Πάμε Ταξίδι , Guide

Η σούπερ οικονομική ευρωπαϊκή πόλη με το τοπ φαγητό και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα

Την αποκαλούν «Ροζ Ευρωπαϊκή Πόλη» και είναι ένας προορισμός τρομερά βολικός για να δεις πολλά μέρη σε ένα ταξίδι

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2024

Όταν διαβάζεις για ταξίδι στη Γαλλία, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι τα έξοδα. Όχι μόνο για να πας, αλλά και για να περάσεις εκεί, να φας, να μετακινηθείς, να θαυμάσεις τα αξιοθέατα, όπως κάνεις σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη. Από το Παρίσι μέχρι τις πόλεις της ριβιέρας στο νότο, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Γιατί, λοιπόν, να μην κοιτάξεις κάπου ενδιάμεσα;

Η ροζ ευρωπαϊκή πόλη σε περιμένει
Η Τουλούζ, η «ροζ πόλη» της Γαλλίας, αποπνέει όλη την αρχοντιά, τη φινέτσα και την ομορφιά της χώρας, αλλά χωρίς τις τσουχτερές τιμές τους. Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας (μετά το Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Λυών), άρα δεν πρόκειται για χωριό, κι ως ευρωπαϊκή πόλη έχει πολύ πλούσια ιστορία, τόσο παλαιότερη, όσο και σύγχρονη. Σύμφωνα με τα διεθνή τουριστικά rankings, η Τουλούζ είναι η πιο δυναμική γαλλική πόλη, με πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται και πολλά πράγματα για να κάνεις και να δεις. Από απολύτως οικονομικά μέχρι εντελώς δωρεάν.

Capitole de Toulouse
Δεν υπάρχει άλλο σημείο εκκίνησης της… περιπέτειας από την διάσημη πλατεία του δημαρχείου. Η Place du Capitole είναι μια τεράστια σε μέγεθος πλατεία που κυριαρχείται από τη νεοκλασική πρόσοψη μήκους 128 μέτρων του Capitole, του δημαρχείου. Χτισμένο γύρω στο 1750, αυτό το αριστούργημα μπορείς να το επισκεφθείς δωρεάν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα δωμάτια Salle des Illustres είναι ίσως τα πιο περίτεχνα σ’ αυτή την ευρωπαϊκή πόλη. Το πιο εντυπωσιακό απ’ αυτά είναι η Salle Henri-Martin, ένα ορθογώνιο δωμάτιο γεμάτο με μεγάλους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες τοπικών σκηνών στην Τουλούζη του 19ου αιώνα.

Jardin Japonais
Σου προκαλεί εντύπωση; Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις γαλλικά, θα κατάλαβες ότι πρόκειται περί ενός… ιαπωνικού κήπου σε ευρωπαϊκή πόλη. Βρίσκεται στην καρδιά του πάρκου Compans-Caffarelli, χτίστηκε το 1981 από τον τότε δήμαρχο μετά από ένα ταξίδι στο Κιότο της Ιαπωνίας. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ απ’ αυτά που είδε, που αποφάσισε ότι η Τουλούζ χρειαζόταν κάτι παρόμοιο για τους κατοίκους της κι έφτιαξε έναν ολόκληρο χαλαρωτικό κήπο με ιαπωνικά φυτά. Τοξωτές γέφυρες, περιποιημένο γκαζόν αρκετός χώρος για να χαλαρώσεις και η σκιά κάτω από τα πράσινα δέντρα της μπορεί να είναι το καλύτερο σημείο της πόλης για να διαβάσεις ένα βιβλίο και να ακούσεις τα πουλιά να τραγουδούν. Υπάρχει και μια μικρή λίμνη γεμάτη ψαράκια και χελώνες.

L’Enfant au bonnet d’âne
Όλο αυτό σημαίνει «το παιδί με το μάλλινο σκουφάκι». Τι είναι αυτό; Ένα πλαστικό άγαλμα, που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη James Colomina το 2017. Θα το ανακαλύψεις αν πλησιάσεις την υπέροχη γέφυρα Pont Neuf του 17ου αιώνα από τη βόρεια πλευρά της. Από μακριά παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο θέαμα, μοιάζει με… διαβολάκι. Κι όμως, όσο πλησιάζεις το βλέπεις να κάθεται σε μια από τις επτά καμάρες της γέφυρας. Το συγκεκριμένο άγαλμα αντιπροσωπεύει όλους όσους έχουν παραγκωνιστεί, στιγματιστεί ή απομονωθεί από την κοινωνία και αποτελεί το νέο σύμβολο υπερηφάνειας γι’ αυτή την ευρωπαϊκή πόλη.

toulouzi-gallia2.webp

Basilique du Saint Sernin
Οι ιεροί ναοί της καθολικής εκκλησίας σε ολόκληρη τη Γαλλία έχουν μια, λίγο-πολύ, συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Λίγες οι εξαιρέσεις, όπως η βασιλική του Saint Sernin, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του δημαρχείου. Το καμπαναριό της είναι μυτερό, θυμίζοντας τον εμβληματικό Πύργο του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Επίσης το πιο φανταχτερό είναι τα τούβλα με τα οποία έχει χτιστεί, χρώματος ροδακινί. Κάνουν εξαιρετική αντίθεση με τον γαλανό ουρανό , που θα τον συναντήσεις πολύ συχνά σ’ αυτή την ευρωπαϊκή πόλη.

