύθηκαν προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, πριν από την προβολή των ταινιών μεγάλου μήκους για παιδιά και νέους που έχουν επιλεγεί για το Φεστιβάλ.

Η επιτροπή απένειμε επίσης τις παρακάτω διακρίσεις:
Πρωτότυπης Ιδέας: «Τα Ζάρια ή/ κι εμείς;», Λύκειο Αγίου Αντωνίου
Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Ψευδαισθήσεις, Λύκειο Παλιομετόχου
Μοντάζ: «Garbage Out»
Σεναρίου: «Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο»
Ερμηνείας: Darcy Jordan- «Midnight Pain» & Μιχάλης Τανακίδης- «Ψευδαισθήσεις», Λύκειο Παλιομετόχου
Ερμηνείας Ensemble: «Πάμε πάλι!», Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
Σκηνοθεσίας: «Si Velis Possis» (Εάν θέλεις μπορείς), Προπαρασκευαστική Μαθητεία Λευκωσίας
Σχεδιασμού Ήχου: «Ζήσε», Λύκειο Λινόπετρας
Artistic Vision «Within»
Unique Voice: «Keep Up»
Special Mention: «Στιγμές ζωής», Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας
Πιστοποιητικό επιτεύγματος έλαβαν οι παρακάτω ταινίες:
«Invictus»
«Ανεξίτηλο μελάνι», Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας
«Μετάβαση απο το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοφάγου
«Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί», Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου
«Δες το αλλιώς», Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
«Ψυχική ανθεκτικότητα», Δημοτικό Σχολείο Ακακίου
«Εγώ μίλησα» Λύκειο Κοκκινοχωρίων
«Cognitive Distortion»
«Έκλειψη»
«Finding Balance», International School of Pafos
«Μην τα παρατάς»
«Distant Echoes»
«Θες κι εσύ μια αγκαλιά;», Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας
Η επταμελής επιτροπή
Την 7μελή διεθνή επιτροπή αποτέλεσαν η σεναριογράφος Danielle Wolff, η line producer/ physical producer Έλενα Πριοβόλου, ο σκηνοθέτης Jesus Garcés Lambert, η παραγωγός και σεναριογράφος Aneta Dobies, η creative producer, σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Mary Kolonia, η εκπαιδεύτρια υποκριτικής, παραγωγός, και μάνατζερ ταλέντων Σοφία Παπαδοπούλου και ο ηθοποιός Ανδρέας Μάρκου.
Η συνέχεια για το φεστιβάλ
Μετά την ολοκλήρωση των προβολών σε Λεμεσό και Λευκωσία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2024 περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «Searching» (12+) του Aneesh Chaganty (102’, 2018, ΗΠΑ, Ρωσία) στη Λάρνακα (UCLAN), την Τρίτη 16 Απριλίου, 4 μ.μ. Ακολουθεί masterclass για τη χρήση της τεχνικής Screenlife (για έφηβους 16+) με την εκτελεστική παραγωγό του «Searching» Maria Zatulovskaya.
Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στη Λευκωσία τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Συγκεκριμένα, το εργαστήρι «Υποκριτική για Εφήβους» (13+) με την Αντρεανή Κωνσταντή την Τετάρτη 17 Απριλίου, 6-9μ.μ. στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, το εργαστήρι «Κινηματογραφώ τα Όνειρά μου» (15-21 ετών) με τη Διονυσία Κοπανά την Πέμπτη 18 Απριλίου 10π.μ. στον Σύνδεσμο για Παιδιά με Αυτισμό στη Λευκωσία, το εργαστήρι «Η Τέχνη του Χειροποίητου Animation» (8-14 ετών) με τον Γιώργο Τσαγγάρη το Σάββατο 20 Απριλίου 10π.μ. στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το εργαστήρι «Speed Filmmaking» (14+) με τον Σταύρο Παμπαλλή το Σάββατο 20 Απριλίου 10π.μ. στην Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.
* Για να δηλώσετε συμμετοχή για τα εργαστήρια, συμπληρώστε το ακόλουθο έντυπο: forms.gle/h2tZHi1VSt3qYdHG6
Σχετικά

Πέθανε ο μεγάλος σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Ο Ρέντφορντ υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πιο αγαπητούς πρωταγωνιστές του αμερικανικού κινηματογράφου

Maestro: Οι δύο ηθοποιοί που προστίθενται στην 4η σεζόν της σειράς
Οι φανατικοί της σειράς μετρούν αντίστροφα για να δουν τη συνέχεια της συναρπαστικής ιστορίας

Το ντοκιμαντέρ "The (M) Factor: Shredding the Silence on Menopause" επιστρέφει στην Κύπρο για μία ακόμη αποκλειστική προβολή
Μία εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση για την υγεία των γυναικών

Το ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη
Με ελεύθερη είσοδο

GoetheKino: Ζητήματα Οικογένειας, με προβολές βραβευμένων ταινίων
Μια σειρά προβολών και συζητήσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε γύρω από τις σχέσεις στην οικογένεια

The Super Mario Galaxy Movie: Ο Μάριο επιστρέφει και μας πάει… στο διάστημα!
Από το Βασίλειο των Μανιταριών στα άστρα – η πιο επική περιπέτεια ξεκινά το 2026.

Οι Κύπριοι σκηνοθέτες Σύλβιας Νικολαΐδου και Νικόλας Ιορδάνου κέρδισαν το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Δράμας
Η δημιουργική ομάδα από την Πάφο παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τον συμβολισμό και τη σημασία του αλατιού στην ιαπωνική κουλτούρα

Θερινό σινεμά με την πολυβραβευμένη ταινία La La Land σε μία υπέροχη αυλή
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμα Στόουν χορεύουν κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λεμεσού

Νέες πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη: Από το αποχαιρετιστήριο “Downton Abbey” μέχρι το σκοτεινό “The Long Walk”
Συγκίνηση, δράση, θρίλερ και νοσταλγία σε μια εβδομάδα γεμάτη κινηματογραφικές εμπειρίες

Netflix: Η ξέφρενη ζωή του Τσάρλι Σιν και οι νέες σειρές της εβδομάδας
Όλες οι νέες σειρές και οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Netflix αυτή την εβδομάδα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: O Χρυσός Λέων στον Τζιμ Τζάρμους - Όλοι οι νικητές
Η ταινία «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους κέρδισε Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Μπένι Σάφντι απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Smashing Machine»

Το βράδυ της Κυριακής βλέπουμε σινεμά στην παραλία, κάτω από την πανσέληνο!
Πάρε μαξιλάρι και ζήσε τον κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια!