14 December 2023
Θέατρο , Μη χάσετε

«40 χρόνια λείπεις… 40 χρόνια ζεις»: Αφιέρωμα στον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη

Ένα δραματοποιημένο, αφηγηματικό οδοιπορικό που θα προβάλλει γνωστές και άγνωστες πτυχές του θεατράνθρωπου Βλαδίμηρου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023

Το Σατιρικό Θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και παρουσιάζει ένα βαθιά συγκινητικό αφιέρωμα με τίτλο «40 χρόνια λείπεις… 40 χρόνια ζεις», εις μνήμη του ιδρυτή του, Βλαδίμηρου Καυκαρίδη και της ανεκτίμητης προσφοράς του στον πολιτισμό.

Το αφιέρωμα στον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, ένα δραματοποιημένο, αφηγηματικό οδοιπορικό που θα προβάλλει γνωστές και άγνωστες πτυχές του θεατράνθρωπου Βλαδίμηρου, μέσα από σημαντικούς σταθμούς της ζωής και της καριέρας του, θα έχει επίσης τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου, με σκηνές και ζωντανά τραγούδια από έργα – ορόσημα που έπαιξε ή σκηνοθέτησε.

Θέλοντας να τιμήσουμε τα 51 χρόνια της ζωής του, που αν και λίγα, ήταν αρκετά για να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς, σκηνοθέτες και παιδαγωγούς της θεατρικής τέχνης στο νησί μας, θα αναδείξουμε την καθοριστική του προσφορά στην προαγωγή του θεάτρου και του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της Κύπρου, ξυπνώντας μνήμες στους παλαιότερους και δίνοντας στους νεότερους την ευκαιρία να γνωρίζουν το έργο του.

thumbnail_ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ 1Β.jpg

Ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην "υπηρεσία" της θεατρικής Τέχνης, μέχρι τις τελευταίες ώρες της ζωής του. Άνθρωπος καινοτόμος, έφερε στο θέατρο νέες τεχνικές, έργα σπουδαίων συγγραφέων που μέχρι τότε δεν γνώριζε το κυπριακό κοινό. Πρωτοπόρος σε ιδέες και από τη φύση του ηγέτης, μας "σύστησε" το Παιδικό Θέατρο μέσα από την Παιδική Σκηνή του ΘΟΚ. Θερμός υποστηρικτής της κοινωνικής αποστολής του θεάτρου, της τέχνης από το λαό για το λαό, επέκτεινε τη λειτουργία του θεάτρου από μορφή έκφρασης σε τρόπο επικοινωνίας και πρόταση πολιτικής πράξης. Δημιούργησε και πρόσφερε τα μέγιστα τόσο στο κρατικό αλλά περισσότερο στο ελεύθερο θέατρο της Κύπρου, αφήνοντας στον τόπο μας μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά γι' αυτόν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Αλλά κάτι που το ίδιο βαθιά με συνδέει με τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη είναι που το μυαλό του, η καρδιά του, το ταλέντο του είναι από τον τόπο του και για τον τόπο του! Τι ωφελεί ό,τι κάνεις, αν δεν γυρίζει πίσω, εκεί απ' όπου το πήρες;» (Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Βλαδίμηρου με τίτλο: «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, 30 χρόνια θέατρο», 1977.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Γενική Επιμέλεια Εκδήλωσης: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Σκηνοθεσία Δραματοποιημένου Αναλογίου / Σύνθεση κειμένων: Μαριάννα Καυκαρίδου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ζήνα Καυκαρίδου & Βασίλης Μιχαήλ
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής
Μουσική Επιμέλεια / Διδασκαλία Τραγουδιών: Σάββας Σάββα
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης

ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ:
Στέλιος Καυκαρίδης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Σπύρος Σταυρινίδης, Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Νεοκλής Νεοκλέους, Μαριάννα Καυκαρίδου, Βασίλης Μιχαήλ, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Ρόζου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ζήνα Καυκαρίδου, Μαριαλένα Παπαδοπούλου Ιωάννα Μαραγκού, Γεωργία Νικολάου, Νικόλας Κουρουζίδης, Εστέλα Τεμπριώτη, Μιχάλης Αναγιωτός.

Επί σκηνής ο μουσικός Σάββας Σάββα.

Και οι φοιτητές/τριες της Δραματικής Σχολής «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης»: Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νικήτας Ιγνατίου, Έλυα Παλάτου, Μαριάννα Σάββα, Γιώργος Λίζος, Αλέξανδρος Χρυσάνθου.

Την Εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης το ΑΚΕΛ.

-----------------------------------------

ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θέατρου

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, 8.00μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 22312940 – 22421609

Ώρες Ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή 11.30 - 13.30 και 18.00 - 20.00.

Σάββατο: 11.30 - 13.30 και 18.30 - 21.00, Κυριακή 9.30 - 12.30 και 16.30 - 19.00.

Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy

thumbnail_a4poster_vladimiros.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close