18-21 April 2024
Φεστιβαλ

Έρχεται το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας με ποιητές από εννιά χώρες

Υπό τη θεματική «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής της ειρήνης και της διαφορετικότητας»

Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2024

Η πόλη της Λάρνακας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ένα από τα πιο αναμενόμενα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Απριλίου.

Υπό τη θεματική «Ο ποιητικός λόγος εκφραστής της ειρήνης και της διαφορετικότητας», η τετραήμερη διοργάνωση φέρνει κοντά ποιητές και ποιήτριες καθώς και μουσικούς και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην παραδοσιακή και σύγχρονη ποιητική έκφραση.

Οι Νάσος Βαγενάς και Νίκος Ορφανίδης θα είναι οι τιμώμενοι ποιητές του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ενώ συμμετέχουν με απαγγελίες ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και επτά ακόμη χώρες του κόσμου.  

Για τους τιμώμενους θα μιλήσουν αντίστοιχα ο Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομότιμος Καθηγητής Λογοτεχνίας Ιονίου Πανεπιστημίου και η Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τη δομή Πολιτισμού Culture & Art EleTrion. Τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και στηρίζεται από τον Δήμο Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα φιλοξενούνται στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος», στη Λάρνακα. Παράλληλες δράσεις θα διεξαχθούν στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, στο Λύκειο Λιβαδιών και στην κοινότητα Καλαβασού.

Παρουσίαση προγράμματος: Μόνικα Μελέκη, Νεοκλής Νεοκλέους.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προγραμματίζεται μία ιδιαίτερη μουσικοποιητική βραδιά στις 20 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ.Λυκούργος», με τη συμμετοχή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στην απαγγελία και της Μαρίας Παπαπετροπούλου στο πιάνο. Θα παρουσιαστεί το ελεγείο «Γη Μήτηρ» με την κλασική πιανιστική μουσική του σκιόφωτος, της ρευστότητας, των πολλών διακυμάνσεων της ψυχής.

Συμμετέχοντες ποιητές

Από το εξωτερικό συμμετέχουν οι ποιητές: Anthony Caleshu (Βρετανία), Marianne Catzaras (ελληνικής καταγωγής, Τυνησία-Γαλλία), Nina Medved (Σλοβενία), Alexandre Mexis (Γαλλία), Valentina Μurrocu (Iταλία), Zdravko Οdorcic (Κροατία) και Ginger F. Zaimis (ελληνικής καταγωγής, ΗΠΑ).

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι ποιητές: Λευτέρης Αχμέτης, Πένυ Δέλτα, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ηλίας Κεφάλας, Χρήστος Κούκης, Κώστας Κρεμμύδας (Eπιστημονική Επιτροπή), Τριαντάφυλλος  Η. Κωτόπουλος (Πρόεδρος Φεστιβάλ), Αλεξάνδρα- Ευτυχία Λουκίδου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Πάνος Μυρμιγγίδης, Λίνα Νικολακοπούλου (Ειδική Σύμβουλος Φεστιβάλ), Δημήτρης Πέτρου, Νίκος Πουλινάκης, Ειρήνη Ρηνιώτη, Αντώνης Δ.  Σκιαθάς (Επιστημονική Επιτροπή) και Λίλια Τσουβά.

Από την Κύπρο συμμετέχουν οι ποιητές: Παύλος Ανδρέου, Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ), Λεωνίδας Γαλάζης, Αλεξάνδρα Γαλανού, Μεχμέτ Γιασίν, Δημήτρης Γκόγκας, Ευθύβουλος Ευθυβούλου (Οργανωτική Επιτροπή), Αλεξάνδρα Ζαμπά (Επιστημονική Επιτροπή), Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Επιστημονική Επιτροπή), Πάμπος Κουζάλης, Χρίστος Μαυρής, Λίλη Μιχαηλίδου, Αντώνης Μπαλασόπουλος, Όλγα Οικονομίδου (Οργανωτική Επιτροπή), Ευριδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Αντώνης Πιλλάς, Ειρήνη Σιδερά (Οργανωτική Επιτροπή), Νάντια Στυλιανού (Επιστημονική Επιτροπή), Αντρέας Τιμοθέου (Οργανωτική Επιτροπή),  Φραντζέσκα Φραντζέσκου Εμμανουήλ, Αντρέας Χατζηχαμπής, Μαρία Χριστοδούλου (Οργανωτική Επιτροπή), Άνδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου (Οργανωτική Επιτροπή).

Τιμητική συμμετοχή: Πέτρος Στυλιανού

Το Πρόγραμμα

Πέμπτη 18 Απριλίου, 8μ.μ.  

  • ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ: Ειρήνη Ρηνιώτη / Δημήτρης Γκόγκας / Mehmet Υashin / Ginger Ζaimis / Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος / Λίλη Μιχαηλίδου / Δημήτρης Πέτρου / Valentina Μurrocu / Παύλος Ανδρέου / Αντώνης Δ. Σκιαθάς / Νάντια Στυλιανού / Χρήστος Κούκης / Ιωσήφ Ιωσηφίδης / Marianne Catzaras / Ανδρη Χριστοφίδου-Αντωνιάδου / Αλεξάνδρα Γαλανού / Κωνσταντίνος Μπούρας / Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου
  • ΧΟΡΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ: Σχολή χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά

Παρασκευή 19 Απριλίου, 8μ.μ.

  • TΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΑΣΟ ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΙΔΗ: Τον Νάσο Βαγενά παρουσιάζει η Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Νίκο Ορφανίδη παρουσιάζει ο Θεοδόσης Πυλαρινός, ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ποιήματα των τιμώμενων ποιητών απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Χάρης Αττώνης και Χρυστάλλα Καλλένου.

  • ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ: Anthony Caleshu / Ιουλίτα Ηλιοπούλου / Λίνα Νικολακοπούλου
  • ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ: Φωνητικό Σύνολο Δήμου Λάρνακας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γερολέμου. Σόλο τραγούδι: Νικόλας Σαββίδης.

Σάββατο 20 Απριλίου, 8μ.μ.

Μουσικοποιητική βραδιά: • «ΓΗ ΜΗΤΗΡ»

Μία διπλή ανάγνωση του αποχαιρετισμού, των πολλών χρωμάτων της θλίψης μέσα από την ποίηση και τη μουσική. Μια σύγχρονη ποιητική γραφή, το ελεγείo «Γη Μήτηρ» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε, σε συνδυασμό με την κλασική πιανιστική μουσική του σκιόφωτος, της ρευστότητας, των πολλών διακυμάνσεων της ψυχής. Από την πνευματικότητα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, στην ιμπρεσσιονιστική μουσική του Κλώντ Ντεμπισύ, από το πρελούδιο «Βήματα στο χιόνι», στην υδάτινη Σαραμπάντα του Χατζιδάκι και στην ευαισθησία του «Τρεις φορές η Αγάπη» του Γιώργου Κουρουπού. Μια παράλληλη, συνειρμική ανάπτυξη μουσικού και ποιητικού κειμένου, κάτω από τον εσωτερικό φωτισμό της μνήμης, των καταιγιστικών αισθημάτων αγάπης κι απόγνωσης.

Ερμηνεύουν:

  • Μαρία Παπαπετροπούλου: πιάνο
  • Ιουλίτα Ηλιοπούλου: απαγγελία.
  • «ΜΝΗΜΗ ΣΩΜΑΤΟΣ»

Η χορογράφος Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl προτείνει το πρωτότυπο έργο «Μνήμη Σώματος» πάνω σε ποιήματα του Ν. Ορφανίδη και Ν. Βαγενά, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας Ποίησης 2024. Τα επιλεγμένα ποιήματα γίνονται η πηγή έμπνευσης για να ξεδιπλωθεί ένα ιδιαίτερο σύμπαν εικόνων, συναισθημάτων και αισθήσεων όπου η ποίηση συναντά την λυρική ουσία της μουσικής και του χορού.

  • Σύλληψη/δραματουργία/χορογραφία: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
  • Μουσική: Frederic Chopin (Nocturne), Erik Satie (Gnossiens 2,3,4), Gabriel Faure (Pavane).
  • Χορεύτριες /χορευτής: Γεωργία Κωνσταντίνου Κλάρκ, Άνθη Κέττηρου, Σωτήρης Σωτηρίου.

Απαγγέλλει ο ποιητής Νάσος Βαγενάς τα ποιήματά του «Λουτρό», «Ολονυχτία» και «Ξαπλωμένη Γυναίκα» και ο ηθοποιός Εύρος Βασιλείου τα ποιήματα του ποιητή Νίκου Ορφανίδη « Η γυναίκα με το πέπλο μου χτυπάει την πόρτα», «Υστερόγραφο Α’» και « Υστερόγραφο Β’».

Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.

Κυριακή 21 Απριλίου, 10.30π.μ.

  • AΠΑΓΓΕΛΙΕΣ: Αλεξάνδρα Ζαμπά / Ευθύβουλος Ευθυβούλου / Zdravko Οdorcic / Πάνος Μυρμιγγίδης / Όλγα Οικονομίδου / Χρήστος Μαυρής / Αντώνης Μπαλασόπουλος / Πένη Δέλτα / Εύη Στυλιανού / Λεωνίδας Γαλάζης/ Nina Medved / Λευτέρης Αχμέτης / Ειρήνη Σιδερά / Αλεξάνδρα-Ευτυχία Λουκίδου/ Ηλίας Κεφάλας / Ευριδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου/ Μαρία Χριστοδούλου / Πουλινάκης Νίκος/ Πάμπος Κουζάλης/ Τσούβα Λίλια/ Χατζηχαμπής Αντρέας/ Κρεμμύδας Κώστας / Πιλλάς Αντώνης / Φραντζέσκου Εμμανουήλ Φραντζέσκα/ Τιμοθέου Αντρέας / Mexis Alexandre

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close