Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024
Ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art που διεκδικούν για τη Λευκωσία, το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, κλείνουν τον Χειμώνα με ένα πάντρεμα της πέμπτης τέχνης (μουσική) με την έκτη τέχνη (θέατρο), αλλά και κυπριακή παραδοσιακή μουσική… αλλιώς.

«ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΩΣ... ΠΩΣ»
QUINTUS ENSEMBLE – CHAMBERFUSION QUINTET
22/02/2024, 20:30
Διάρκεια: 70’
Δύο κλασικά κουιντέτα, οι Quintus Ensemble και το Chamber Fusion Quintet, συναντιούνται επί σκηνής και αναδεικνύουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Παρουσιάζουν με κλασικά μουσικά όργανα, ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στην κυπριακή παράδοση με οδηγό τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη.
Παραδοσιακές μελωδίες από τον κύκλο του γάμου («Τραγούδι του Γάμου», «Ο Χορός του Αντρογύνου»), τον χορευτικό κύκλο («Ο Χορός του Δρεπανιού», «Μάντρα», «Καροτσέρης») και τον τραγουδιστικό κύκλο («Ψιντρή Βασιλιτζιά μου», «Αίγια Κότσινη», «Τέσσερα τζιαι τέσσερα», «Τηλλυρκώτισσα»), σμίγουν με ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πασιαρδή και Κώστα Μόντ, τα οποία μελοποίησαν οι Αχιλλέας Λυμπουρίδης, Βάσος Αργυρίδης, Κώστας Κακογιάννης και Ευαγόρας Καραγιώργης.
Τους δέκα Κύπριους μουσικούς πλαισιώνουν η Άννα Αριστείδου και ο Τεύκρος Νεοκλέους, οι οποίοι ντύνουν με τις φωνές τους τα τραγούδια.
Συντελεστές:
Φλάουτο: Σάββα Χριστοδούλου
Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου
Κλαρίνο: Γιώργος Γεωργίου
Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου
Κόρνο: Αννίτα Σκουτέλλα
Βιολί: Γιώργος Χατζηγεωργίου
Βιολί: Νικόλας Βρυώνης
Βιόλα: Νικόλας Ευθυμίου
Βιολοντσέλο: Δώρος Ζήσιμος
Κοντραμπάσο: Νικόλας Τρύφωνος
Εικαστικό ψηφιακό σκηνικό: Κωνσταντίνος Τερλικκάς
Εισιτήρια:
ΖΩΝΗ Α: €16.00 / €13.00
ΖΩΝΗ Β: €13.00 / €10.00
ΖΩΝΗ Γ: €10.00 / €8.00
ΖΩΝΗ Δ: €8.00 / €8.00

