15 October-20 November 2023
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Η Κατερίνα Λούρα διασκευάζει, σκηνοθετεί και παίζει στο «Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν»

Ένας ύμνος στην αποδοχή, τη διαφορετικότητα, την αρμονική συνύπαρξη

Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2023

Το «Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν» βασισμένο στο έργο «Κάτω από το Γαλατόδασος» του Ντύλαν Τόμας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Λούρα.

Ένας ύμνος στην αποδοχή, τη διαφορετικότητα, την αρμονική συνύπαρξη. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Ουαλού ποιητή και πεζογράφου Ντύλαν Τόμας, του μοναδικού ποιητή που λατρεύτηκε εν ζωή με επιτυχία ανάλογη ενός ροκ σταρ.

Στις μέρες μας όπου η αποξένωση, ο φόβος, η αποστασιοποίηση, η μοναξιά, η απομόνωση, η βία απέναντι σε όποιον και ό,τι διαφορετικό έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, το ξεχωριστό αυτό έργο εκπέμπει το μήνυμα ότι η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι ουτοπία -μπορεί να συμβεί. Στο Χλαρέγκιμπ όλα είναι αποδεκτά και απολύτως σεβαστά… χωρίς απαγορεύσεις, νόμους και δικαστές. Η αλήθεια που φέρει ο άνθρωπος όταν ζει σε συμφωνία με τον βαθύτερο εαυτό του είναι αναγκαία για την ανθρώπινη αλλά και για την πνευματική του εξέλιξη.

Οι κάτοικοι του φανταστικού παραθαλάσσιου χωριού Χλαρέγκιμπ βιώνουν ένα συλλογικό όνειρο με έναν τρόπο απόλυτα μοναδικό. Κανείς δεν κρίνει τις παραξενιές, τα λάθη, τις ιδιαιτερότητες, τις αποτυχίες ή τα ελαττώματα κανενός. Πλάσματα αλλόκοτα, εκκεντρικά, ιδιόμορφα που ζουν στα όρια της τρέλας και της ηθικής. Ο ποιητής σέβεται τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές των ηρώων του. Τους καταλαβαίνει. Ταυτίζεται με την βαθύτερη ανάγκη τους να βιώσουν ελεύθερα και αλληλέγγυα την αλήθεια τους.

Ο Ντύλαν Τόμας με το Γαλατόδασος του ενδόμυχα καλεί τους «άλλους» να τον αποδεχτούν. Να κατανοήσουν τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις δικές του παραξενιές που και αυτός από μεριάς του κατανοεί και αποδέχεται για τον κάθε ένα, τον κάθε διαφορετικό.

Το Γαλατόδασος είναι ένα ποιητικό συμβάν σε μορφή πρόζας. Στα ελληνικά η ποιητικότητα του έργου αναδεικνύεται μοναδικά (και) μέσα από τη μετάφραση-απόδοση της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ.

Τα παράξενα, ιδιόμορφα πλάσματα του Χλαρέγκιμπ υποδύονται επί σκηνής η Κατερίνα Λούρα ο Βαλεντίνος Κόκκινος, ο Kiki Κακουλλής και η Κρίστη Χαραλάμπους.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο ποιητής παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των κατοίκων ενός φανταστικού παραθαλάσσιου ουαλέζικου χωριού, του Χλαρέγκιμπ. Σκηνές καθημερινότητας από μια φανταστική, πολύχρωμη κοινωνία. Ένας κόσμος από «παράξενους», γεμάτος κατανόηση και συμπόνια.

Στο Χλαρέγκιμπ ο καθένας ζει σύμφωνα με τη φύση του. Οι συνήθειες τους μη φυσιολογικές που στα μάτια των «κανονικών» δεν έχουν καμία λογική. Οι πράξεις τους συχνά ανήθικες. Η καθημερινότητα, άλλοτε σκληρή και αποκρουστική, άλλοτε όμορφη και ανάλαφρη συμβαίνει συχνά κατ’ επανάληψη χωρίς όμως να γίνεται μονότονη. Ελευθερία, αθωότητα, χαρά αλλά και πόνος. Ομορφιά και ασχήμια. Όλα «ένα πραγματικό συμβάν».

