Πάμε Ταξίδι , Guide

Τα 10 καλύτερα μέρη που πρέπει να δει κανείς στην Ελλάδα σύμφωνα με το Lonely Planet

Από τα μαγευτικά νησιά με τα παραδοσιακά χωριά και τις καταγάλανες θάλασσες μέχρι την ηπειρωτική χώρα, που είναι πλούσια σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2024

Από τα μαγευτικά νησιά μέχρι την ηπειρωτική χώρα, ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet ξεχώρισε και παρουσιάζει τα δέκα μέρη που πρέπει να δει κανείς στην Ελλάδα.

Όπως οι Σειρήνες με το τραγούδι τους προσέλκυαν τους ναυτικούς, έτσι και η Ελλάδα χρόνια τώρα προσελκύει με τα φανταστικά της μέρη τον ταξιδιώτη να την επισκεφθεί.

Από τα μαγευτικά νησιά με τα παραδοσιακά χωριά και τις καταγάλανες θάλασσες μέχρι την ηπειρωτική χώρα, που είναι πλούσια σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το Lonely Planet παρουσιάζει τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος στην Ελλάδα. Ας δούμε τι αναφέρει για κάθε προορισμό και τα tips που προτείνει ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός.

Αθήνα
Όπου κι αν περπατήσετε στην ιστορική πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι αρχαίοι έχουν περπατήσει στο παρελθόν - ακόμα και αν πλέον η πόλη δεν θυμίζει τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Από την Ακρόπολη (της οποίας το κόσμημα στο στέμμα είναι ο Παρθενώνας του 5ου αιώνα π.Χ.) μέχρι το υπόγειο μετρό (όπου ορισμένοι σταθμοί διαθέτουν αρχαϊκά ευρήματα), η Αθήνα είναι γεμάτη με ιστορικά μέρη, μνημεία και μουσεία. Ένα Athens Pass (εισιτήριο που επιτρέπει την είσοδο στην Ακρόπολη και σε έξι ακόμη τοποθεσίες) σας δίνει την δυνατότητα να παρακάμψετε τις ουρές και να εξερευνήσετε ένα βιβλίο ιστορίας, με το Μουσείο της Ακρόπολης να αποτελεί must see.

Η Αθήνα αποτελεί μία από τις πιο ζωντανές μητροπόλεις της Ευρώπης – κάτι που θα καταλάβετε με μια βόλτα σε γειτονιές όπως η Πλάκα, το Μοναστηράκι και μοντέρνο Παγκράτι. Για το βράδυ, αξίζει μια βόλτα στο Γκάζι για live μουσική, μια ταινία σε ένα θερινό σινεμά στο Θησείο ή ένα ποτό σε κάποιο από μαγαζιά γύρω από την Ερμού.

Tip: Κλείστε online εισιτήρια για να δείτε μια παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, που λαμβάνει μέρος κάθε καλοκαίρι.

Μήλος
Οι περισσότερες από 70 παραλίες, οι κρυμμένες θαλάσσιες σπηλιές και τα «σύρματα», τα παραδοσιακά πολύχρωμα κτίσματα που προορίζονται για τη φύλαξη των βαρκών, αποτελούν κάποιους από τους βασικούς λόγους που η Μήλος έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών ταξιδιωτών. Η ηφαιστειακή προέλευση του νησιού είναι εμφανής στο σχεδόν σεληνιακό τοπίο του Σαρακήνικου, όπου οι πιο τολμηροί βουτούν από τα βράχια στα τιρκουάζ νερά του Αιγαίου. Φτάστε νωρίς στην παραλία του Γέροντα για να απολαύσετε το πανέμορφο και άγριο φυσικό τοπίο με τις σπηλιές και να κολυμπήσετε με την ησυχία σας.

Tip: Κρατήστε μερικές ημέρες για να επισκεφθείτε την Κίμωλο, ένα μικρό νησί βορειοανατολικά της Μήλου που είναι προσβάσιμο με καράβι. Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της είναι τα Πράσσα, όπου η χοντρή, λευκή άμμος αναδεικνύει τα ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά.

Ρόδος
Η Ρόδος ξεχωρίζει χάρη στην ατμοσφαιρική μεσαιωνική παλιά πόλη της, που προστατεύεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αναπτύχθηκε τον Μεσαίωνα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, οι οποίοι έχτισαν τζαμιά, λουτρά και σπίτια, πολλά από τα οποία πλέον έχουν αναστηλωθεί. Μια βόλτα στην πλακόστρωτη οδό των Ιπποτών θα σας μεταφέρει σε μιαν άλλη εποχή. Από τη λίστα σας δεν πρέπει να απουσιάσει η επίσκεψη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο διαθέτει εκπληκτικά ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά μωσαϊκά, καθώς και στην εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου.

Tip: Κλείστε μια ξενάγηση στην παλιά πόλη για μια πλήρη εικόνα της ιστορίας της.

Σαντορίνη
Είτε είστε ζευγάρι είτε ταξιδεύετε μόνοι σας, είναι δύσκολο να μην υποκύψετε στη γοητεία της Σαντορίνης. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια της Οίας, που μοιάζουν βγαλμένα από καρτ ποστάλ. Κάντε μπάνιο στις ιαματικές πηγές που θερμαίνονται από ένα ενεργό ηφαίστειο, χαλαρώστε σε παραλίες με μαύρη άμμο και επισκεφθείτε τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ο οποίος διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα αποχέτευσης.

Tip: Κλείστε μια ιδιωτική περιήγηση στα μικρά οινοποιεία της Σαντορίνης, όπου μια νέα γενιά αμπελουργών δίνει νέα πνοή σε παραδοσιακά κρασιά όπως το mezzo και το Νυχτέρι.

