Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Το σαββατοκύριακο πάμε για ζεστό παλουζέ σε 6 υπέροχα χωριά

Οι Κυριακές του φθινοπώρου έχουν παλουζέ και σουτζούκκο στο χωριό

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2023

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Αυτό το σαββατοκύριακο μάλιστα, 6 όμορφα χωριά του νησιού μας, ετοιμάζονται να φτιάξουν ζεστό παλουζέ και μας προσκαλούν να τον απολαύσουμε!

Αφάμια στο Κοιλάνι
Η μεγάλη γιορτή του τρύγου στο Κοιλάνι, το όμορφο κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, τα Αφάμια συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια ζωής και ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη γιορτή στο Κοιλάνι με αφορμή τον τρύγο, τα Αφάμια, θα πραγματοποιηθεί το σαββαοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου στην κοινότητα. Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου προσκαλούν το κοινό για μια αξέχαστη μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού με δωρεάν παλουζέ και όχι μόνο.
>> Σαββατοκύριακο 7 & 8 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού.
Δες
εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Παλουζέ στον Άγιο Μάμα
Η παράδοση γιορτάζει... και στο γραφικό Άγιο Μάμα της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 15.00, στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, φιλοξενεί την εκδήλωση του παλουζέ. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Αγίου Μάμαντος σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα του χωριού και αυτή θα περιλαμβάνει από παρασκευή παλουζέ και βούτημα σουτζούκου μέχρι βόλτα στο χωριό με γαϊδουράκια, χειροτεχνίες και αγγειοπλαστική, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια κ.ά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, προαύλιο εκκλησίας στο χωριό Άγιο Μάμα, επ. Λεμεσού, 15.00.
Δες εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Ζυμωτού Παλουζέ στην Πάχνα
Η Πάχνα είναι ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο συγκαταλέγεται στα κυριότερα αμπελοχώρια της Κύπρου. Μάθε λοιπόν πως αν βρεθείς εκεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ολόκληρη τη διαδικασία παρασκευής του παλουζέ, αλλά και να διασκεδάσεις με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ώρα: 15:30 παρασκευή ζυμωτού παλουζέ & 17:00 καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πάχνα, επ. Λεμεσού, 15.30.

Γιορτή του Παλουζέ στο Πραιτώρι
Το Πραιτώρι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι από τα γραφικά χωριά της επαρχίας Πάφου. Γειτονεύει με χωριά όπως ο Άγιος Νικόλαος, η Σαλαμιού, το Άρσος Λεμεσού, το Όμοδος, οι Κέδαρες και η Φιλούσα. Τώρα που σε κατατόπισα γεωγραφικά, ήρθε η στιγμή να σου πω ότι το χωριό την Κυριακή 8 Οκτωβρίου διοργανώνει μια πολύ νόστιμη γιορτή, με πρωταγωνιστή τον μούστο! Μια γιορτή στην οποία ο παλουζές θα έχει την τιμητική του! Συγκεκριμένα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραιτωρίου και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πραιτωρίου μάς προσκαλούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πραιτωρίου, για να μας κεράσουν παραδοσιακό παλουζέ. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 13.00 και σ' αυτήν πέρα από δωρεάν παλουζές, θα υπάρχει και παλουζές προς πώληση για όσους ενδιαφέρονται. Στον χώρο θα πωλούνται και άλλα κυπριακά προϊόντα. Ακόμα, θα υπάρχουν σουβλάκια και σεφταλιά.
>> Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Πραιτώρι, επ. Πάφου, 13.00. Πληρ. για παραγγελίες 96016261.

35840-sites/default/files/sitefiles_2017-10/palouzes.jpg

ΑΚΟΜΑ...

Ζεστός παλουζές στο Φοινί
Το Φοινί είναι ένα χωριό γνωστό σε όλους, για την ιστορία, την παράδοση και την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού. Είναι επίσης γνωστό για τα αξιοθέατά του, όπως ο καταρράκτης της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα λουκούμια του και τις ταβέρνες του. Ωστόσο, κάθε φθινόπωρο γίνεται προορισμός και για έναν ακόμα πολύ νόστιμο λόγο. Για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Φθινόπωρο, το ΣΚΕ Φοινιού τις Κυριακές φτιάχνει παραδοσιακό παλουζέ στην Πλατεία Κέντρου Νεότητος Φοινιού και μας προσκαλεί να επισκεφθούμε το χωριό για να παρακολουθήσουμε το πώς παρασκευάζεται ο φοινιώτικος παλουζές από τους ντόπιους και να τον απολαύσουμε ζεστό.
>> Κάθε Κυριακή στις 10:30 π.μ στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων Φοινιού. Κάντε έγκαιρα τις παραγγελίες σας. Για παραγγελίες στο τηλέφωνο 99672232 (Αλέκος Σπανός, πρόεδρος ΣΚΕΦ).

Παλουζές και σουσιούκκος στα Χανδριά
Αν κατά τύχη βρεθείς στο χωριό Χανδριά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Κυπερούντα, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως στην Πλατεία Των Κέδρων θα σε περιμένει κάτι πολύ καλό. Τις Κυριακές του Οκτώβρη θα παρακολουθήσεις τη διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού σουτζούκου αλλά και του παλουζέ στο Χαρτζίν από την κυρία Σκευούλα και φυσικά θα τα απολαύσεις και τα δύο!
Πλατεία των Κέδρων, Χανδριά, 11:00. Κρατήσεις στο 99036224.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close