TIPS

> Ο Μπομπ Ζίμμερμαν (Ντύλαν) θαύμαζε σε τέτοιο βαθμό την ποίηση του Ντύλαν Τόμας που θέλησε να «συγγενέψει» μαζί του. Υιοθέτησε για επώνυμο του το όνομα του ποιητή και πορεύτηκε στην καλλιτεχνική του διαδρομή κατακτώντας τον κόσμο ως Μπομπ Ντύλαν, με φανερή την επίδραση του ποιητή στους δικούς του στίχους.

> Ο Ουαλός John Cale (Velvet Underground) μελοποίησε ποιήματά του συμπατριώτη του ποιητή με βαθύ σεβασμό και ξεχωριστή ευαισθησία.

> Οι θρυλικοί Beatles, μετά και από προσωπική επιθυμία του Τζον Λένον, τον συμπεριέλαβαν στο εντυπωσιακό εξώφυλλο του Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

> Ο εκρηκτικός Iggy Pop προσέγγισε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μια από τις σημαντικότερες ποιητικές συνθέσεις του Ντύλαν Τόμας, το ποίημα «Do Not Go Gentle Into That Good Night».

> Το «Do Not Go Gentle Into That Good Night» διάβασαν στην οθόνη και στη σκηνή σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Ρίτσαρντ Μπάρντον, ο σερ Άντονι Χόπκινς, ο επίσης Άγγλος θεατρικός ηθοποιός Τομ Χίντλστον, ο αμερικανός Μάικλ Σιν, κ.α..

> Το «Do Not Go Gentle Into That Good Night» είναι επίσης ένα ποίημα που ακούσαμε και στην ταινία “Interstellar” του Κρίστοφερ Νόλαν.

> Ο Ρίτσαρντ Μπάρντον ζήτησε να ταφεί με τα Άπαντα του Ντύλαν Τόμας.

> Στην Ελλάδα γνωστός για τη μεγάλη αγάπη του στον Ντύλαν Τόμας είναι ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής. Το 1986 κυκλοφόρησε σε στίχους και μουσική του και με τον Γιώργο Νταλάρα ως ερμνηνευτή τον δίσκο «Τρελοί και άγγελοι» με το ομώνυμο τραγούδι αφιερωμένο στον Ντύλαν Τόμας και με στίχους επηρεασμένους από τον ιδιαίτερο κόσμο του ποιητή.

«Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν»
(Κάτω από το Γαλατόδασος)

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Κατερίνα Λούρα
Σκηνογραφία: Erik Magkeev
Κοστούμια: Βεστιάριο ΘΟΚ
Μουσική: Κυριακή Ιακωβίδου-Ηρακλής Πασχαλίδης
Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης
Αφίσα-γραφικά: Χρήστος Αλμαζίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας
Παραγωγή Θέατρο Δέντρο

Δημόσιες Σχέσεις - Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
Email: georgia.music@gmail.com

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Κατερίνα Λούρα, Βαλεντίνος Κόκκινος, Kiki Κακουλλής, Κρίστη Χαραλάμπους

Παίζουν οι μουσικοί:

Κυριακή Ιακωβίδου (πιάνο-φλάουτο), Δημήτρης Πολυβίου(ηλεκτρική κιθάρα)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 | 18:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ

15 - 22 - 29 Οκτωβρίου 2023

5 και 12 Νοεμβρίου 2023

Ώρα: 18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ

13 και 20 Νοεμβρίου 2023 | Ώρα: 20.30

Θέατρο Δέντρο
Eνότητας 44Β, Παλλουριώτισσα, 1041 Λευκωσία

Τηλ.: 99520835

Εισιτήρια:

€ 15 κανονικό
€ 12 μειωμένο* 
*Για το μειωμένο εισιτήριο γίνεται προπώληση ή κράτηση μόνο στο θέατρο (στο τηλ.: 99 520835) και είναι απαραίτητη η επίδειξη της νόμιμης ταυτότητας στο ταμείο, κατά την είσοδο στο θέατρο. Συνταξιούχοι, ηθοποιοί, φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, μέλη του α.π.κυ. 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
www.soldouttickets.com.cy και στα καταστήματα STEPHANIS

Και στο 99520835

  • Θέατρο Δέντρο

    99384606

    Ενότητος 44 Παλουριώτισσα

    Περισσότερα

    15 Οκτωβρίου 2023

    22 Οκτωβρίου 2023

    29 Οκτωβρίου 2023

    05 Νοεμβρίου 2023

    12 Νοεμβρίου - 13 Νοεμβρίου 2023

    20 Νοεμβρίου 2023

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close