Ήπειρος
Στα δυτικά της Ελλάδας βρίσκεται η Ήπειρος, μια απομακρυσμένη περιοχή με πανύψηλες βουνοκορφές, ορμητικά ποτάμια και κρυμμένα φαράγγια. Ετοιμαστείτε για πεζοπορία στα αλπικά ύψη της Δρακολίμνης της Τύμφης και διασχίστε τα πυκνά δάση, τις απόκρυμνες κορυφές και τις κατηφόρες του εντυπωσιακού φαραγγιού του Βίκου. Στους ποταμούς Βοϊδομάτη και Άραχθο σας περιμένουν έντονες συγκινήσεις για ράφτινγκ στα λευκά νερά, ενώ οι λάτρεις του canyoning μπορούν να επιλέξουν από μια πλειάδα διαδρομών.

Κύθνος και Σέριφος
Αν οι ήσυχες αμμώδεις ακτές, οι απλές παραθαλάσσιες ταβέρνες και τα ανόθευτα χωριά είναι περισσότερο το στυλ σας, τα ήσυχα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, η Κύθνος και η Σέριφος αξίζουν σίγουρα να βρίσκονται στη λίστα σας. Η Κύθνος έχει βαθιούς, απάνεμους όρμους και παραλίες με αρμυρίκια και ασημί άμμο, όπως οι Λεύκες και η Νάουσα. Η ανεμοδαρμένη Σέριφος, δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά, διαθέτει μαγευτικές αμμώδεις παραλίες, απάνεμους όρμους και μια πρωτεύουσα που μοιάζει με κόσμημα στην κορυφή ενός λόφου. Το νεοκλασικό δημαρχείο στέκεται φρουρός πάνω από την πολύβουη κεντρική πλατεία.

Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη πλούσια σε ιστορία, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, αποτελεί must προορισμό για καλοφαγάδες. Δοκιμάστε μπουγάτσα για πρωινό και αγοράστε ελιές και μπαχαρικά στις υπαίθριες αγορές, αλλά και ποντιακά τυριά από την Αγορά Μοδιάνο, που χρονολογείται από το 1922. Στην πρώην εμπορική συνοικία γνωστή ως Λαδάδικα, τα μεζοδοπωλεία σερβίρουν πιάτα έντονα επηρεασμένα από τη Μέση Ανατολή, τα οποία συνοδεύονται με τσίπουρο.

Tip: Η Θεσσαλονίκη φημίζεται επίσης για τα ψάρια και τα θαλασσινά της. Καλό είναι για τα εστιατόρια να έχετε κάνει κράτηση.

Κέρκυρα
Ήρεμες, γαλαζοπράσινες θάλασσες και κατάφυτες πλαγιές κάνουν την Κέρκυρα ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας για ιστιοπλοΐα. Το νησί του Ιονίου είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για αρχάριους που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ιστιοπλοΐας. Πάρτε μέρος σε κάποια χαλαρή κρουαζιέρα, ρίχνοντας άγκυρα στον κόλπο Καλάμι και στην καταπράσινη Παλαιοκαστρίτσα. Στην πόλη της Κέρκυρας, θα θαυμάσετε τα ενετικά φρούρια, τη γαλλικής κατασκευής στοά του Λιστόν και το παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκαν κατά τη βρετανική διοίκηση του νησιού.

Tip: Ελάχιστοι ταξιδεύουν στο νησί της Ερείκουσας, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το οποίο είναι γεμάτο με παρθένες παραλίες.

Κρήτη
Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, είναι γεμάτο με ιστορικούς χώρους, καλοδιατηρημένα μνημεία και σύγχρονα μουσεία. Μια περιπλάνηση στα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, των Μαλίων, της Φαιστού και της Κάτω Ζάκρου δεν θα απογοητεύσει κανέναν λάτρη του κλασικού πολιτισμού. Κάντε μια βόλτα στο Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά, που είναι γεμάτο με οθωμανικά μνημεία, όπως το τζαμί Κιουτσούκ Χασάν. Περπατήστε μέχρι τα βυζαντινά και ενετικά φρούρια όπως η Φορτέτζα στο Ρέθυμνο και το Καστέλι στα Χανιά. Στα ανατολικά βρίσκεται η Σπιναλόγκα με το ενετικό φρούριο του 16ου αιώνα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει μια άλλη οδυνηρή ιστορία, όταν το μέρος είχε μετετραπεί σε νησί των λεπρών. Ανάμεσα στα μουσεία που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης Χανίων και το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.

Μύκονος
Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η Μύκονος φιλοξενούσε περιπλανώμενους χίπις και διασημότητες που φλέρταραν και χόρευαν μέχρι την ανατολή του ήλιου. Μπορεί τα νέα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια να έχουν αλλάξει το τοπίο, όμως το θρυλικό κυκλαδίτικο νησί εξακολουθεί να κυριαρχεί στην καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή της Μεσογείου. Οι γλεντζέδες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από εντυπωσιακά μπαρ που πλαισιώνουν τη Μικρή Βενετία στη Χώρα, καθώς και beach bar, εστιατόρια-καμπαρέ και εμβληματικά κλαμπ όπως το παραθαλάσσιο Cavo Paradiso, όπου διάσημοι DJs ξεσηκώνουν το πλήθος.

Tip: Ο Αύγουστος είναι ο πιο πολυσύχναστος μήνας της Μυκόνου. Είναι επίσης ο μήνας που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τους πιο σημαντικούς DJs και εμφανίσεις έκπληξη από καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close