Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το Μουσείο Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό, άνοιξε τις (εντυπωσιακές) πόρτες του

Ένα ορόσημο πολιτισμού για ολόκληρη την Κύπρο, με δωρεάν είσοδο

Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου τελέστηκαν τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Mουσείου Κώστα Αργυρού στον Μαζωτό της Λάρνακας, από την έντιμη Υφυπουργό Πολιτισμού, δρα Βασιλική Κασσιανίδου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο πολιτισμού για ολόκληρη την Κύπρο.

5U1A8753.JPG

Στην τελετή των εγκαινίων, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου, κυριάρχησε ο έντονος ενθουσιασμός, η χαρά και η συγκίνηση, καθώς το Mουσείο αποτελεί μια μεγάλη τιμή στην παρακαταθήκη και το σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο του Κώστα Αργυρού, του πρώτου επώνυμου Κύπριου ναΐφ γλύπτη στο νησί.

Στο Mουσείο η ιστορία της Κύπρου ζωντανεύει και μιλά μέσα από την πέτρα και το ξύλο, καθώς και τις ψηφιδωτές του παραστάσεις, αναδεικνύοντας μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Tο μνημειώδες εγχείρημα της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Κώστα Αργυρού, ώστε το μουσείο αυτό να αποτελεί πέρα από ένα κέντρο πολιτισμού στον Μαζωτό και έναν περιφερειακό κόμβο καλλιτεχνικής έκφρασης, εκπαίδευσης και διαφώτισης ταυτόχρονα.

5U1A8785.JPG

Το Ίδρυμα Μουσείου Κώστα Αργυρού, καθοδηγούμενο από ένα δραστήριο διοικητικό συμβούλιο, φιλοδοξεί το Μουσείο να αποτελέσει έναν ζωντανό πυρήνα πολιτιστικής ανάπτυξης και την ίδια στιγμή κύτταρο πολιτισμού και τέχνης τόσο για την τοπική, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.

Μέσω της υλοποίησης ενός εμπεριστατωμένου στρατηγικού σχεδιασμού το Μουσείο στοχεύει, μεταξύ άλλων, να φιλοξενήσει συμπληρωματικές και περιοδικές εκθέσεις, που θα γοητεύσουν το κοινό, να λειτουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές και άλλες κοινωνικές ομάδες και να οργανώσει μια πληθώρα εκδηλώσεων που θα ενεργοποιούν και θα εμπνέουν την κοινωνία στο σύνολό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Κώστα Αργυρού προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο κοινό, καθώς ανάμεσα στις υπόλοιπες λειτουργίες του διαθέτει πωλητήριο, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν τη μονογραφία για τον Κώστα Αργυρόυ, όπως επίσης και συνοπτικούς οδηγούς που διατίθενται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Επιπλέον, προσφέρεται μια επιλογή από αναμνηστικά είδη, γεγονός που επιτρέπει σε όλους να πάρουν μαζί τους απερχόμενοι ένα κομμάτι του πολιτιστικού θησαυρού που φιλοξενείται στις αίθουσες του Μουσείου.

Τέλος τονίζεται ότι το Μουσείο Κώστα Αργυρού θα είναι ανοικτό για το κοινό από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, από τις 10:00 μέχρι και τις 17:00, ενώ η είσοδος, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, του θα είναι δωρεάν.

«Κάμνω αγάλματα πέτρενα· κάμνω αγάλματα πέτρενα ανάγλυφα· κάμνω ξύλενα αγάλματα, κάμνω τζιαι ανάγλυφα ξύλενα· κάμνω πίνακες τζιαι κάμνω τζιαι εικόνες ψηφιδωτές. Εάν με αρωτήσει κανένας είντα που είμαι, είμαι καλλιτέχνης».

Κώστας Αργυρού (1917-2001), ο πρώτος επώνυμος Κύπριος ναΐφ γλύπτης!

costasargyroumuseum.org

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close