Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024
Σε μεγάλους μπελάδες βάζει η Ισραηλινή συμμετοχή φέτος τους διοργανωτές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τραγούδι ίσως περιλαμβάνει πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που απαγορεύεται στον θεσμό.
Η 20χρονη Εντέν Γκολάν ερμηνεύει φέτος το τραγούδι «October Rain» που από τον τίτλο του και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πως ίσως αυτό αναφέρεται στα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, στην τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Hayom, μεταξύ άλλων οι στίχοι του τραγουδιού λένε: «δεν έχει απομείνει αέρας να αναπνεύσουμε» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν «ήταν όλοι καλά παιδιά, κάθε ένας από αυτούς». Ο τελευταίος ίσως αναφέρεται στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ. «Ύποπτη» όμως είναι και η λέξη «λουλούδια» που λέγεται ότι αναφέρεται (δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα τραγούδια) στο κομμάτι και ως λέξη είναι στρατιωτική αργκό για τα θύματα πολέμου.
Πηγή από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ, πάντως, το κανάλι Kan, επιβεβαίωσε στο Reuters την ύπαρξη των παραπάνω στίχων.
Η στάση της EBU
Η EBU φαίνεται πως βιώνει όσο κανένας άλλος φορέας τον πονοκέφαλο με τον Ιρσαηλινό τραγούδι και όπως ανακοίνωσε, εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια τους στίχους ώστε να καταλήξει σε μία απόφαση. Τι γίνεται όμως αν απορριφθεί τελικά το συγκεκριμένο τραγούδι; Σύμφωνα με τους κανόνες του θεσμού της Eurovision και πρόσφατη ανακοίνωση της EBU, «αν ένα τραγούδι κριθεί μη αποδεκτό για οποιονδήποτε λόγο, δίνεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς η ευκαιρία να υποβάλουν ένα νέο τραγούδι ή νέους στίχους». Όμως, Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο κρατικός φορέας και η ομάδα εκπροσώπησης της χώρας φέτος στη Eurovision δεν σκοπεύει να καταθέσει άλλο τραγούδι αλλά να απέχει από τον διαγωνισμό που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο. Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, σχολίασε πως το τραγούδι «δίνει φωνή στα συναισθήματα του λαού και της χώρας σήμερα» ενώ αρνήθηκε ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος η πιθανότητα αποκλεισμού του τραγουδιού από τη Eurovision θα ήταν «σκανδαλώδης».
Σχετικά

Ζητείται αποκλεισμός του Ισραήλ από τη Eurovision: «Ώρα της αλήθειας», λέει ο πρόεδρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Ισλανδίας
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ισλανδικό ιστότοπο Vísir, ο Hafstein δηλώνει ότι «η στιγμή της αλήθειας για τη Eurovision έχει φτάσει»

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Αυτός είναι ο λόγος που ακύρωσε την καλοκαιρινή της περιοδεία
«Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά» δήλωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη


To "Χόρεψε" θα είναι το soundtrack του καλοκαιριού μας
To ντουέτο-έκπληξη των Μιχάλη Χατζηγιάννη - Χρήστου Μάστορα θα είναι η επιτυχία του καλοκαιριού

Πέθανε ο Lalo Schifrin, συνθέτης του «Mission Impossible» και πάνω από 100 άλλων soundtracks
Ο θρυλικός συνθέτης ήταν 93 ετών - Πέθανε από επιπλοκές λόγω πνευμονίας


Κωνσταντίνος Αργυρός: Το νέο τραγούδι του «Αχ Καρδιά Μου» κατέκτησε την κορυφή του YouTube
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός ερμηνεύει με ιδιαίτερο πάθος το νέο τραγούδι του

Κάνουμε μια ξεχωριστή βραδινή βόλτα στο κέντρο της Λευκωσίας, κάτω από το φως της πανσελήνου!
Mια νύκτα γεμάτη φώς και ευφορία, με μουσική, ιστορίες, παρέα και φαγητό

Lympia Festival 2025: Η καρδιά της μουσικής χτυπά και φέτος στα Λύμπια - Όλες οι συναυλίες
Αγαπημένοι καλλιτέχνες από Ελλάδα & Κύπρο ανεβαίνουν στo Θεατράκι Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών και μας χαρίζουν βραδιές που δεν ξεχνιούνται

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Ακυρώνει εκτάκτως όλες τις καλοκαιρινές συναυλίες της
Η μακροσκελής ανάρτηση της ερμηνεύτριας

10+2 (υπέροχες) εικόνες από το 2ο Pernera Street Music Festival
9 μουσικά συγκροτήματα στήθηκαν σε διάφορα σημεία του δρόμου παίζοντας μουσική για 2 ώρες με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν παραδοσιακή, λαϊκή, τζαζ, έντεχνη και λάτιν μουσική.

Η Louvana Records ανακοινώνει την κυκλοφορία του πρώτου EP της Della
5 κομμάτια που κινούνται μέσα σε dark-pop ενορχηστρώσεις και ηλεκτρονικές υφές.