Guide , Η Κύπρος σε Εικόνες & Video

Πόσο καλά γνωρίζεις την ιστορία του θρυλικού Βερεγγάρια;

Μια αναδρομή στο ιστορικό ξενοδοχείο που σημάδεψε την τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο όπου η πόρτα του ξενοδοχείου Βερεγγάρια ανοίγει αργά, με ένα τρίξιμο του ξύλου που ηχεί σαν απάντηση στον αέρα της εποχής. Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και ο ήλιος λάμπει πάνω από το νησί. Οι επισκέπτες τυλίγονται στα αρώματα των ανθισμένων λουλουδιών που στολίζουν την είσοδο, καθώς εισέρχονται στον μαγικό κόσμο του Βερεγγάρια.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε έναν πανέμορφο λόφο, με θέα το πράσινο που χάνεται στον ορίζοντα. Οι τοίχοι του, φτιαγμένοι από πέτρα της περιοχής, αντικρίζουν τον χρόνο με υπερηφάνεια, καθώς στέκονται αναλλοίωτοι εδώ και αιώνες. Το όνομα του Βερεγγάρια είναι χαραγμένο στη μνήμη του νησιού, σαν μια αιωνόβια ιστορία που συνεχίζει να ζει.

Οι εργάτες και οι υπεύθυνοι μέσα στα κτίσματα του Βερεγγάρια (Φωτογραφία: Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης)
Οι κάτοικοι και οι εργάτες κατά τη διάρκεια που χτιζόταν το ξενοδοχείο (Φωτογραφία: Cyprus Hotel Association)

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927, αλλά αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, σαν να ήταν προαισθηματικές προειδοποιήσεις για τη μελλοντική ανεπιτυχία του. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής, τα έργα διακόπηκαν λόγω έλλειψης σιδήρου, προκαλώντας ρωγμές στους τοίχους του κτιρίου και οδηγώντας στην αναγκαία αποδιάρθρωση και επανέναρξη της κατασκευής έναν χρόνο αργότερα. Ολοκληρώθηκε τελικά το 1931.

Το κτίριο είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα για την εποχή και την τοποθεσία του, καθώς κτίστηκε με πέτρα από την περιοχή και διαθέτει εκτενείς και πολυσύνθετους χώρους. Κατά καιρούς, υπήρχαν φήμες ότι ίσως το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργούσε, και άλλες φήμες ανέφεραν ότι θα μετατρεπόταν σε ξενοδοχείο-καζίνο.

Η εσωτερική αυλή με τη διάσημη πισίνα (Φωτογραφία: All About Limassol)

Στοιχεία από τον παρελθόν φαίνονται να ζωντανεύουν στους διαδρόμους. Είναι σαν να ακούς τα βήματα των διασήμων καλλιτεχνών που περπάτησαν στο ψηλό αίθριο, καθώς αντηχούσε μουσική. Τα τοίχοι περιγράφουν την επική παρουσία των βασιλιάδων που πέρασαν τις διακοπές τους σε αυτήν την παραδεισένια θέση, κάτω από τα σκιερά πυκνά πεύκα.

Η μαγεία του Βερεγγάρια δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν. Σήμερα, οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να έρχονται και οι θρύλοι περί του ξενοδοχείου συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον. Το όνομά του συνδέεται στενά με τον τόπο, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για το σύνολο του νησιού. Στους διαδρόμους του έχουν περπατήσει διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής και τα δωμάτιά του έχουν φιλοξενήσει πολλούς βασιλιάδες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

vere.jpg
Ο Ιωάννης Κόκκαλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου (Φωτογραφία: Η Μηχανή του Χρόνου)

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους και φέρει μια μοναδική ιστορία. Αρχικός ιδιοκτήτης του καταλύματος ήταν ο Ιωάννης Κόκκαλος, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 1900 στον Πρόδρομο και το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke.

