Cine News

Πέθανε ο δημιουργός του Dragon Ball - To επικό ελληνικό intro της σειράς (VID)

Ο Ακίρα Τοριγιάμα, o Ιάπωνας καλλιτέχνης μάνγκα που δημιούργησε τη σειρά Dragon Ball, πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2024

O καλλιτέχνης πέθανε την 1η Μαρτίου από οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Bird Studio, την εταιρεία manga που ίδρυσε ο Toriyama το 1983.

«Είναι βαθιά μας λύπη που είχε ακόμα αρκετά έργα στη μέση της δημιουργίας με μεγάλο ενθουσιασμό», έγραψε το στούντιο σε ανακοίνωσή του. «Επίσης, θα είχε πολλά ακόμα πράγματα να πετύχει».

Το στούντιο θυμήθηκε τον «μοναδικό κόσμο της δημιουργίας του».

«Άφησε πολλούς τίτλους manga και έργα τέχνης σε αυτόν τον κόσμο», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση. «Χάρη στην υποστήριξη τόσων πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μπόρεσε να συνεχίσει τις δημιουργικές του δραστηριότητες για πάνω από 45 χρόνια».

Ο Τοριγιάμα γεννήθηκε στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας το 1955. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει στην παιδική του ηλικία. Τελικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και, μετά το λύκειο, άρχισε να εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρεία όπου σχεδίαζε αφίσες.

Η πρώτη του επαφή με τη βιομηχανία manga ήρθε σε ηλικία 23 ετών, όταν συμμετείχε με ένα έργο του σε διαγωνισμό που διεξήγαγε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό Μάνγκα.

Δεν τα κατάφερε - αλλά σύντομα άρχισε να στέλνει σχέδια σε μια άλλη έκδοση: Weekly Shōnen Jump.

Το 1978, αυτό το περιοδικό δημοσίευσε το πρώτο δημοσιευμένο έργο του Τοριγιάμα, με τίτλο Wonder Island. Τόσο το Wonder Island όσο και η συνέχειά του, το Wonder Island 2 - το οποίο αναφερόταν στην κινηματογραφική κουλτούρα της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Dirty Harry και της σειράς επιστημονικής φαντασίας Ultraman - δεν ήταν δημοφιλές μεταξύ των αναγνωστών.

Απτόητος, συνέχισε να σχεδιάζει και το 1980 ήρθε η μεγάλη του επιτυχία: Dr Slump, μια κωμική σειρά που περιστρέφεται γύρω από ένα κορίτσι-ρομπότ και τις δοκιμασίες και τα βάσανά της καθώς αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω της.

Η σειρά εμφανιζόταν σε συνέχειες στο Weekly Shōnen Jump μέχρι το 1984 και κατέληξε να του αποφέρει μια από τις υψηλότερες διακρίσεις manga στην Ιαπωνία - το βραβείο manga Shogakukan. Σύντομα άρχισε να προβάλλεται στην τηλεόραση μια προσαρμογή του anime και ο Toriyama ίδρυσε το Bird Studio χάρη στην πρώιμη επιτυχία του.

Το 1982, παντρεύτηκε τη συνάδελφό του καλλιτέχνη manga Γιοσίμι Κάτο, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Κράτησε την προσωπική του ζωή ως επί το πλείστον ιδιωτική - και συχνά χρησιμοποιούσε ένα cyborg avatar που ονομαζόταν Robotoriyama για να αντιπροσωπεύει τον εαυτό του.

Το 1984, ο Toriyama δημιούργησε το Dragon Ball, την ιδιοκτησία που θα του έφερνε διεθνή αναγνώριση και θα τον έκανε έναν από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς manga στην Ιαπωνία.

Βασισμένο σε ένα προγενέστερο έργο με τίτλο Dragon Boy, το Dragon Ball κυκλοφόρησε σε 519 κεφάλαια στο Weekly Shōnen Jump από το 1984 έως το 1995 και γέννησε ένα franchise που περιλαμβάνει μια σειρά κόμικς στην αγγλική γλώσσα, πέντε διαφορετικές τηλεοπτικές προσαρμογές και spin-offs, πάνω από 20 διαφορετικές ταινίες και μια τεράστια σειρά βιντεοπαιχνιδιών.

Το επικό ελληνικό intro της σειράς κινουμένων σχεδίων

Πηγή: CNN gr

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close