«ΕΞΙ & ΠΕΝΤΕ»
Αφιέρωμα στο Ελληνικό Θεατρικό Τραγούδι
25/02/24 20:30Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Διάρκεια: 120΄
Ηλικίες: Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες
Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στο ελληνικό θεατρικό τραγούδι που αναδεικνύει τη δύναμη του συνδυασμού της πέμπτης τέχνης (μουσική) και της έκτης τέχνης (θέατρο). Μια συλλογική πρωτοβουλία νέων μουσικών που παρουσιάζουν τραγούδια - σταθμούς του ελληνικού θεάτρου, γνωστά και λιγότερο γνωστά, με νέες ενορχηστρώσεις. Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει και το Πρόγραμμα UNDER 30, παρουσιάζει ένα αμάλγαμα μουσικών ειδών με θεατρικά τραγούδια, τα οποία κατάφεραν να αποτυπωθούν στις συνειδήσεις του κόσμου μέχρι σήμερα.
Η συναυλία αναδεικνύει φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά της ανισότητας, της ένταξης κοινωνικών ομάδων με λιγότερη εκπροσώπηση, του ρατσισμού και των ψυχικών ασθενειών. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και ειδικά της νεολαίας, μέσα από τη μουσική και τη λογοτεχνική σκοπιά του ζητήματος για το πως θίγονται τέτοια ζητήματα μέσα από τη θεατρική πράξη.
Οι επιλογές των μουσικών έργων συνδυάζουν έργα πολλών καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Καραμουρατίδης κ.α.).
Ερμηνεύτρια της συναυλίας είναι η Κατερίνα Παράσχου, η οποία θα συνοδεύεται από 7μελή ορχήστρα, σε ενορχηστρώσεις του συνθέτη Κυριάκου Κώστα. Ηθοποιός επί σκηνής θα είναι η Σαββίνα Γεωργίου, σε κείμενα του Σταύρου Σταύρου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Κολοκοτρώνη.
Συντελεστές:
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Παράσχου, Κυριάκος Κώστα
Ενορχηστρώσεις/ πλήκτρα: Κυριάκος Κώστα
Φωνή: Κατερίνα Παράσχου
Ηθοποιός: Σαββίνα Γεωργίου
Κείμενα: Σταύρος Σταύρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Σχεδιασμός Ήχου: Ορφέας Πιτσιλλίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Πιάνο: Μαριάννα Γεωργίου
Τρομπέτα: Γιάννης Κουδουνάς
Βιολί: Μάριος Παύλου
Ηλ. Κιθάρα/ βοηθός ενορχηστρωτή: Αλέξανδρος Κωμοδρόμος
Ηλ. Μπάσο: Κωνσταντίνος Λεμέσιος
Κοντραμπάσο: Κώστας Χαλλούμας
Ντραμς: Kris Grecian
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
Χορηγοί παράστασης:
Μέγας χορηγός της παράστασης: ΟΝΕΚ
Επίσημος χορηγός: Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
Πρόγραμμα UNDER 30|
Πλάι σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας καθιερωμένα παρουσιάζει και Κύπριους δημιουργούς, καταξιωμένους αλλά και νέους. Από φέτος, επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα, καθιερώνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει το Πρόγραμμα UNDER30, που δίνει βήμα και προβάλει το έργο Κύπριων δημιουργών κάτω των 30 ετών.
Τιμές εισιτηρίων:
ΖΩΝΗ Α: €16.00 / €13.00
ΖΩΝΗ Β: €13.00 / €10.00
ZΩΝΗ Γ: €10.00 / €8.00
ΖΩΝΗ Δ: €8.00 / €8.00
Ταυτότητα του Φεστιβάλ:
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport
Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).
Σχετικά

Το καλοκαίρι είναι εδώ — και το Cyberness επιστρέφει με ένα νέο κύμα ενέργειας!
Έλα μαζί μας για ένα απόγευμα γεμάτο έμπνευση, δροσερά κοκτέιλ, δημιουργικά εργαστήρια, καλή μουσική και καλοκαιρινή μαγεία

Κεντούμε και ζυμώνουμε στην Αθηένου
Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

17 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Καθημερινές γεμάτες με θερινό κινηματογράφο, φεστιβάλ και αγαπημένους τραγουδιστές

REWIND 2: Ο Λούης Πατσαλίδης και η παρεά του επιστρέφουν για ένα νοσταλγικό party του καλοκαιριού
Με τραγούδια που μας μεγάλωσαν, ήχους που μας ταξιδεύουν, και ρυθμούς που θα μας ξεσηκώσουν

Φέτος γιορτάζουμε το Γλυτζιστό αλλιώς... με έναν αγαπημένο καλλιτέχνη
Έρχεται για πρώτη φορά μία μουσική βραδιά γλυτζιστού με κρασί και χορό

38 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Μουσική, χορός, φαγητό, δραστηριότητες και φεστιβάλ

Καλοκαίρι στη Λεμεσό: Ένας ολόκληρος μήνας με 15 δωρεάν εκδηλώσεις «Δίπλα στο κύμα»
Η Λεμεσός θα φιλοξενήσει κι αυτό το καλοκαίρι μια σειρά θερινών εκδηλώσεων με επίκεντρο το θεατράκι του Μόλου

Πολιτισμός σε κάθε Γειτονιά του Στροβόλου
Έναρξη του νέου θεσμού με τη συναυλία «Έρωτας Ταξιδευτής» την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο Πάρκο Τάκη Ζεμπύλα

Summer on Ice: Το event που θα σε πάει για διασκέδαση στο χωριό!
Street food, live μουσική, παγωμένες μπίρες και.... άκρως καλοκαιρινή διάθεση!

Παίζει πάρτι στο Βουνί (όλο το καλοκαίρι)
Το χωριό ανακοίνωσε το πρόγραμμά του με τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις

Dancing Roots στην πλατεία Τρόοδους
Mια βιωματική και διαπολιτισμική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Παιδικού Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών
Glowmorous και με το παραπάνω: Μια βραδιά λάμψης και συγκίνησης στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!