News

Δόθηκαν με επιτυχία οι τρεις παραστάσεις στη Λευκωσία του έργου "FAT"

Μία παραγωγή του Θεάτρου Βαλίτσα με το έργο της Ζωής Αποστολίδου σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024

Δόθηκαν με επιτυχία και χειροκροτήθηκαν από το κοινό οι τρεις παραστάσεις της παραγωγής Θεάτρου Βαλίτσα του ΘΟΚ με το έργο FAT της Ζωής Αποστολίδου σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, το Σάββατο 24 (δύο παραστάσεις 18:00 & 20:30) και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 (μία παράσταση 20:30).

Στην πρώτη παράσταση του Σαββάτου παρευρεθήκαν μεταξύ άλλων: ο Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Βαρνάβας Κυριαζής, η τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, το τέως Μέλος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Παντελής Βουτουρής, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Ανθή Αντωνιάδου και τα Μέλη Ελλάδα Ευαγγέλου, Ζήνων Παπαφιλίππου, Μαρία Χαμάλη.

Θέατρο Βαλίτσα «FAT» ©Αντώνης Αντωνίου-1105.jpg

Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Europe IV» του διεθνούς δικτύου θεάτρων European Theatre Convention (ETC), το οποίο στόχευε στη «γέννηση» οκτώ νέων κειμένων που να απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, με ποικίλη, συμπεριληπτική θεματολογία.

Με ευθύτητα, αμεσότητα και σύγχρονη εφηβική γλώσσα, το FAT αγγίζει ανοιχτά το θέμα της χοντροφοβίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ατόμων που την υφίστανται, φέρνοντας στο προσκήνιο το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις, τον εκφοβισμό, την καταπίεση, και τον αποκλεισμό.

Θέατρο Βαλίτσα «FAT» ©Αντώνης Αντωνίου-1121.jpg

Ο Φρίξος, ένας έφηβος 17 ετών, δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο λόγω του σωματικού του μεγέθους. Εκτός από τη σχέση που έχει με τη στενή του φίλη Έφη, οι υπόλοιπες κοινωνικές του συναναστροφές γίνονται διαδικτυακά χωρίς ο Φρίξος να αποκαλύπτει ποτέ την εμφάνισή του. Ο Φρίξος δέχεται έντονη κριτική για το σώμα του τόσο από την Έφη, όσο και τη μητέρα του, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα.

Η σκηνοθέτρια μαζί με μια νεανική ομάδα δημιουργών προσεγγίζει με ευαισθησία τα θέματα που θίγονται στο έργο, επιθυμώντας να «ανατρέψουν» τις κυρίαρχες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αφορούν τη διαφορετικότητα.

Η παραγωγή θα δώσει ακόμα μία παράσταση στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της δράσης «Theatre Roadshow» του ευρωπαϊκού προγράμματος Theatre in Palm και ακολούθως θα φιλοξενηθεί στο

International Theatre Conference & Young Europe IV Festival του ETC που θα πραγματοποιηθεί στη Nova Gorica της Σλοβενίας από 17 έως 21 Απριλίου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Young Europe IV»

Το «Young Europe IV» είναι ένα τριετές πρόγραμμα αφιερωμένο στη διεύρυνση του κανόνα της ευρωπαϊκής θεατρικής λογοτεχνίας, που έχει στόχο την ανάδειξη των μη κυριαρχουσών φωνών, αναδεικνύοντας «ξεχασμένα» θεατρικά έργα, αλλά και προσθέτοντας καινούργια έργα για εφήβους μέσα από τη διαδικασία συγγραφής με ντόπιους και διεθνείς μέντορες. Εννέα θέατρα από επτά χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου γράφτηκαν οκτώ νέα κείμενα με ποικίλα, χωρίς αποκλεισμούς, θέματα για το νεανικό κοινό. Τα θεατρικά έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν σε θεατρικούς χώρους των συμμετεχόντων οργανισμών, αλλά και στο International Theatre Conference & Young Europe IV Festival στις 17-21 Απριλίου 2024, στη Nova Gorica, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024. Το «Young Europe IV» αποτελεί μέρος του TRANSFORMATIONS, πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ETC για την περίοδο 2021-24, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο «Young Europe IV» έχει απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Art Explora – Académie des BeauxArts 2022, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Ζωή Αποστολίδου

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Σύμβουλοι Δραματουργίας: Μαρίνα Μαλένη, Κυριακή Αργυρού

Μέντορας: Mohammad Al Attar

Σκηνικά-Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου

Μουσική: ecati

Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Άρης Κυπριανού

ΘΟΚ TALK

Μια συζήτηση της συγγραφέως Ζωής Αποστολίδου με τη Λειτουργό Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ, Μαρίνα Μαλένη. Ερωτήματα που αφορούν το θέατρο και λειτουργούν ως αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα σε πεδία πέραν αυτού - την κοινωνία, την πολιτική, την ίδια τη ζωή. Δείτε τη συζήτηση στο κανάλι μας στο YouTube στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/ZIQ4NBl_Md8

Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close