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια ήταν ένα πολυτελές κατάλυμα για την εποχή κατασκευής του και φιλοξένησε την αφρόκρεμα της Κύπρου και των γύρω περιοχών. Το όνομά του προήλθε από τη βασίλισσα Βερεγγάρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Η ιστορία του αυτού του βασιλικού ζεύγους συνδέθηκε με την περιοχή, καθώς υποτίθεται ότι επισκέφθηκαν τον Πρόδρομο μετά τον γάμο τους.

Picture18.jpg
Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τη βασίλισσα Berengaria Of Navarra της δυναστείας Jiménez (Φωτογραφία: @mcpaphiti / Instagram)

Το ξενοδοχείο αυτό καταχωρήθηκε ως το "ξενοδοχείο των βασιλιάδων", όπου πολλοί βασιλιάδες συχνά το επισκέπτονταν για τις διακοπές τους. Ορισμένοι από τους πιο διάσημους επισκέπτες του περιλαμβάνουν τον Βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, τον Πρόεδρο Μακάριο, τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, τον τότε Άγγλο κυβερνήτη του νησιού και πολλούς άλλους, όπως αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο των επισκεπτών.

Το ξενοδοχείο απέκτησε φήμη για την εξαιρετική φιλοξενία του, καθώς και για την κυπριακή και γαλλική κουζίνα του. Ήταν επίσης γνωστό για τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν εκεί. Κτίστηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, όπως λέγεται, επέλεξε το όνομα αυτό για να κερδίσει την έγκριση των βρετανικών αρχών και να λάβει άδεια λειτουργίας για το κατάλυμα.

Σε αυτήν την περίοδο, οι Βρετανοί δεν ευνοούσαν την επιχειρηματική δραστηριότητα των Κυπρίων. Παρά τη φήμη που απέκτησε, το ξενοδοχείο δυσκολεύτηκε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών του και σταδιακά έχασε την αίγλη του. Το 1984, κλείστηκε ύστερα από την αναστολή της άδειας λειτουργίας του από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Ο εσωτερικός διάδρομος του ξενοδοχείου (Φωτογραφία: Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης)
Κοντινή εικόνα του εσωτερικού με το τζάκι και τις πολυθρόνες (Φωτογραφίες: Montgomery, Ανδρέας Δρουσιώτης)
Το Βερεγγάρια όπως φαίνεται από μακριά το έτος 1953 (Φωτογραφία: Η Μηχανή του Χρόνου, Phanes Tzavaras)

Η επαναστατική ανάπτυξη του ιστορικού ορεινού θερέτρου της Κύπρου, του παλαιότερα λαμπερού "Στολιδιού του Προδρόμου," το Ξενοδοχείου Βερεγγάρια, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση των επείγουσων εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης, από την γνωστή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, bbf. Αυτή η φιλόδοξη ανάπτυξη στοχεύει στο να ανακτήσει το ξενοδοχείο την παλιά του αίγλη, δημιουργώντας μια αρμονική γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Ο στόχος είναι να επαναφέρει το Ξενοδοχείο Βερεγγάρια ως ένα αξιοσημείωτο σημείο αναφοράς και πραγματικό κόσμημα του Προδρόμου.

Η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση βρίσκεται υπό εξέλιξη, αναμένοντας να ολοκληρωθεί αρχικά το 2024. Ταυτόχρονα, η συμβουλευτική ομάδα συνεχίζει τις μελέτες της, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2026.

Οι πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου έχουν σχεδιαστεί με προσοχή για να δημιουργήσουν μια ζεστή και κομψή ατμόσφαιρα που θα καλύψει κάθε ανάγκη των επισκεπτών. Παρέχουν όλες τις ανέσεις που αναμένει κανείς από ένα σύγχρονο ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια απρόσκοπτη θέα στο πλούσιο δάσος με τα αρωματικά πεύκα και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Αυτό το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον εκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση και μπορεί να απολαυστεί από οποιοδήποτε σημείο του ξενοδοχείου βρίσκονται οι επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης - Έτσι θα μοιάζει (σύντομα) το Βερεγγάρια

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close