Garonne
Ο εμβληματικός ποταμός (σε παλαιότερους ελληνικούς χάρτες αναφερόταν ως… Γαρούνας!) ρέει για πάνω από 500 χιλιόμετρα από τα κεντρικά ισπανικά Πυρηναία, και περνάει την ευρωπαϊκή πόλη ως τις εκβολές στο λιμάνι του Μπορντό. Το να κάθεσαι στις όχθες του κι απλά να κοιτάζεις τη γαλήνη του τοπίου και τους ανθρώπους που περνούν είναι ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πόλη. Ειδικά τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι κουβεντιάζουν, πίνουν και κουνούν τα πόδια τους πάνω από το ποτάμι. Στις δυτικές όχθες κυρίως υπάρχουν πολλά εστιατόρια για όλα τα βαλάντια, ακόμα και για γρήγορο φαγητό. Τα μπαρ γύρω από την περιοχή αυτή αφθονούν, όμως για πιο οικονομικά μπορείς να αγοράσεις ένα μπουκάλι κρασί και να το απολαύσεις όπου σου αρέσει.

Marché Victor Hugo
Κατασκευασμένη το 1959 με μοντέρνο στιλ μπρουτάλ, το κτίριο της κλειστής αγοράς Victor Hugo, βαμμένο στο χρώμα της ζάχαρης, μοιάζει με δημιουργία του Escher εκ πρώτης όψεως. Όσο πλησιάζεις, όμως, την ανακαλύπτεις. Έντονα αρώματα αναδύονται από κάθε πάγκο καθώς περνάτε από πικάντικα τυριά, φρεσκοαλιευμένα ψάρια και λαχταριστά wine bar. Με τη γοητεία αυτής της περιοχής με όλα τα είδη πάπιας και χήνας, υπάρχει ακόμη και ένας πάγκος αφιερωμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου στο φουά γκρα, το εμβληματικό έδεσμα στην ευρωπαϊκή πόλη. Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικοί πάγκοι για να διαλέξεις προϊόντα ή απλά να χαζέψεις.

Couvent des Jacobins
Ένα επιβλητικό επταώροφο οκταγωνικό καμπαναριό και μια τη θολωτή οροφή σε σχήμα φοίνικα κάνει αυτό το κτίριο πολύ ξεχωριστό. Το Couvent des Jacobins είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ιδρύματα της Τουλούζ. Σε αντίθεση με ό,τι μπορείς να συναντήσεις σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, έχει δωρεάν είσοδο. Εκεί βρίσκονται η μητρική εκκλησία του Δομινικανού Τάγματος, τα λείψανα του Αγίου Θωμά του Ακινάτη βρίσκονται στο κέντρο κάτω από τους φοίνικες μετά την αποστολή τους από τον Πάπα Ουρβανό Ε’. Ο Ακινάτης, ο πατέρας της σύγχρονης θεολογίας, αν και ήταν Ιταλός (από τη Σικελία), ανήκε σ’ αυτό το μοναχικό τάγμα. Υπάρχει και μοναστήρι στο πίσω μέρος, με είσοδο που κοστίζει 5 €.

Canal du Midi
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα σε ευρωπαϊκή πόλη του 17ου αιώνα. Το Canal du Midi ρέει από την Τουλούζη 241 χιλιόμετρα μέχρι μια λιμνοθάλασσα που εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ενώ τα ωραιότερα τμήματα του καναλιού βρίσκονται στην ύπαιθρο μεταξύ της πόλης και των ακτών. Υπάρχει εξαιρετικός χώρος για περπάτημα και ποδήλατο κατά μήκος του καναλιού, το οποίο τώρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Musée des Augustins
Με την τεράστια συλλογή από πίνακες και γλυπτά που καλύπτουν στυλ σε οκτώ αιώνες, το Musée des Augustins θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή του την ποικιλία, όμως εξακολουθεί να είναι δωρεάν για το κοινό. Χτισμένο τον 14ο αιώνα σε γαλλικό νότιο γοτθικό στιλ με ροζ τούβλα, το κτίριο λειτουργούσε ως ιερός ναός, όμως η χρήση του άλλαξε μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Τώρα ένα από τα παλαιότερα μουσεία στη Γαλλία (άνοιξε το 1795), το έργο του εκτίθεται σε διάφορες αίθουσες, με ευρωπαίους ζωγράφους από τον από τον 17ο ως το 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεγάλων ονομάτων όπως ο Μανέ, ο Μουρίγιο και ο φιλέλληνας Ντελακρουά.

Πηγή: www.intronews.gr

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close