Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Στα Χανδριά, φτιάξαμε παλουζέ και σουτζιούκο με την κα. Σκεύη

Η πιο ωραία εμπειρία του Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023

Είναι πλέον παράδοση στα Χανδριά. Κάθε Κυριακή του Οκτώβρη, η κυρία Σκεύη στο οικογενειακό εστιατόριο ''Πλατεία των Κέδρων'' φτιάχνει σουτζιούκο και παλουζέ μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Φτάνεις στο χωριό και συναντάς ένα παραδοσιακό σκηνικό, όπως περίμενες άλλωστε. Στην αυλή του εστιατορίου τα μέλη της οικογένειας σε υποδέχονται με θετική ενέργεια και καλή διάθεση. Η φιλοξενία και το τόσο φιλικό περιβάλλον, άλλωστε, είναι ένα από τα ατού αυτής της εμπειρίας.

Η κυρία Σκεύη σε ''ξεναγεί'' στην προεργασία. Τα υλικά, το σιτάρι, το αλεύρι κτλ στημένα στο τραπέζι ενώ ακούς για τη διαδικασία που ακολουθούν. Ο χυμός του σταφυλιού και κιούλι και βασιλικό ήδη βράζει στο χαρτζί. Παραδίπλα ένα τραπέζι γεμάτο με προϊόντα: κυδωνόπαστο, παλουζές, γλυκά του κουταλιού, σουτζιούκος, έψημα, ό,τι θέλεις για να πάρεις σπίτι.

Η ώρα περνά, με σουτζιούκο κέρασμα και κυπριακό καφέ, κουβέντα με την κυρία Σκεύη να περνά τα αμύγδαλα στην κλωστή και τον κόσμο στην κατάμεστη αυλή να παρακολουθεί και να συμμετέχει όταν και όσο μπορεί στη διαδικασία του παλουζέ. Ακόμα κι αν δεν πήγες με την καλύτερη διάθεση, το όλο κλίμα θα φροντίσει να σου την φτιάξει και με το παραπάνω. Βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, οικογένειες, παρέες από νέους, γιαγιάδες και παππούδες να περνούν την ημέρα τους με την ίδια χαρά, να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από την παρασκευή του παλουζέ, να απολαμβάνουν στο έπακρο όσα συμβαίνουν.

Τρεις ώρες μετά, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα ποτηράκια γεμίζουν με ολόφρεσκο, ζεστό παλουζέ για να δοκιμάσεις, κατ' ευθείαν από το χαρτζί. Η συνέχεια περιλαμβάνει το ''βούττημα'' των αμυγδάλων στον παλουζέ για να γίνει σουτζιούκος (μια φορά απαλά, μια φορά απότομα και όταν στεγνώσει ακόμα μια φορά).

Είναι μια εμπειρία που σίγουρα πρέπει να ζήσεις, κυρίως αν αγαπάς την Κύπρο και την παράδοσή της. Θα γεμίσεις μυρωδιές και εικόνες παράδοσης, θα απολαύσεις ολόφρεσκο παλουζέ και η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Μέσα στο εστιατόριο ακολουθεί πλούσιος μπουφές με όλα τα καλά της κυπριακής κουζίνας, σαν να περνάς ένα μεσημέρι στο σπίτι της γιαγιάς.

Αυτά συμβαίνουν κάθε χρόνο, κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου και αν δεν το έζησες ακόμα, επιβάλλεται!

Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close