Music News

Eurovision 2024: Οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές που θα δούμε φέτος

Η νέα διαδικασία ψηφοφορίας

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2024

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) ανακοίνωσε σήμερα (11/03) μια σειρά από αλλαγές που θα εισαχθούν στη Eurovision 2024 και προκειμένου ο διαγωνισμός, τον επόμενο Μάιο, στο Μάλμε να γίνει ακόμη πιο συναρπαστικός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Eurovision, oι τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τους ημιτελικούς στον διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, οι οποίοι θα γίνουν στις 7 και 9 Μαΐου, θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα επιπλέον στοιχείο ψυχαγωγίας – ή τρία για την ακρίβεια.

Για πρώτη φορά, οι καλλιτέχνες από τις πέντε μεγάλες χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – καθώς και τη διοργανώτρια Σουηδία θα παρουσιάσουν ζωντανά τις συμμετοχές τους κατά τη διάρκεια των ημιτελικών.

Τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια των ημιτελικών παιζόταν μόνο ένα σύντομο απόσπασμα από τις πρόβες του καθενός. Τώρα, οι «Big Five» και η Σουηδία θα μπορούν να ανέβουν στη σκηνή της Eurovision και να παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους live μαζί με τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες των προκριματικών σόου.

Ως εκ τούτου, στον ημιτελικό οι «Big Five» και η Σουηδία θα εμφανιστούν την ίδια βραδιά που κληρώθηκαν να ψηφίσουν, σε μια κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο:

Α' ημιτελικός: Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο

Β' ημιτελικός: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Μάλιστα, οι τρεις επιπλέον εμφανίσεις σε κάθε ημιτελικό θα παρεμβάλλονται ανάμεσα σε αυτές των διαγωνιζόμενων χωρών. Από την πλευρά της, η Ebba Adielsson, εκτελεστική παραγωγός του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή δίνει στις πέντε μεγάλες χώρες και στη διοργανώτρια χώρα πιο δίκαιους όρους ανταγωνισμού στον μεγάλο τελικό, καθώς έχουν πλέον την ευκαιρία να εμφανιστούν "πραγματικά" στη σκηνή των ημιτελικών. Είναι, επίσης, ένα κέρδος τόσο για το κοινό στην αρένα όσο και για τους τηλεθεατές, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα τα τραγούδια που διαγωνίζονται φέτος ζωντανά πριν από τον μεγάλο υελικό».

Ο Martin Österdahl, εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές, λέγοντας: «Επιτέλους θα δούμε τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και τις διοργανώτριες χώρες να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους στο σύνολό τους στους ημιτελικούς, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερη ψυχαγωγία για τους οπαδούς και τους θεατές και, όπως και σε όλους τους προκριματικούς, οι "Big Five" και η διοργανώτρια χώρα έχουν τώρα τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους ζωντανά δύο φορές στη σκηνή της Eurovision».

Τι αλλάζει στην ψηφοφορία γα τη Eurovision 2024

Μια άλλη προσθήκη στη Eurovision 2024 είναι η επέκταση του χρόνου ψηφοφορίας στον μεγάλο τελικό.

Το Σάββατο 11 Μαΐου, η ψηφοφορία θα αρχίσει λίγο πριν από την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού. Οι τηλεθεατές στο σπίτι θα μπορούν να ψηφίσουν κατά την εκτέλεση των τραγουδιών, αντί να περιμένουν μέχρι να παρουσιαστούν όλες οι συμμετοχές, όπως συμβαίνει από τότε που καθιερώθηκε η δημόσια ψηφοφορία το 1997 (εκτός από το 2010 και το 2011 που η ψηφοφορία άρχισε επίσης στην έναρξη του σόου).

Επιπλέον, οι θαυμαστές στις μη συμμετέχουσες χώρες (Rest of The World) θα έχουν πλέον σχεδόν 24 ώρες για να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια πριν από την έναρξη κάθε ζωντανού σόου. Η διαδικτυακή ψηφοφορία θα αρχίσει για τον υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά τη λήξη της δεύτερης πρόβας για κάθε ημιτελικό και μεγάλο τελικό το προηγούμενο βράδυ και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την έναρξη των ζωντανών σόου.

Η εκτελεστική παραγωγός, Ebba Adielsson, ανέλυσε αυτή την αλλαγή ως εξής: «Η ψηφοφορία για τον τελικό άνοιγε προηγουμένως όταν και οι 26 συμμετοχές είχαν ολοκληρώσει το τραγούδι. Αντ' αυτού, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους τηλεθεατές να συμμετέχουν από την αρχή - αν δείτε κάτι που σας αρέσει, θα πρέπει να μπορείτε να ψηφίσετε αμέσως. Μπορείτε, επίσης, φυσικά, να περιμένετε μέχρι την ανακεφαλαίωση στο τέλος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Το SVT έχει θετική εμπειρία με αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας στο Melodifestivalen (σ.σ. τον εθνικό τελικό της Σουηδίας). Επιπλέον, υπάρχουν τηλεθεατές σε άλλα μέρη του κόσμου που θέλουν να ψηφίσουν και θέλουμε να τους δώσουμε μια καλύτερη ευκαιρία να συμμετάσχουν στο αποτέλεσμα. Τώρα δεν χρειάζεται να βάλουν ξυπνητήρι στη μέση της νύχτας».

Από την πλευρά του, ο Martin Österdahl, πρόσθεσε: «Μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας για τον μεγάλο τελικό, κάθε τραγούδι που συμμετέχει, θα έχει παρουσιαστεί στη σκηνή, οπότε οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλα τα κομμάτια που διαγωνίζονται για τη νίκη στο φετινό σόου. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision εξελίσσεται πάντα και με περισσότερες εμφανίσεις και ευκαιρίες ψήφου υπόσχεται να είναι η πιο συναρπαστική έκδοση μέχρι τώρα!».

Θα υπάρξει άλλη μια μεγάλη αλλαγή για το Μάλμε 2024 που θα ανακοινωθεί σύντομα, αλλά κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια. Ειδικότερα, οι εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα εξακολουθήσουν να ψηφίζουν μόνο στον μεγάλο τελικό (αποτελώντας σχεδόν το 50% του τελικού αποτελέσματος, ενώ λίγο πάνω από το 50% προέρχεται από τις ψήφους του κοινού) - και οι 10 συμμετοχές με την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε ημιτελικό θα αποφασιστούν μόνο από τις ψήφους του κοινού. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τόσο στους ημιτελικούς όσο και στον μεγάλο τελικό.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close