Music News

Eurovision 2024: Αποσύρεται ή όχι τελικά το Ισραήλ από τον μουσικό διαγωνισμό;

Πονοκέφαλος με το τραγούδι του Ισραήλ - Οι «απαγορευμένοι» στίχοι και οι αντιδράσεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024

Σε μεγάλους μπελάδες βάζει η Ισραηλινή συμμετοχή φέτος τους διοργανωτές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τραγούδι ίσως περιλαμβάνει πολιτικό περιεχόμενο, κάτι που απαγορεύεται στον θεσμό.

Η 20χρονη Εντέν Γκολάν ερμηνεύει φέτος το τραγούδι «October Rain» που από τον τίτλο του και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πως ίσως αυτό αναφέρεται στα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, στην τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Hayom, μεταξύ άλλων οι στίχοι του τραγουδιού λένε: «δεν έχει απομείνει αέρας να αναπνεύσουμε» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν «ήταν όλοι καλά παιδιά, κάθε ένας από αυτούς». Ο τελευταίος ίσως αναφέρεται στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ. «Ύποπτη» όμως είναι και η λέξη «λουλούδια» που λέγεται ότι αναφέρεται (δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα τραγούδια) στο κομμάτι και ως λέξη είναι στρατιωτική αργκό για τα θύματα πολέμου.

Πηγή από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ, πάντως, το κανάλι Kan, επιβεβαίωσε στο Reuters την ύπαρξη των παραπάνω στίχων.

Η στάση της EBU

Η EBU φαίνεται πως βιώνει όσο κανένας άλλος φορέας τον πονοκέφαλο με τον Ιρσαηλινό τραγούδι και όπως ανακοίνωσε, εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια τους στίχους ώστε να καταλήξει σε μία απόφαση. Τι γίνεται όμως αν απορριφθεί τελικά το συγκεκριμένο τραγούδι; Σύμφωνα με τους κανόνες του θεσμού της Eurovision και πρόσφατη ανακοίνωση της EBU, «αν ένα τραγούδι κριθεί μη αποδεκτό για οποιονδήποτε λόγο, δίνεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς η ευκαιρία να υποβάλουν ένα νέο τραγούδι ή νέους στίχους». Όμως, Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ο κρατικός φορέας και η ομάδα εκπροσώπησης της χώρας φέτος στη Eurovision δεν σκοπεύει να καταθέσει άλλο τραγούδι αλλά να απέχει από τον διαγωνισμό που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο. Ο υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίκι Ζοχάρ, σχολίασε πως το τραγούδι «δίνει φωνή στα συναισθήματα του λαού και της χώρας σήμερα» ενώ αρνήθηκε ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος η πιθανότητα αποκλεισμού του τραγουδιού από τη Eurovision θα ήταν «σκανδαλώδης».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close